Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate 9 greseli pe care le faci si iti afecteaza rinichii

9 greseli pe care le faci si iti afecteaza rinichii

Email Imprimare

Aproximativ 10% din populatia adulta din intreaga lume sufera din cauza afectiunilor renale, iar milioane de decese au drept cauze acest tip de afectiune. Specialistii sunt de parere ca, in urmatorii ani, numarul bolnavilor ar putea creste, insa este important de stiut faptul ca problemele legate de rinichi nu apar, de regula, peste noapte, ci se instaleaza in timp. In acest sens, rolul controalelor si al analizelor periodice este esential in preventie. Un stil de viata echilibrat este si el un factor important, nu doar in evitarea afectiunilor renale, ci si a altor afectiuni.

Exista insa si factori care duc la instalarea dezechilibrelor renale. Iata cateva dintre obiceiurile care pot afecta rinichii:
1. Consumul insuficient de apa. Este bine stiut faptul ca activitatea renala depinde foarte mult de consumul de apa si lichide. O hidratare corespunzatoare a organismului permite rinichilor sa lucreze la cotele optime. Astfel, toxinele acumulate in organism sunt eliminate cu succes. Persoanele care au pietre la rinichi nu consuma o cantitate suficienta de apa.
2. Fumatul. Pe langa faptul ca perturba tensiunea arteriala, fiind astfel premisa pentru instalarea unor boli cardiovasculare, fumatul determina ingustarea vaselor de sange, dar si ateroscleroza la nivel renal. Mai mult decat atat, fumatorii trebuie sa stie ca functiile renale incetinesc mai repede in cazul lor, decat in cazul persoanelor care nu au acest viciu. 
3. Consumul exagerat de alcool. Rolul rinichilor este acela de a actiona ca un filtru pentru eliberarea substantelor pe care organismul le considera nocive. In cazul consumului exagerat de alcool, efortul este unul foarte mare, atat din partea ficatului, cat si din partea rinichilor. Ce se intampla in acest caz? Ei bine, alcoolul are o actiune puternic deshidratanta asupra organelor interne si in special asupra rinichilor, pe care ii supune unui stres considerabil, dereglandu-i functiile.
4. Amanarea repetata a mersului la toaleta. Este una din cele mai frecvente cauze ale afectiunilor renale. Retinerea urinei in mod repetat poate determina nu doar incontinenta, ci si formarea de calculi renali sau chiar insuficienta renala. Iata de ce este indicat ca, in momentul in care organismul cere eliberarea de urina, sa se faca acest lucru fara mari intarzieri.
5. Consumul exagerat de zahar. Ciocolata, bomboane rontaite in graba sau deserturi savurate in tihna, toate acestea sunt nocive intregului organism. O cantitate prea mare de fructoza poate determina o crestere a nivelului de acid uric, crescand astfel si sansele la afectiuni renale. O atentie sporita trebuie acordata dulciurilor din comert. Este important sa se citeasca cu mare atentie etichetele pentru a sti care este cantitatea de zahar continuta.
6. Dezechilibrele alimentare. Daca starea de sanatate este una optima, ea poate fi intretinuta abordand o alimentatie echilibrata. Daca insa exista deja unele disfunctii la nivelul rinichilor, atunci este indicat sa se tina cont de anumite reguli de alimentatie. Este necesar sa se abordeze o dieta bazata pe legume si fructe proaspete, din care organismul sa obtina intreaga cantitate de minerale si vitamine pentru a-si redobandi echilibrul. Una din vitaminele esentiale in mentinerea starii de sanatate a rinichilor este B6, vitamina care impiedica formarea pietrelor la rinichi.
7. Medicatia dupa ureche. Traim intr-o epoca in care oricine doreste sa se informeze, poate sa faca asta cu ajutorul internetului. Este un lucru foarte bun, exceptand situatiile in care persoane bolnave de diverse afectiuni, implicit de afectiuni renale, decid sa-si puna singure diagnostic, pe baza unor informatii generale. La fel de grav este si in cazul persoanelor care nu-si mai iau medicatia prescrisa de medic, invocand faptul ca se simt mai bine si nu mai este nevoie. In alte cazuri, se intampla ca persoane cu anumite prescriptii medicale sa-si schimbe medicatia din proprie initiativa, in urma sfaturilor neavizate din partea rudelor sau a prietenilor. In toate aceste cazuri, activitatea renala este perturbata in mod serios si urmarile pot fi destul de grave.
8. Consumul exagerat de sare. In mod normal, organismul nu are nevoie decat de maximum 5 grame de sare pe zi pentru a functiona la cote optime. Totusi, in ultima vreme, amploare afectiunilor cardiovasculare si renale denota faptul ca se cam exagereaza cu sarea. Este important de stiut faptul ca multe legume sau fructe proaspete contin deja sare si trebuie sa se tina cont si de aceste surse, mai ales in cazul unei diete.
9. Lipsa exercitiului fizic. Sedentarismul este unul dintre factorii care declanseaza foarte multe afectiuni. Lipsa miscarii fizice duce la acumularea de kilograme in plus, la afectiuni cardiovasculare, la aparitia hipertensiunii arteriale, diabet sau chiar a afectiunilor renale. Este important, de asemenea, sa se faca periodic controlul glicemiei si al tensiunii arteriale, pentru ca fluctuatii ale acestor valori pot semnala disfunctii renale. (Sursa: www.curejoy.com, Foto: www.istockphoto.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.