Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Regimul alimentar al diabeticului

Regimul alimentar al diabeticului

Email Imprimare

Diabetul este o boala care poate fi controlata urmand regulile unei diete sanatoase. Regimul alimentar este esential in tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. El ajuta la tinerea sub control a glicemiei si la evitarea complicatiilor diabetului. Doamna dr. Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutritie, boli metabolice in cadrul Centrului Medical de Diagnostic si Tratament Ambulator si Medicina Preventiva (CMDTAMP) Bucuresti, ne-a oferit informatii utile privind regulile de baza ce trebuie respectate in regimul pentru diabet.

Regimul pe care trebuie sa-l urmeze o persoana diagnosticata cu diabet...
Regimul diabeticului este cel mai precis sau exact regim, pentru ca fiecare pacient care intra in contact cu medicul diabetolog trebuie sa inteleaga, de la bun inceput, ca va trebui sa-si uite obiceiurile alimentare pe care le-a avut pana cand a intrat in cabinet. Incepand din urmatoarea zi va respecta un orar de mese la ore fixe. Trebuie sa-si cantareasca toate cantitatile de mancare obligatorii – si ma refer la fructe, lactate, paine, fainoase si cartofi. Deci sunt niste categorii alimentare la care un diabetic are acces, dar nu are voie sa depaseasca anumite cantitati, si trebuie sa le combine corect.
Este obligat sa manance trei mese principale si doua gustari. Ca gustare noi indicam cate un fruct, pentru ca avem nevoie de proteine animale, dar si de cele vegetale. Si atunci, obligatoriu, mancam putin, des si avem 5 mese. Cand pacientul este dependent de insulina, aici mai trebuie sa adaugam inca o gustare in plus, deci va avea trei mese principale si trei gustari. AÅŸadar, in functie de tipul de diabet, asa vor fi aranjate si mesele.
In functie de individ, de activitatea fizica, de activitatea de zi cu zi, noi trebuie sa ne adaptam cu mesele si cu regimul de viata strict la pacient. Adica, daca un pacient lucreaza noaptea, chiar daca face insulina, va trebui sa ma adaptez si schimbam putin mesele. Va putea sa consume si in timpul noptii, daca se impune. Exista diverse categorii de pacienti, in functie de efortul fizic pe care il fac. Una este dieta unui muncitor care lucreaza foarte mult, alta este a unui intelectual, a unui elev, a unui student – difera in functie de activitatea prestata pe 24 de ore. In plus, fiecare activitate fizica, inclusiv mersul pe jos, la un diabetic este un efort si atunci glicemiile scad. Noi trebuie sa invatam pacientul sa se adapteze atat la efortul fizic, cat si la programul zilnic pe care il are. Prin urmare, noi nu tratam boala, tratam individul.

Fructele permise in diabet?
Avem tabele cu fructele permise care pot fi mancate zilnic si sunt in functie de continutul in zaharuri. Deci sunt permise aproape toate, cu mici exceptii care pot duce, prin consum, la glicemii exagerate.

Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.