Beneficiile uimitoare ale telinei

Imprimare

Telina este o planta medicinala si legumicola pe care o cunoastem cu totii pentru intrebuintarile in bucatarie. Se stie despre radacina de telina ca da un gust aparte ciorbei pe care o preparam. Planta are un rizom gros, uneori denivelat, frunzele sunt penate, verde-inchis. Nu la fel de cunoscute sunt beneficiile pentru sanatatea noastra. Din punct de vedere medicinal, utile sunt frunzele, radacina, semintele.

Din telina se pot prepara infuzie, sirop, suc de frunze, decoct si cataplasme. Telina poate fi utilizata pentru intarirea sistemului imunitar, in tratarea nervozitatii, sterilitatii, impotentei, febrei, bronsitei, hipertensiunii arteriale, anemiei. Sucul de telina scade colesterolul total, dar si colesterolul rau. Telina imbunatateste digestia si combate tulburarile digestive, cum ar fi constipatia si balonarea.
De asemenea, este indicata de catre nutritionisti in curele de slabire. Telina are un aport caloric foarte scazut. Ea contine in proportie de 95% apa. La fiecare 100 de grame furnizeaza doar 15 calorii, in timp ce are si un efect de satietate. Pentru a intari firul de par este recomandata clatirea cu infuzie din frunze de telina. Sucul din frunze de telina are efect revitalizant asupra tenului, poate ameliora acneea sau ridurile.
Telina trebuie consumata cu precautie, cantitatea trebuie crescuta treptat, intrucat poate cauza alergii. Se evita expunerea la soare in timpul tratamentului. Consumul de telina nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor care au tensiunea arteriala scazuta. Eu folosesc foarte mult telina in bucatarie. Recomand salata de varza cu morcovi si telina, salata de telina cu piept de pui si maioneza, supa crema de telina, tocanita de telina cu pui. Sa aveti pofta buna! Sa fiti sanatosi si sa nu uitati de bunatatile naturii! (Oana-Nicoleta Rosu, Foto: www.freeimages.com)