Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Embolizarea. In cazul fibromului, o solutie cu multe capcane

Embolizarea. In cazul fibromului, o solutie cu multe capcane

Email Imprimare

Embolizarea reprezinta injectarea intr-o artera a unui material care permite blocarea completa a acesteia. Initial, procedeul s-a dezvoltat pentru demersul de a distruge prin necroza anumite tumori canceroase localizate, dar si pentru a trata anumite anevrisme arteriovenoase, deci pentru a obtura anumite cai de comunicare anormale intre o artera si o vena. Fiind folosita si pentru reducerea unor sangerari grave la nivel uterin, s-a observat accidental faptul ca embolizarea arterei uterine conduce nu numai la o oprire a sangerarii, dar si la o descrestere a fibromului. Astfel, s-a ajuns la dezvoltarea metodei de embolizare a arterei uterine drept tratament impotriva fibromului, capatand apoi si denumirea de embolizare a fibromului uterin.

Chiar daca se vorbeste in mod uzual despre aceasta metoda ca fiind lipsita de riscuri, doamna doctor Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in tratamentul infertilitatii, atrage atentia asupra faptului ca riscurile sunt multiple si unele chiar destul de severe, motiv din care e necesar sa intelegem mai bine in ce consta aceasta metoda.
Interventia are loc in mod normal in cadrul unei spitalizari si a informatiilor obtinute in urma unei arteriograme menite sa ofere indicatii cu privire la vasele care alimenteaza cu sange uterul si fibroamele. Intregul proces de embolizare va fi controlat cu raze X folosind o substanta de contrast ce va fi injectata. Sub anestezie locala se introduce un cateter prin intermediul unei incizii la nivelul arterei femurale, care este condus pana la nivelul arterei uterine. Aici sunt injectate microparticule care vor conduce la blocarea arterelor. Oprirea alimentarii cu sange a fibromului nu se poate realiza insa fara a afecta si alimentarea cu sange a uterului. Astfel, si acesta este afectat, mai mult sau mai putin, intr-un mod greu de stabilit, dar care conduce la o modificare a proprietatilor peretelui uterin observabil in special in cazul unei eventuale viitoare sarcini. In plus, exista riscul ca microparticulele sa migreze si sa afecteze si irigarea cu sange a ovarelor si, mai rar, a altor organe. In primul rand, o atentie speciala trebuie acordata verificarii existentei unei eventuale intolerante la substanta de contrast si la o iradiere prelungita cu raze X. Recuperarea dupa interventie este, in general, mai rapida decat in cazul unei interventii chirurgicale, dar - in afara de complicatiile ce pot aparea in primele zile - in cazul embolizarii fibromului uterin, complicatiile pot aparea mai ales lunile urmatoare, de multe ori dupa un an sau chiar doi, mai ales din cauza proceselor de degradare necontrolata a fibromului si a afectarii irigarii cu sange a uterului si in unele cazuri a altor organe. Or - asa cum precizeaza doamna doctor Ruxandra Dumitrescu –, exista noi metode de tratare a fibromului, fara a ne asuma aceste riscuri, folosind noul medicament Esmya cu administrare orala, primul din clasa SPRM, Selective Progesterone Receptor Modulator, care nu prezinta efecte adverse, asa cum era cazul cu medicamentele traditionale, acesta fiind un tratament modern, revolutionar, care administrat inainte de 3 luni de operatia clasica de fibrom are rolul de a opri sangerarea masiva si reduce semnificativ dimensiunile acestuia. (Foto: women.webmd.com)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.