Miercuri, 4 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Scaunul ergonomic, primul pas spre sanatate

Scaunul ergonomic, primul pas spre sanatate

Email Imprimare

Am ajuns sa ne petrecem cea mai mare parte a timpului stand pe scaun, scriind, citind, lucrand la calculator, discutand, mancand etc. Dar, cum acest timp devine pe zi ce trece din ce in ce mai lung, s-au intensificat si durerile de spate, durerile de cap sau dificultatile de concentrare. Cu toate acestea, ignoram aproape complet calitatile ergonomice ale aparent banalului scaun, in care ne petrecem atatea si atatea ore pe zi si de care depind sanatatea si randamentul nostru.

Prin aceasta, scaunul este atat o problema personala a fiecaruia dintre noi, dar este, probabil, si cel mai simplu si mai eficient mijloc de crestere a productivitatii muncii de birou, de la manager la secretara sau la functionarul de la biroul de informatii.
Pentru a intelege importanta scaunului ergonomic trebuie sa urmarim putin pozitia si comportamentul pe care le avem la lucru. Atunci cand mergem, cand alergam sau realizam orice alta activitate, musculatura noastra prezinta o continua dinamica, fiecare muschi isi schimba in permanenta pozitia. Cand stam pe scaun, pozitia devine fixa, rigida, muschii raman in permanenta contractati, iar aceasta stare de tensiune musculara induce un disconfort si o oboseala generale.
Lucrurile sunt insa si mai grave daca avem in vedere coloana vertebrala. Cand stam in picioare, privita din profil, coloana prezinta o forma caracteristica in S (pozitia ei normala). In aceasta pozitie, efortul este repartizat in mod optim, fiind preluat atat de vertebre, respectiv de discurile intervertebrale, cat si de musculatura spatelui si a abdomenului. Cand stam pe scaun, coloana tinde sa se arcuiasca in forma de cocoasa, anuland forma de S, schimbandu-se astfel pozitia vertebrelor, care ajung sa creeze o presiune asimetrica asupra discurilor intervertebrale, impingandu-le inspre maduva, pe care cu timpul ajung sa o striveasca. In acelasi timp, umerii pleaca in jos, cavitatea toracica si abdominala este presata, afectand atat corecta functionare a inimii si a respiratiei, cat si pe cea a celorlalte organe. Astfel, se ajunge la o proasta oxigenare si la o perturbare a intregului organism. Simptomele cauzate de rigiditatea musculara si de deformarea coloanei vor fi urmate de cele ce decurg din afectarea functionarii celorlalte organe, inclusiv inerentele probleme de digestie. Si, nu uitati, la o proasta oxigenare, creierul nu are cum sa functioneze corect!
Toate aceste neajunsuri pot fi rezolvate simplu, folosind un scaun care sa ne corecteze pozitia si sa ne permita sa ne decontractam musculatura.

Ce inseamna un scaun ergonomic
In primul rand, scaunul trebuie sa fie ajustabil dimensiunilor corpului nostru. Nu numai in inaltime, dar si in adancime. Apoi cotierele, pe care de regula le tratam cu atata usurinta, joaca un rol determinant in stabilirea pozitiei noastre, ele trebuind la randul lor sa prezinte posibilitatea de reglaj, atat pe inaltime, cat si ca inclinatie. Dar aceste date nu depind doar de conformatia noastra, ci si de pozitia adecvata activitatii pe care o desfasuram in acel moment. Ele trebuie sa fie reglate intr-un fel cand suntem aplecati in fata, atunci cand scriem, de exemplu, si altfel atunci cand ne indreptam partial, pentru a citi sau a urmari diferite imagini pe monitor. Cerintele se schimba din nou daca ridicam privirea pentru a vorbi cu cineva sau daca ne lasam pe spate pentru a ne relaxa. In toate aceste situatii, spatarul scaunului trebuie si el sa ne ofere un sprijin ferm, asigurand presiunea optima. Cu alte cuvinte, spatarul trebuie si el sa fie reglabil ca inclinatie. In cadrul acestor miscari, noi ne repartizam in mod diferit greutatea asupra sezutului, astfel ca si aceasta suprafata a scaunului trebuie sa aiba nu numai posibilitatea de culisare, pentru a asigura adancimea corespunzatoare gabaritului nostru, dar si o miscare de rotatie. In functie de tipul de activitate pe care il desfasuram, este preferabil ca scaunul sa urmareasca in mod continuu, dinamic, miscarile noastre sau, in alte situatii, este preferabil ca el sa poata fi blocat conform anumitor reglaje prestabilite. Astfel, corpul isi va putea gasi mereu pozitia anatomic corecta, functionala si relaxanta, in acelasi timp, fiind asigurata o dinamica ce vine sa rupa crisparea pozitiilor fixe in care se acumuleaza tensiunea musculara si, in final, stresul si oboseala. Vom fi in permanenta mai relaxati si vom avea o productivitate de invidiat care ne va surprinde si pe noi.
Un asemenea scaun versatil si inteligent nu este un vis si nu este decupat dintr-un film SF. Aceste scaune au fost concepute si optimizate in urma unor indelungate cercetari si sunt produse de o companie germana care a cucerit deja cu produsele ei zeci de tari. Dar scaunele Dauphin sunt disponibile astazi si la noi datorita firmei Hansen, importator in Romania. Cu ele puteti spune adio durerilor de spate, durerilor de cap si oboselii.

www.hansen.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.