Miercuri, 28 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Chirurgia, o profesie pentru femei! De ce nu?

Chirurgia, o profesie pentru femei! De ce nu?

Email Imprimare

Ea este omul care te poate repara. Tot asa cum mesterii repara un Pinocchio de lemn; de data aceasta, ea are in fata un Pinocchio (sau mai multi) cu suflet.
Interviu cu Georgiana Nedelea, medic specialist in ortopedie-traumatologie, doctor in medicina, chirurg (Spitalul Foisor).

- Sunteti una dintre putinele femei-chirurg din Romania; chirurgia fiind, dupa cum se stie, o specializare aparent rezervata barbatilor. Ar trebui sa ne amintim ca prima femeie-chirurg din Romania a terminat facultatea in sec. al XIX-lea: Maria Trancu-Rainer care, in Primul Razboi Mondial, a fost asistata la operatii chiar de Regina Maria, supranumita "mama ranitilor". Cum percepeti dumneavoastra, medicul si femeia, aceasta meserie care nu va aduce intr-o zona foarte eleganta a vietii si cum credeti ca au vazut, de-a lungul timpului, femeile-chirurg apropierea de aceasta meserie?

- Intr-adevar, meseria nu este una obisnuita. Perioada studiilor, sa zicem, perioada adolescentei, a primei tinereti e una foarte serioasa, necesita munca multa, dar mai ales dedicatie. In momentul de fata, lucrurile s-au schimbat. Chirurgia nu mai este un domeniu dedicat exclusiv barbatilor. Sunt multe femei-chirurg. Din punctul meu de vedere, chirurgia este cea mai spectaculoasa ramura a medicinei. Rezultatele pe care le obtii in chirurgie sunt intotdeauna mai rapide, mai satisfacatoare. Cred ca este cea mai frumoasa si mai buna meserie care exista in lume.

- Daca ne aducem aminte, fiindca tot am pomenit de razboiul in care Maria Trancu-Rainer era chirurg, avand-o in preajma pe Regina Maria si repara trupurile ranite ale soldatilor, in urma cu si mai multe secole, o rana mai grava se vindeca cu fierastraul…
- Da, lucrurile au evoluat. S-au gasit tratamente noi, medicamente noi si tehnici chirurgicale noi. De aceea, chirurgia este atat de spectaculoasa. Pentru ca este foarte dinamica. In fiecare an, se inventeaza, se fac lucruri spectaculoase, pacientii se recupereaza mai repede. Nu mai suntem la nivelul de fierastrau, dar, in continuare, sunt momente in care chirurgia este unica solutie. Tot asa cum sunt oameni care considera ca taierea sau pusul pe masa de chirurgie si de operatie este un lucru foarte grav, foarte periculos si foarte neplacut.

- ...si foarte barbatesc.
- Sigur ca da. Exista, insa, specialitati in care veti intalni mai multe femei-chirurg decat barbati, gen oftalmologie, ORL, ginecologie. Specialitati mai fine.

- Mai feminine.
- Da. Ortopedia ramane, insa, dupa mine, din pacate, o specialitate in general dedicata barbatilor. Este si o specialitate care necesita forta fizica deloc de neglijat. Desi, nu atat de mult in ultima perioada, cand tehnicile au evoluat, instrumentele de lucru, instrumentarul de operatie au evoluat mult si se poate face chirurgie de inalta performanta chiar in conditiile in care nu ai o forta fizica iesita din comun. Chirurgia coloanei, in mod deosebit, este o specialitate ortopedica ce nu necesita, in momentul de fata, forta fizica deosebita. Eu cred ca vor fi si mai multe femei-chirurg de acum incolo in ortopedie.

- Tinand cont de faptul ca, iata, corpul omenesc are 152 de oase, unele de o finete extraordinara, eu cred ca, intr-un fel, aveti un atu, ca femeie, pentru ca nu este usor sa lucrati si cu zonele acestea foarte fine, pentru ca, nu?... nu vorbim numai despre femur, bazin etc…
- Exact! Vorbim si despre zone delicate ca aspect, dar si ca functie foarte importanta si la care recuperarea este foarte dificila. Si atunci, interventia chirurgicala trebuie sa fie foarte atenta, foarte meticuloasa. In general, in astfel de cazuri, femeile au mai multa rabdare decat barbatii. Sunt mai perseverente. Din punctul meu de vedere, cel putin pentru chirurgia articulatiilor mici, cred ca femeile vor avea, in viitor, mai mult succes si mai multa cautare decat barbatii.

- Tinand cont de faptul ca uneori oasele sunt foarte distruse, recuperarea si reasezarea lor in ordinea corecta va apropie, oarecum, de munca unui arheolog?
- Sa nu exageram! Este o munca fizica migaloasa. Adunam fiecare oscior si-l punem la loc, cat mai aproape de varianta lui anatomica.

Puteti citi continuarea pe Antena Satelor.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.