5 proprietati extraordinare ale mierii

Imprimare

Inca din cele mai vechi timpuri, pe cand medicamentele cu care astazi suntem obisnuiti nu existau, mierea a fost considerata un adevarat miracol. Ea este folosita fie ca remediu de preventie impotriva a numeroase afectiuni, fie ca tratament in diverse dezechilibre ale sanatatii.
In ultima vreme, tehnologia avansata de care dispune omenirea a ajutat la descoperirea a numeroase beneficii ale acestui minunat dar al naturii. Nu s-a confirmat doar eficienta mierii, ci au fost descoperite si proprietati care vin in sprijinul sanatatii noastre.

Persoanele care au decis sa introduca mierea in alimentatia lor vor avea parte de un plus de sanatate. Este important de stiut ca, pentru a beneficia de intreaga pleiada de calitati, trebuie sa consumam miere in stare cat mai apropiata de starea sa naturala, adica mierea cruda, neprelucrata termic. Procesele industriale, in special cele care implica procedee termice, nu fac decat sa diminueze cantitatea de substante nutritive. Astfel, beneficiile mierii se vor reduce foarte mult. In mierea cruda totul se pastreaza, iar beneficiile pentru sanatate sunt maxime. 

Iata cinci calitati ale mierii, demonstrate de catre oamenii de stiinta:
1. Mierea este un excelent antitusiv. Studii efectuate de-a lungul anilor de catre specialisti au demonstrat faptul ca mierea poate fi considerata unul dintre cele mai bune remedii antitusive. Aceasta s-a administrat in locul medicamentelor prescrise pentru tuse, iar rezultatele au fost uimitoare. Mucusul din bronhii este daunator membranelor cailor respiratorii, iar mierea este unul din remediile care ajuta la eliminarea acestuia. Aceste descoperiri nu sunt altceva decat confirmari pentru uzul mierii inca din cele mai vechi timpuri. Sa nu uitam ca stramosii nostri se tratau cu miere si o considerau un adevarat medicament.
2. Mierea are excelente calitati antibiotice. Pana la aparitia medicamentelor alopate, mierea era folosita – printre altele – si ca un excelent remediu impotriva infectiilor. O data cu raspandirea medicamentelor pe piata din intreaga lume, mierea a intrat intr-un con de umbra. Asistam acum la o revenire a produselor naturale, iar mierea este unul dintre remediile din ce in ce mai cautate. Specialistii sunt de parere ca mierea este unul din cele mai puternice antibiotice naturale. Mai mult decat atat, nu are efecte secundare, ci doar beneficii. Studiile au demonstrat faptul ca mierea combate cu succes infectiile bacteriene.
Consumul de antibiotice a crescut ingrijorator de mult in ultimii ani, iar afectiunile declansate in acest proces sunt si ele in continua crestere. Iata de ce tendinta actuala este aceea de revenire la remediile naturale, care nu au efecte secundare si care asigura mentinerea starii de echilibru a organismului.
3. Mierea are proprietati antiinflamatorii. Printre alte proprietati, mierea este si un excelent antiinflamator. Se poate folosi cu succes in cazul intepaturilor de insecte, in special ale celor cauzate de tantari. Proprietatile antiinflamatorii ale mierii vor determina o diminuare considerabila a pruritului si a iritatiei provocate de contactul insectei cu pielea.
4. Are un bogat continut de antioxidanti. Mierea este un aliment bogat in polifenoli, antioxidanti naturali care ajuta la prevenirea a numeroase afectiuni. Aceste substante sunt cele care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire celulara. Actiunea polifenolilor asupra radicalilor liberi este foarte eficienta, iar consumatorii de miere au o stare de sanatate mult mai solida decat persoanele care nu consuma acest aliment.
5. Mierea reprezinta un remediu eficient impotriva acneei. Efectele benefice pe care le au mastile antiacneice cu miere se datoreaza proprietatilor antibiotice si antiinflamatorii ale mierii. Tot mierea poate fi folosita cu succes si pentru combaterea cicatricilor lasate de acnee. (Sursa: www.greenme.com, Foto: www.apidava.ro)