Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale Articole Remedii de la cititori: Preparate din produsele stupului - Propolis

Remedii de la cititori: Preparate din produsele stupului - Propolis

Email Imprimare

Va prezentam cateva retete de preparare a unor unguente si alifii cu propolis, acest ingredient-minune al stupului de albine. Le-am primit de la cititorul nostru fidel, domnul Ioan Marcus din Aiud, care are si o abordare personala a prepararii acestor unguente. Sanatate!

Alifie cu propolis
Ingrediente: 75 ml ulei comestibil, 25 grame de pulbere de propolis.
Mod de preparare: Uleiul se pune intr-un vas la bain-marie. Cand apa s-a incalzit, se adauga pulberea, se reincalzeste, se strecoara apoi prin tifon dublu (prin sita mai trec particulele de propolis, dar prin tifon dublu nu trec). 
Efecte: Vindeca ranile, arsurile, reumatismul, hemoroizii, fisurile anale, unele boli de piele.


Metoda a II-a de preparare a alifiei cu propolis
Ingrediente: 80 grame de vaselină, 20 grame de pulbere de propolis.
Mod de preparare: Vaselina se pune la topit intr-un vas, la bain-marie (baia de apa fierbinte), iar in vaselina topita se adaugă pulberea de propolis. Se amesteca pana la omogenizare. Se strecoara la cald, in stare lichida, prin tifon dublu. Eu intotdeauna am lasat preparatul dupa fierbere, timp de cateva minute, sa se decanteze, sa se aseze, abia dupa aceea l-am strecurat. Zgura de propolis se arunca repede, caci se intareste ca betonul in vas.
Efecte: vindeca arsurile, reumatismul, hemoroizii, unele boli de piele, ulcerul varicos, eczemele, micozele, crapaturile calcaielor, oparelile, fisurile anale.

Metoda a III-a de preparare a alifiei cu propolis
Ingrediente: 60 grame de grasime de porc, 40 grame de untura de urs, 20 grame de pulbere de propolis.
Mod de preparare: Ambele tipuri de untura se pun intr-un vas asezat la bain-marie. Se lasa apoi la racit, se adauga pulberea de propolis, se amesteca pana la omogenizare. Se strecoara inca fierbinte, dupa ce s-a lasat putin timp sa se decanteze.

Metoda mea proprie de preparare a alifiei cu propolis
Se topesc 500 de grame de unt la foc domol intr-un vas emailat (cu smalt). In topitura de unt se introduc 150 de grame de propolis bine maruntit intr-un mojar de bronz. Se fierbe cam 10 minute, amestecandu-se incontinu.Se lasa putin sa se decanteze (sa se aseze), apoi se strecoara prin tifon dublu (uneori am reusit sa strecor si prin sita metalica). Inca calduta, in stare lichida, se toarna in recipiente de sticla corespunzatoare sau cutiute goale de medicamente, din material plastic.
Se poate prepara, de asemenea, tinctura de propolis 30% (500 ml alcool 87-96º plus 150 de grame de propolis sau pasta moale de propolis). Iar zgura de propolis rezultata din prepararea tincturii se fierbe cu unt, dupa descrierea de mai sus. Asa am castigat doua produse deodata, cu efecte remarcabile, excelente. Trateaza arsuri, degeraturi, hemoroizi, prostatita, eczeme, panaritiu, ulcer varicos, arterite, reumatism, fisuri anale, crapaturi ale calcaielor, opareli.

Unguent din extract alcoolic de propolis
Mod de preparare: Se iau 100 ml de extract alcoolic de propolis 20%, se toarna intr-o capsula de portelan cu diametrul de 10 cm sau intr-un mojar (de laborator farmaceutic). Se asaza vasul la bain-marie, la 40-50º C, pentru a se evapora alcoolul. Se obtine astfel o masa vascoasa, care este propolis pur. Peste propolis se adauga 5-10 grame de lanolina anhidra (pura, fara apa) si se amesteca cu ajutorul unui pistil din sticla sau din lemn. Apoi, treptat, se adaugă 90 de grame de vaselina albă. Se obtine astfel un unguent omogen, de culoare galbena-bruna, cu miros placut. 

Reteta si modul de preparare a extractului moale de propolis
Ingrediente: 43 grame de propolis brut, 57 ml alcool de 96º
Se sfarama propolisul si se dizolva in alcool, se lasa pana se evapora alcoolul si se obtine o pasta moale de propolis. Raman aproximativ 50 de grame de extract moale de propolis. In loc de alcool se poate folosi si eter, care dizolva propolisul in 15 minute. Eu am cumparat de la farmacia veterinara eter iodoformat, cu acesta am lucrat. Extractul moale de propolis se poate folosi la diverse preparate - tincturi, alifii etc. Acest extract se poate folosi si ca atare, asa cum l-am obtinut, aplicandu-l pe rani, bataturi si eczeme.

Alifie cu propolis si rasina de conifere
Ingrediente: 150 grame de ceara de albine, 150 grame de rasina de conifer, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingura de tinctura de propolis 30%.
Mod de preparare: Ceara rasa se pune intr-un vas de portelan la bain-marie cu apa deja incalzita. Se adauga rasina si uleiul. Se fierbe preparatul timp de 3 ore, amestecand incontinuu. Se strecoara prin tifon dublu, se adauga tinctura de propolis, picatura cu picatura, se amesteca pana la incorporare perfecta. Este eficienta in furunculoze si panaritiu.

Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numarul de telefon 0745.558.868, dupa ora 18.00, sau la adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Dumnealui tine sa mentioneze ca nu da consultatii, nici sfaturi.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.