Miercuri, 17 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Vitamina D si sistemul imunitar

Vitamina D si sistemul imunitar

Email Imprimare

Un studiu recent, intreprins de Oregon State University, a evidentiat faptul ca o parte a sistemului nostru imun a ramas practic neschimbata de 60 de milioane de ani, fiind comuna nu numai pentru oameni, ci si pentru primate in general, dar nefiind prezenta la alte specii. Aceasta stabilitate denota si rolul deosebit de important pe care l-a jucat si pe care il joaca in continuare. Din pacate insa, eficienta lui este grav afectata in societatea contemporana, din cauza mai multor caracteristici ale vietii si alimentatiei de astazi.

Aceasta inseamna in primul rand o rezistenta mereu mai slaba a organismului nostru in fata microbilor, virusilor, ciupercilor si, in general, a tuturor acestor tipuri de agresori. Tot de aici izvoraste si incidenta mereu mai mare a bolilor autoimune si a celor degenerative. In aceste cazuri sistemul nostru imun nu mai ataca doar agentii patogeni, ci si inclusiv propriile celule ale organismului nostru.
Interesant este faptul ca acest raspuns imun este mediat de vitamina D, a carei actiune este specifica genomului nostru, fiind mediata de o gena dedicata. Numai ca sub un anumit prag minim al concentratiei in sange a acestei vitamine mecanismul nu mai functioneaza corect. Vitamina D reprezinta un tip de hormon care circula prin sange transmitand celulelor, printr-un receptor specific, propriile semnale. Un studiu intreprins anii trecuti in Statele Unite ale Americii a pus in evidenta o realitate greu de conceput. Peste doua treimi din totalul copiilor au o concentratie de vitamina D in sange ce se gaseste sub pragul necesar unei functionari corecte a sistemului imun. Alte studii referitoare la ansamblul populatiei au indicat faptul ca un sfert din ansamblul populatiei prezinta o carenta severa de vitamina D si doar 40% are un nivel acceptabil, astfel carenta de vitamina D reprezinta un adevarat flagel al epocii noastre. Mai mult decat atat, in cazul tuturor persoanelor decedate in urma contactarii virusului H1N1, la care s-a efectuat o investigatie in acest sens, s-a constatat o carenta de vitamina D. Astfel, pe buna dreptate, s-a spus ca nu vaccinul le lipsea, ci un aport corespunzator de vitamina D.

Cum functioneaza sistemul imunitar

Exista doua tipuri distincte de actiune ale sistemului imun. Avem, pe de o parte, sistemul adaptativ de functionare, care raspunde de neutralizarea agresorilor deja cunoscuti, cu care organismul s-a mai intalnit deja. Este acel sistem pe care se bazeaza functionarea vaccinurilor care introduc in organism agresori devitalizati, incapabili de a afecta functionarea organismului, dar pe care sistemul imun adaptativ ii recunoaste si se pregateste sa-i neutralizeze in cazul in care se va mai intalni cu ei. Exista, pe de alta parte, un sistem spontan de reactie prin care organismul ar trebui sa fie capabil sa reactioneze in fata oricarui agresor nou, cu care se intalneste pentru prima data. Dar acest raspuns spontan al sistemului nostru imun nu functioneaza corect decat in prezenta unei concentratii suficiente de vitamina D in sange. O carenta de vitamina D dezactiveaza practic sistemul nostru de aparare spontana si ne lasa prada acestor noi agresori.
Dar lucrurile nu se opresc aici. Exista intotdeauna riscul ca sistemul sa aiba o reactie disproportionata. Aceasta reactie excesiva reprezinta ea insasi un pericol pentru organism, care, la limita, ii poate fi chiar fatal. Ori tot vitamina D este cea care impiedica sistemul imun adaptativ sa prezinte astfel de reactii excesive, reducand astfel inflamatiile si celelalte consecinte negative ce insotesc infectiile si care, la limita, pot deveni chiar mai periculoase decat infectia propriu-zisa, iar in cazuri extreme pot fi chiar letale, cum se poate intampla, de exemplu, in cazul pneumoniei. Aceasta forma de atac necontrolata se poate indrepta si impotriva propriilor celule declansand diferitele boli autoimune si degenerative.

Rolul vitaminei D
O concentratie suficienta de vitamina D in sange te pazeste atat de raceli si alte afectiuni curente, cat si de cele pentru care ai considera ca este necesar sa te vaccinezi, ca in cazul gripei porcine. Vaccinurile ne asigura o protectie specifica fata de un anumit agresor, au insa, din pacate, si o serie de neajunsuri care incep, incet-incet, sa iasa la lumina. Iar un vaccin te apara in fata unui singur agresor sau grup restrans de agresori, in timp ce vitamina D iti asigura o imunitate crescuta fata de toti agresorii, inclusiv fata de propriul tau sistem de aparare. Ceea ce s-a inteles in urma acestor cercetari este faptul ca raspunsul optim al sistemul imun nu poate fi obtinut decat cu un nivel suficient de ridicat al vitaminei D.
Vitamina D actioneaza direct asupra sistemului genetic avand o serie intreaga de efecte ce sunt studiate in prezent. Astfel, actioneaza asupra genelor resposabile nu numai de raspunsul sistemului imun, dar si de structura oaselor, de metabolismul calciului si a cresterii si diferentierii celulare. Joaca un rol esential in vindecarea ranilor, in starea vaselor de sange, a pielii si a mucoaselor, jucand astfel un rol important in functionarea sistemului digestiv. Se evidentiaza astfel, treptat, un rol mult mai amplu si important al vitaminei D in echilibrarea si corecta functionare a intregului organism.
Un alt studiu intreprins de Universitatea din Copenhaga a evidentiat o caracteristica importanta a celulelor T. Acestea sunt tocmai asa-numitele celulele "ucigase" care trebuie sa atace si sa distruga factorii patogeni. Cercetarea a pus in evidenta ca aceste celule "ucigase" prezinta un receptor, o "antena" ce cauta sa detecteze vitamina D. In absenta acesteia, celulele T nu se activeaza, nu pornesc la atac, iar agresorul se poate desfasura nestingherit. Astfel, sistemul de aparare reprezentat de celulele T nu poate functiona decat la o concentratie suficienta a vitaminei D in sange. In absenta vitaminei D, celulele T sunt exact ca o masina careia i-ai pierdut cheia de contact. Te uiti la ea, dar nu ai cum sa o pornesti.

Suplimentele cu vitamina D
Vitamina D este produsa de corpul nostru in prezenta radiatiei solare. Astfel, viata traditionala, in zonele calde si insorite, permitea organismului sa-si produca singur intreaga cantitate de vitamina D. In cazul opus, al eschimosilor, pe care absenta soarelui ii punea in imposibilitatea de a-si produce singuri acest necesar, aportul de vitamina D era suplimentat de grasimea de peste pe care o consumau in mod constant si care le furniza acest necesar.
Vitamina D exista in multe produse alimentare, atat de origine animala, cat si vegetala, dar aportul real al acestora depinde atat de provenienta alimentelor, cat si de modul lor de preparare, in alimentatia noastra curenta ele asigurand un aport cu totul insuficient. De aceea, sursa cea mai sigura o reprezinta uleiul de peste, pe care il gasiti atat sub forma de capsule, extrem de comod de administrat, cat si sub forma lichida, si care, daca este corect prelucrat, precum uleiul de peste pur islandez Lysi, este o placere sa-l consumi, pur si simplu sau in diferite preparate, precum o salata de peste si verdeturi. De altfel, produsele pe baza de ulei de peste de la Lysi au dublul avantaj de a fi produse din pestele prins in apele Atlanticului de Nord ale Islandei, ape mult mai putin poluate, si ca tara producatoare, Islanda, are o veche traditie in utilizarea uleiului de peste si beneficiaza astazi de cele mai noi tehnologii si cele mai inalte standarde.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.