Cromul, un element esential pentru silueta si sanatatea noastra

Imprimare

O alimentatie sanatoasa ar trebui sa ne asigure nu numai necesarul de calorii, ci si necesarul de substante indispensabile functionarii corecte a organismului nostru. Din pacate, alimentatia moderna, axata in special pe alimente procesate, este puternic hipercalorica si prezinta carente extrem de periculoase in ceea ce priveste multe minerale, vitamine si alte principii active indispensabile sanatatii noastre. Ce am putea face pentru a avea grija de silueta si sanatatea noastra ne spune doamna doctor Claudia Ciocan, specialist in suplimente nutritive la compania daneza Pharma Nord.

O alimentatie obisnuita nu ne aduce, de exemplu, un aport suficient de crom. Astfel, fata de necesarul de 50-200 de micrograme de crom pe zi, alimentatia moderna nu ne asigura decat 30-35 de micrograme, cantitate care in multe situatii, cum ar fi, de exemplu, in cazul curelor de slabire, poate scadea in mod dramatic. Cromul este prezent in multe alimente, precum cerealele integrale sau carnea. Deficitul provine insa, in special, din faptul ca alimentele procesate prezinta o concentratie mult mai mica de crom. Singura solutie de iesire din impas ne-o ofera suplimentele nutritive.

Problema supraponderalitatii
Cromul joaca, in primul rand, un rol esential in controlul greutatii. Kilogramele in plus reprezinta o problema estetica. Cine nu-si doreste sa aiba o silueta perfecta, sa fie invidiat de cat de bine arata? Reprezinta insa si o problema de confort. Cel mai simplu realizezi acest lucru luand in spate un rucsac cu 10-20 de kilograme. Kilogramele suplimentare de grasime ne aduc un disconfort mult mai mare decat rucsacul. Grasimea nu numai ca trebuie sa o caram dupa noi in permanenta. Ea ne perturba si respiratia si circulatia sangelui, astfel ca functionarea intregului organism, de la creier la inima si la restul organismului, sunt toate puternic afectate. Toate celulele sunt insuficient oxigenate, insuficient hranite, iar substantele nocive ce rezulta in urma functionarii normale a celulelor nu sunt eliminate la timp, crescand astfel toxicitatea la nivel celular. Aceasta nu numai ca perturba functionarea normala a celulelor, dar poate duce, in timp, la aparitia unor afectiuni grave, uneori ireversibile.

Pericolele obezitatii
Indiferent cat de grasi am fi, nu ne vine sa ne consideram obezi. Obezitatea este insa mult mai aproape de noi decat am crede. Din punct de vedere medical, se considera ca supraponderalitatea incepe de la un indice de masa corporala (IMC) ce depaseste valoarea 25, iar obezitatea - de la un indice de 30. Acest indice se calculeaza impartind greutatea exprimata in kilograme la patratul inaltimii exprimata in metri. Astfel, o persoana de 64 kg cu o inaltime de un metru si saizeci de centimetri, deci de 1,60 m, are un indice de masa corporala egal cu 25, fiind considerata astfel supraponderala. Se considera ca astazi jumatate dintre romani sunt supraponderali si un sfert sunt obezi. Multi, considerand ca aceste kilograme in plus contribuie doar la modificarea formelor, vor spune ca asa le place lor. In fond, gusturile nu se discuta. Numai ca astazi obezitatea este considerata in toata lumea civilizata ca reprezentand o boala. Poate cea mai elocventa consecinta a acestei boli o reprezinta faptul ca durata medie de viata a oamenilor obezi este cu zece ani mai mica decat a celor cu o greutate normala. Problemele care decurg din supraponderalitate sunt dintre cele mai diverse, mergand de la accentuarea stresului psihic pana la depresii, reprezentand in acelasi timp si una dintre principalele cauze de aparitie sau dintre principalii factori agravanti in evolutia hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, a bolilor autoimune, a unor forme de cancer etc. De exemplu, 80% dintre diabetici sunt sau au fost supraponderali, obezitatea reprezentand unul dintre principalii factori responsabili de aparitia acestei afectiuni. Iar cresterea numarului de diabetici este alarmant de rapida, inclusiv la copii.

Cauzele obezitatii
Multi considera obezitatea aproape ca pe o fatalitate, crezand ca ea este determinata genetic. S-a demonstrat ca aceasta credinta este total falsa, iar cauzele endocrine sunt relativ rare. Numai la 1-2% dintre obezi exista drept cauza o dereglare hormonala. Existenta mai multor obezi in aceeasi familie se explica doar prin obiceiurile alimentare familiale. Un factor il reprezinta, in mod cert, stresul si tendinta de a manca mult, des si necontrolat. Mancam agitati, nervosi, in picioare si inghitim pe nemestecate. Ori digestia incepe din gura. Iar aceasta "uzina" pe care o reprezinta organismul nostru are nevoie de liniste, de calm si de o anumita stare de spirit in timpul mesei, pentru ca alimentele sa contribuie la sanatatea si nu la imbolnavirea noastra. Apoi, este vorba de eliminarea sau de reducerea importantei meselor de dimineata si de pranz in favoarea mesei de seara. Ori, trebuie stiut ca dupa ora 19 mancarea are mai multe efecte nocive decat pozitive. Apar tulburari de odihna, disfunctii in asimilare si metabolizare, digestia devine mai greoaie, creste nivelul de toxicitate si apare tendinta de ingrasare. Apoi, extrem de grava este degradarea calitatii alimentelor consumate. Este vorba in primul rand de cele bogate in aditivi, precum margarina, branza topita, mezelurile, dulciurile, diferitele bauturi racoritoare. Apoi este vorba de alimentele rafinate, precum zaharul, produsele din faina alba etc. Si, nu in ultimul rand, este vorba de asigurarea necesarului de substante active, minerale, vitamine si nu numai. Daca nu reusim sa ni le procuram dintr-o alimentatie sanatoasa, ceea ce este cazul curent, este necesar sa apelam la suplimentele nutritive. Dar atentie! Nu toate sunt eficiente. Este vorba de biodisponibilitate, adica de capacitatea corpului de a le asimila si apoi de a le utiliza. Astfel, eficacitatea lor difera imens, chiar daca ele prezinta aceeasi concentratie a unei anumite substante active. Sunt putine firmele precum Pharma Nord care acorda atentia necesara acestei probleme astfel incat sa ne asigure o reala eficienta maxima a tuturor produselor comercializate de ele.

Rolul cromului in controlul greutatii
Cromul este un mineral indispensabil bunei functionari a organismului nostru. El joaca un rol important in metabolismul grasimilor si al proteinelor, si ajuta la arderea grasimilor. Insa el joaca, in primul rand, un rol esential in metabolismul glucidelor, atat datorita rolului pe care il are in producerea insulinei, cat si a modului in care intervine in mod direct la transportarea glucozei din sange la celulele corpului nostru. Cromul este responsabil, inainte de toate, de reglarea glicemiei, adica a cantitatii de zahar din sange. In situatia in care glicemia scade, ceea ce se intampla mereu cand avem un deficit de crom, celulele nu mai primesc energia necesara si dau alerta. Apare senzatia de foame, nevoia de dulce. Daca nu consumam rapid ceva dulce poate aparea o stare de ameteala, de irascibilitate, de oboseala sau chiar cefalee. Aceasta foame, aceasta nevoie de dulce este complet nemotivata si apare in mod frecvent chiar imediat, la o ora-doua dupa masa. In acest caz organismul are o rezerva suficienta de energie, dar, din cauza deficitului de crom, aceasta nu este transportata corect spre celule. Aceasta foame, aceasta nevoie continua de dulce ne face sa mancam cu mult peste nevoile noastre si in consecinta sa ne ingrasam. In mod aparent paradoxal, fenomenul se agraveaza in timpul curelor de slabire, pentru ca atunci aportul alimentar de crom scade si mai mult. Foamea care ne va chinui mereu mai rau va accentua stresul care ne va dezechilibra si mai mult metabolismul. Foamea ce va deveni cronica ne va face sa ne ingrasam si mai mult. Va aparea astfel, in plus, si tendinta de a ne "juca" cu kilogramele, apare cunoscutul fenomen yo-yo. Ba slabim, ba ne ingrasam. Iar acest fenomen este extrem de periculos, dearece duce la aparitia unor boli severe.

Asigurarea necesarului de crom
Astfel, este esential pentru noi sa ne asiguram un aport suficient de crom. Pentru aceasta trebuie fie sa recurgem la o alimentatie naturala, evitand cu totul alimentele procesate si bogate in aditivi alimentari, fie sa apelam la suplimente nutritive, ceea ce trebuie sa facem insa in mod obligatoriu in cazul curelor de slabire, cand aportul alimentar de crom este cel mai scazut, avand consecintele cele mai grave.
O sursa ideala de crom o reprezinta produsul Bio-Chrom de la Pharma Nord, care are biodisponibilitate si eficacitate maxime.

 

http://www.euro-house.com.ua/
europosud.ua/