6 efecte nocive ale consumului de guma de mestecat

Imprimare

Utilizarea gumei de mestecat a devenit un fenomen global. Din dorinta de a ne improspata instant respiratia, folosim, aproape instinctiv, acest produs, fara a lua in calcul ingredientele preponderent artificiale ale acesteia, care produc efecte nocive asupra sanatatii noastre. Probabil putini dintre noi citesc cu atentie ingredientele de pe eticheta gumei de mestecat. Aceasta reprezinta unul dintre cele mai toxice produse, iar cei ce il consuma isi expun zilnic, in mod deliberat, organismul la atacul substantelor prezente in guma de mestecat. Printre ingredientele de baza ale acestui produs de sinteza se numara colorantii alimentari artificiali, glicerolul, agentii de ingrosare si glazurare – guma de caruba, guma arabica, guma guar, guma Xantan. Acestea sunt substante produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteza chimica, traduse in limbajul cotidian drept E-uri.

Pericolul major vine din aceasta combinatie de substante extrem de periculoasa pentru organismul uman, precum si din partea acizilor produsi de bacterii, acizi care au un efect daunator asupra smaltului dintilor, mai ales dupa o masa bogata in acizi. Fara indoiala, exista si cateva efecte benefice ale consumului de guma de mestecat. Cel mai notabil consta in productia unei cantitati duble de saliva, o substanta anticarii. Aceasta actioneaza ca un “burete” care curata dintii, indepartand acizii periculosi. De asemenea, are in compozitie un PH usor alcalin, ceea ce determina neutralizarea acizilor.
Insa,aceste efecte benefice sunt ”anihilate” atunci cand le punem in balanta cu efectele daunatoare, care creeaza repercusiuni asupra sanatatii noastre.
Acestea sunt riscurile la care va expuneti atunci cand mestecati guma:
1. Cei care mesteca guma de mai multe ori pe zi isi deformeaza muschii fetei, isi tocesc dintii si isi deregleaza secretia salivara.
2. Mestecarea gumei mai mult de 20 de minute poate duce la probleme gastrointestinale. Sindromul intestinului iritabil este o tulburare gastrointestinala caracterizata prin dureri abdominale, crampe si tulburari de tranzit intestinal, iar diferiti indulcitori artificiali, adesea utilizati la fabricarea gumei, precum sorbitolul si manitolul, pot provoca diaree chiar si la persoanele sanatoase.

Puteti citi continuarea pe antenasatelor.ro