3 bauturi care echilibreaza balanta hormonala

Imprimare

Dezechilibrul balantei hormonale necesita nu doar vizite repetate la medicul de specialitate, ci si tratamente uneori destul de costisitoare. Este bine stiut faptul ca femeile, in special dupa o anumita varsta, pot avea probleme destul de serioase in pastrarea echilibrului hormonal. Pentru a evita toate acestea este important de stiut ca prin abordarea unui stil de viata sanatos, care implica un aport substantial de vitamine si minerale, balanta hormonala poate fi mentinuta in echilibru.


Iata trei bauturi naturale care ajuta hormonii sa-si pastreze nivelul optim:


1. Apa calda cu lamaie.
Nu e o reteta dificila, iar efectele sale sunt uimitoare atat pentru cei care vor sa-si mentina starea optima de sanatate, cat si pentru cei care vor sa piarda in greutate. Fiecare dezechilibru al organismului determina alta disfunctie, creandu-se un adevarat lant al reactiilor. Lamaia are un bogat continut de vitamina C - un nutrient esential in sustinerea sistemului imunitar. Apa calda cu lamaie detoxifica organismul si imbunatateste nivelul de insulina, dar regleaza si balanta hormonala. Un pahar cu apa calda in care s-a adaugat sucul proaspat de la o lamaie ajuta si la digestie. In plus, lamaia este o excelenta sursa de calciu, potasiu, fier si fibre, precum pectina, dar contine si vitamina A. Iata si alte beneficii ale sucului de lamaie: previne aparitia si dezvoltarea bacteriilor patogene, diminueaza durerea si inflamatiile in articulatii, dizolvand sarurile acidului uric, ajuta ficatul in indeplinirea functiilor sale, previne aparitia afectiunilor oculare, protejeaza pielea si reduce aparitia ridurilor.

2. Frunze de zmeura, Dong Quai si urzica.
Frunzele de zmeura sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea durerilor menstruale. Specialistii sunt de parere ca aceste frunze au capacitatea de a fortifica muschii uterini, dar si de a ajuta la echilibrarea balantei hormonale. Frunzele de zmeura sunt bogate in calciu, de aceea sunt eficiente in pastrarea sanatatii oaselor. Dong Quai este o planta celebra in Asia. Este folosita adesea in medicina japoneza, coreeana si chineza, pentru echilibrarea energiei yin. Medicina ayurvedica foloseste aceasta planta pentru sustinerea fertilitatii feminine, pentru ameliorarea sau chiar eliminarea simptomelor perimenopauzei si a menopauzei, dar si pentru combaterea simptomelor premenstruale. Ceaiul de urzica este folosit in scopuri medicinale inca din cele mai vechi timpuri. Urzica are o compozitie bogata in vitamine (A, B1, B5, C, E şi K), minerale (potasiu, magneziu, fier, zinc şi calciu), dar si acizi grasi esentiali, licopen, proteine, flavonoizi. Din frunzele celor trei plante (in proportii egale) se prepara un ceai care se poate consuma cald sau chiar rece.

3. Laptele auriu.
Este un excelent sustinator al sanatatii. Protejeaza imunitatea, echilibreaza balanta hormonala si este revigorant pentru organism. Medicina ayurvedica recunoaste turmericul ca fiind un condiment puternic, cu un rol esential in imbunatatirea circulatiei sanguine si in redobandirea starii de bine a organismului. Se spune despre laptele auriu ca este un adevarat elixir al sanatatii. Iata cateva din beneficiile acestuia: reglează tensiunea arteriala, ajuta la detoxifierea ficatului, combate afectiunile neurologice, reduce nivelul de trigliceride din sange, opreste dezvoltarea celulelor canceroase si le anihileaza pe cele instalate, regleaza nivelul de colesterol, este antiseptic, antiinflamator si analgezic, echilibreaza balanta hormonala, stimuleaza metabolismul. Exista mai multe retete de preparare a laptelui auriu. Mai intai se prepara pasta de turmeric din jumatate de cana de apa filtrata, un sfert de cana de pudra de turmeric si jumatate de lingurita de piper negru macinat. Se amesteca toate cele trei ingrediente intr-o oala, apoi se pune pe foc si se amesteca din nou pana cand se obtine o pasta omogena. Se lasa la racit. Apoi, pentru prepararea laptelui de turmeric, se ia un sfert de lingurita de pasta de turmeric, o lingurita de ulei de cocos, o cana de lapte de migdale. Se amesteca ingredientele si se lasa la fiert. Pentru un gust mai dulce, se poate adauga miere, dar numai dupa ce amestecul s-a racit.
Pentru a inlatura riscul dezechilibrului hormonal, este indicat ca ziua sa se inceapa cu un pahar cu apa cu lamaie, dupa cina sa se bea un ceai din frunze de zmeura, Dong Quai si urzica, iar inainte de culcare sa se bea lapte de turmeric. (Surse: www.curejoy.com, www.quotidianosanita.it, Foto: www.istockphoto.com)