Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Anorexia, o boala a sabloanelor extreme

Anorexia, o boala a sabloanelor extreme

Email Imprimare

Aveau aceleasi idei, aceleasi preferinte, aceleasi vise, de parca ar fi fost un singur suflet in doua corpuri. Povestea surorilor gemene Clare si Rachel Wallmayer a facut, in 2011, ocolul intreagii lumi. La 11 ani, cand incepura sa capete forme adolescentine, cele doua surori au facut un legamant prin care si-au jurat ca nu vor mai manca niciodata. Ambele facusera o obsesie pentru a avea un corp de invidiat, devenind, intr-un timp foarte scurt anorexice. Nici sfaturile specializate ale medicilor, nici internarile prelungite nu le-au fost de ajutor. Se pare ca atat Clare, cat si Rachel aveau mintea atat de contaminata de acest microb, incat orice tentativa de a fi salvate era perceputa ca o incercare de suprimare a propriei vointe.

La 42 de ani, nedespartitele surori, care obisnuiau sa se alimenteze doar cu laxative si cu o celebra bautura americana, aveau aspectul unor oameni bine trecuti de 80 de ani. Asa cum singure au prezis in numeroase emisiuni TV, surorile Wallmayer au murit impreuna, intr-un incendiu, cand au ajuns la varsta de 42 de ani si 24 de kilograme. Se pare ca in mintea lor se desfasura totul conform unei ecuatii care nu concepea idei din exterior.
Nu doar femeile sunt afectate de aceasta boala, ci si barbatii. Un celebru fotomodel a trecut de la patratelele obtinute cu mult chin in salile de sport la un corp cu adevarat scheletic… A murit, in 2010, la doar 30 de kilograme.
Isabelle Caro a fost una dintre cele mai celebre anorexice din lume. Ea a murit in 2010, la 28 de ani, 1.65 m si 25 kilograme. Ce a facut-o celebra? Ei bine, cu trei ani inainte sa moara, Isabelle a pozat goala intr-o revista, revoltand intreg mapamondul si determinand numeroase organizatii sa traga un semnal de alarma cu privire la pericolul, dar si la repeziciunea cu care se raspandea aceasta maladie.
Specialistii spun ca anorexia este o boala letala, in cele mai multe cazuri, insa exista si exceptii… Tocmai aceste exceptii sunt cele care dau speranta ca ceva se poate schimba. Boala se instaleaza pe fondul dorintei exagerate de a slabi, desi individul respectiv are, cel mai adesea o greutate normala, sau doar cateva kilograme in plus. Boala poarta denumirea de anorexie nervoasa si intra in categoria tulburarilor alimentare, insa afecteaza nu doar corpul, ci si psihicul. Totul poate sa inceapa de la o simpla dieta, de la care cel in cauza poate avea rezultate si este impulsionat astfel, sa isi restrictioneze cat mai mult cantitatea de alimente. Printre primele simptome ale anorexiei se numara sentimentul de vinovatie dupa mancare, sentiment care se acutizeaza in timp.
Predispuse la anorexie sunt persoanele relativ instabile emotional care au in familie unul sau mai multe cazuri de obezitate. Aceste persoane dezvolta o frica imensa de a nu ajunge in aceeasi situatie si incep, de regula la o varsta adolescentina, sa isi restrictioneze alimentatia pana la extrem, devenind anorexici. Alti factori care declanseaza aceasta boala sunt: starile depresive declansate de evenimente neplacute din viata, cum ar fi pierderea cuiva drag sau divortul, ruperea unei relatii de iubire in adolescenta (relatie in care adolescentul a investit foarte multe sentimente), practicarea unui sport de tipul baletului, unde se impune ca practicantul sa se incadreze in anumite tipare,
Pana in prezent, 1% din populatia globului sufera de aceasta crunta maladie, insa promovarea intensa a modelelor cu forme perfecte a dus, in ultima vreme, la o crestere a numarului de adolescente anorexice in lume.
Ca urmare a acestui procedeu de promovare a anumitor sabloane, numeroase adolescente din tara noastra se confrunta cu aceasta problema. Anorexia nu este o problema minora, adolescentina… ea poate incepe astfel, insa ritmul sau de dezvoltare este foarte rapid. Ceea ce trebuie sa stie adolescentele care se viseaza modele si nu sunt niciodata multumite de corpul lor este ca anorexia este o boala si trebuie tratata ca atare, adica prin tratament medicamentos, dar si sprijin din partea unui psihoterapeut si al familiei. Nedepistata la timp si netratata, anorexia duce la moarte. Oasele devin extrem de fragile, se instaleaza osteoporoza precoce, organele interne nu mai functioneaza la cotele optime, apar probleme ale rinichilor, inima nu mai functioneaza normal, scade ritmul cardiac foarte mult… Cu alte cuvinte, cel sau cea care sufera de acesta boala si nu constientizeaza pericolul la care se expune devine o leguma in asteptarea inevitabila a decesului.
Evident, intreaga lume ar prefera ca, pentru binele adolescentilor nostri, sa fie promovat mai mult stilul de viata sanatos si rolul echilibrului alimentar, si nu modele care se supun unui stil de viata dezechilibrat, doar ca sa intre in hainele cu care trebuie sa defileze. (Rodica Puscasu, Foto: mirror-mirror.org)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.