Sambata, 2 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Obezitatea - diagnostic, cauze si optiuni de tratament

Obezitatea - diagnostic, cauze si optiuni de tratament

Email Imprimare

Obezitatea este caracterizata de cresterea greutatii corporale peste nivelul optim, din cauza acumularii in exces a tesutului adipos. Obezitatea reflecta existenta unor puternice dezechilibre hormonale in corp, fiind una dintre cele mai comune afectiuni ale societatii moderne. Conform unor statistici realizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 300 de milioane de adulti din totalul populatiei mondiale sufera, sub diverse forme, de obezitate. Acumularea de tesut adipos apare in urma unor socuri de natura psihica, ce perturba echilibrul mental si genereaza aparitia depresiilor. In timp, tensiunea nervoasa acumulata deregleaza activitatea endocrina a organismului. Glandele endocrine implicate cel mai frecvent in aceste dereglari sunt: hipofiza, tiroida, pancreasul si suprarenalele.

In marea majoritate a cazurilor, persoanele cu probleme ponderale "tolereaza" afectiunea in sine, continuand stilul de viata ce i-a condus catre aceasta conditie, dar fara a lua in considerare efectele pe termen lung. Supraponderabilitatea este un factor de risc ce favorizeaza aparitia unor afectiuni cronice grave, precum: apnee si probleme de respiratie; cresterea nivelului de colesterol; afectiuni cardiace coronariene; accidente vasculare; afectiuni ale veziculei biliare; diabet; hipertensiune; osteoporoza; afectiuni maligne ale urmatoarelor organe: uter, san, colon si rect, rinichi, vezica biliara.
De asemenea, aceste afectiuni genereaza asupra organismului o serie de efecte asociate: afectiuni psihologice: anxietate, depresie, atacuri de panica etc.; dereglari menstruale; complicatii in evolutia unei sarcini; hirsutism (prezenta in exces a parului pe corp si pe fata); incontinenta cauzata de stres (eliminare involuntara a urinei, din cauza lipsei de control asupra muschilor vezicii urinare); riscuri marite de aparitie a complicatiilor in cazul interventiilor chirurgicale; rata a mortalitatii ridicata.
La acestea se adauga si impactul negativ asupra metabolismului. Tesutul adipos se acumuleaza in corp in primul rand in jurul organelor interne, care vor fi "sufocate" de presiunea depozitelor de grasime acumulate in jurul lor, ceea ce le va ingreuna activitatea. Astfel se instaleaza un dezechilibru functional intre activitatea organelor interne si cea a sistemelor de organe. Ficatul, inima si rinichii sunt primele organe ce vor resimti efectele acestui dezechilibru. Scade si intensitatea metabolismului de baza, ceea ce duce la reducerea cantitatilor de oxigen si hrana primite de catre organe si cresterea toxicitatii celulare. In aceasta etapa se formeaza cercul vicios al bolii: organele nu mai primesc resursele necesare pentru o functionare corecta, insa le solicita continuu. In incercarea de a satisface aceasta nevoie de baza a organismului, bolnavul consuma cantitati mai mari de alimente, ceea ce duce la depunerea constanta a grasimilor in organism.
In corpul uman exista o legatura foarte stransa intre masa de tesut adipos si cantitatea de hormoni secretata de glandele endocrine. Daca se reduce greutatea fara a echilibra si valorile hormonale, se vor recupera kilogramele pierdute, pentru ca sistemul endocrin produce aceeasi cantitate de hormoni. Din aceste motive, dietele sau regimurile alimentare trebuie insotite de tratament traditional adecvat. In primul rand trebuie restabilit echilibrul hormonal, pentru ca orice scadere in greutate sa nu fie urmata de reluarea procesului de ingrasare.

Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.