Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Slabiti frumos si sanatos!

Slabiti frumos si sanatos!

Email Imprimare

Traim intr-o epoca in care este cultivata, prin diverse mijloace, imaginea femeii filiforme. Nu e asadar de mirare ca multe tinere au o perceptie distorsionata asupra propriului corp si se considera plinute daca nu (mai) incap in jeansi talia S sau intr-o fusta talia 36. Solutia la care recurg: curele de slabire, mai mult sau mai putin sanatoase. Dincolo de obsesia aproape maladiva de a fi slab(a), promovata de mass-media zilelor noastre, ne putem dori sa scapam de adevaratele kilograme in plus pur si simplu ca sa ne simtim mai bine in propria piele si mai impacati cu noi insine. Nu este nici o problema, atat timp cat regimul pe care il urmam se inscrie in limite rezonabile si nu ne pune in pericol sanatatea.

De kilogramele nedorite putem scapa cu doua conditii: sa ne schimbam obiceiurile alimentare si sa facem mai multa miscare. Nu trebuie sa practicam neaparat sport de performanta. Putem, de exemplu, sa mergem mai mult pe jos, sa urcam pe scari in loc sa luam liftul, sa facem putina gimnastica (acasa sau la sala, in functie de timp si buget).
Orice cura de slabire reusita se bazeaza pe cateva principii solide. Este foarte important sa avem rabdare, adica sa ne acordam cel putin o luna ca sa dam jos 2-3 kilograme. Dietele drastice, dezechilibrate sau asa-zis miraculoase, pot da rezultate pe termen scurt, insa, dupa cateva saptamani de infometare reusesti, inevitabil, sa pui la loc kilogramele abia eliminate, uneori cu varf si indesat… Vorbim, bineinteles, de efectul yo-yo, simpatic doar cu numele: trebuind sa faca fata privatiunilor alimentare sau slalomului printre diverse diete alternate cu perioade de regim alimentar normal, organismul isi reduce consumul de energie si arde mult mai incet caloriile disponibile, pentru a asigura supravietuirea depozitelor de grasime. O joaca deloc inofensiva, ca sa nu mai punem la socoteala si faptul ca aceasta oscilatie in greutate isi pune amprenta asupra musculaturii, poate afecta echilibrul hormonal si nervos, predispune la boli de inima si, nu in ultimul rand, poate pune in pericol echilibrul psiho-emotional.
Pentru a ne schimba obiceiurile alimentare, trebuie redus, treptat, aportul caloric, incepand cu materiile grase si zaharurile. Cura de slabire corecta nu presupune saltul peste mesele principale, mai ales peste micul dejun, care trebuie sa ramana masa de rezistenta pe timpul zilei. Seara se recomanda alimente usoare. Ciugulirea intre mese nu este indicata: daca vi se face foame intre mese, este bine sa beti un pahar mare de apa, o cafea sau un ceai neindulcit. Hidratarea este foarte importanta: este bine sa bem apa inainte si in timpul mesei. Se recomanda 1.5 litri de apa pe zi, pentru a favoriza digestia.
Nu excludeti din alimentatie feculentele, de tipul cereale, seminte de leguminoase sau cartofi, pentru ca dau senzatia de satietate si ne ofera energia de care avem nevoie, mai ales daca asociem dieta cu exercitiile fizice. In schimb, alimentele care le insotesc de obicei (sosuri, unt, branza, smantana etc.) este bine sa fie folosite cu moderatie. Regimul de slabire corect exclude bauturile gazoase dulci si bauturile alcoolice (inclusiv bere). Se poate bea vin, de preferinta rosu, in limita unui pahar pe zi.
La capitolul carne, este de preferat cea slaba, precum puiul, pestele sau crustaceele. Atentie la grasimile ascunse in mezeluri si in carnea preparata cu sos din abundenta, dar si in produse de patiserie, ciocolata si alte bunatati de la care cu greu ne putem abtine.
In timpul dietei, mizati pe legume! Cu cat mai multe, cu atat mai bine! Fructele sunt si ele binevenite, insa nu mai mult de doua-trei pe zi.
Nu conteaza doar ce mancam, ci si cum mancam. Principiul este valabil indiferent daca ne aflam sau nu la regim, insa este cu atat mai important daca tinem cura de slabire. In acest sens, conteaza foarte mult modul in care pregatim alimentele. Carnea, de exemplu, este recomandata sub forma de friptura sau gratar, in timp ce pestele se recomanda a fi preparat la gratar sau la cuptor. Pentru a asezona mancarurile, uleiul poate fi completat de lamaie, sos de soia, iaurt, plante aromatice sau condimente.
Iata ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul unei zile de regim:
-  la fiecare masa, un fel pe baza de peste sau carne slaba (aproximativ 100 grame)
-  cel putin trei produse lactate usoare (iaurt, branza slaba etc.)
-  legume proaspete
-  doua-trei fructe, de preferinta cele mai bogate in vitamina C
-  la fiecare masa, fie cate o felie de paine de 30 grame, fie 120 grame cartofi natur, orez sau legume fierte
Incercati sa mancati incet, dat fiind ca succesul unei cure de slabire sta si in pastrarea poftei de mancare! Senzatia de satietate va fi mai profunda si va va fi mai usor sa urmati regimul daca mancati intr-un ritm moderat, savurand ceea ce aveti in farfurie.
Sa nu uitam ca, fara vointa, nici un regim nu isi poate atinge scopul! De cele mai multe ori, cea mai grea este prima saptamana, insa, apoi, primul kilogram in minus ne dovedeste ca efortul merita. Nu este usor sa facem fata tentatiilor, asa ca, din cand in cand, ne putem permite o mica abatere de la dieta. Altfel, riscam sa ajungem sa ciugulim intr-una, sa ne invinovatim si sa ne indepartam de la scopul regimului.

Atentie la carentele de vitamine si minerale!
Din pacate, multe diete exclud anumite grupe de alimente importante pentru aportul lor de vitamine si minerale. Este mai ales cazul vitaminelor din grupul B (cand sunt excluse carnea si alimentele feculente) sau al celor liposolubile de tipul A, D si E (daca se mananca doar preparate fara grasime sau daca au fost excluse materiile grase de tipul ulei sau unt). O alta carenta frecventa este cea de saruri minerale, in special de magneziu (pe care il luam din alimentele cu un continut energetic ridicat, precum ciocolata, legumele uscate sau bananele), si de oligoelemente: fier, cupru si zinc in principal, din cauza excluderii produselor de origine animala. Consecintele sunt multiple: de la oboseala fizica si psihica la afectiuni cutanate, ameteli, scaderea imunitatii. O problema o reprezinta si carentele de acizi grasi esentiali. Nu trebuie sa uitam ca, desi lipidele sunt substantele cele mai bogate in calorii (1 gram de lipide inseamna 9 kilocalorii, fata de numai 4 kilocalorii pentru aceeasi cantitate de zahar), ele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului. Probabil cei mai cunoscuti acizi grasi esentiali sunt acizii Omega 3, indispensabili pentru formarea si buna functionare a membranelor celulare, mai ales la nivelul celulelor nervoase. Dietele drastice, din care sunt eliminate cu totul grasimile, pot duce la probleme de memorie si de concentrare, la depresie si la afectiuni cardiovasculare. Slabirea musculaturii este si ea o problema de care se lovesc multe persoane aflate la dieta. Pentru ca aportul de calorii este prea scazut, organismul trebuie sa-si ia energie din rezervele proprii de grasimi si proteine. Dat fiind ca proteinele intra in structura fibrelor musculare, muschii au tendinta sa se topeasca in regimurile hipocalorice. Muschii contribuie si la sustinerea articulatiilor, iar proteinele sunt prezente in structura scheletului, asa ca nu pot fi neglijate nici problemele osteoarticulare ce pot interveni in cazul dietelor aspre.
Aceste carente de vitamine si minerale pot fi evitate cu ajutorul spirulinei, considerata un aliment al viitorului si un veritabil medicament.

Sfatul specialistului
Spirulina este nutrientul cel mai complet din natura, adevarat concentrat de vitamine, fier, proteine, vitamina B12, betacaroten, acizi grasi esentiali. In plus, spirulina este cea mai buna sursa alimentara de antioxidanti. Principalul pigment din spirulina este fiocianina, cel mai puternic antioxidant (de 20 de ori mai puternic decat vitamina C si de 16 ori mai puternic decat vitamina E), care intareste sistemul imunitar. Spirulina controleaza senzatia de foame si ajuta la buna desfasurare a proceselor digestive. In curele de slabire, daca este administrata cu o jumatate de ora inainte de masa, spirulina (pe care o puteti gasi in variantele Spirulina 500 mg si Spirulina 1000 mg) reduce apetitul, are actiune hipolipemianta, hipocolesterolemianta si de reglare a glicemiei. Benefice in curele de slabire sunt si tincturile de soc si papadie, doua plante cu proprietati depurative si diuretice, declara doamna Anca Daniela Raiciu, Doctor in Stiinte Farmaceutice, Director de Marketing Hofigal. Un produs care asigura suplimentarea dietei prin aportul complex de nutrienti si substante bioactive este si Hofisil, supliment nutritiv pe baza de pulbere de Aloe, biomasa spirulina, extract de Aloe si ulei volatil de cimbru. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.