Marti, 5 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Celebri… si bolnavi de ipohondrie

Celebri… si bolnavi de ipohondrie

Email Imprimare

Ipohondria – asa cum ii spun medicii – este o tulburare tot mai des intalnita astazi, atat in randul persoanelor trecute de 50 de ani, cat si in randul celor mai tineri. Este de ajuns sa urci in autobuz sau sa astepti pe rand la vreun ghiseu, ca sa auzi interminabile confesiuni legate de pleiada de boli care-i tulbura pe unii. Specialistii spun ca unul din 10 romani se confrunta cu aceasta tulburare psihica, dar este foarte posibil ca numarul lor sa fie mult mai mare, unii tinandu-si aceste temeri doar pentru ei. Desigur, fiecare dintre noi se confrunta macar o data pe parcursul vietii cu temeri referitoare la anumite afectiuni, dar atunci cand acestea persista, in ciuda analizelor medicale sau ale concluziilor medicilor, avem de-a face cu tulburarea numita de catre specialisti ipohondrie.

Persoanele afectate de aceasta afectiune manifesta nu doar o temere exagerata de anumite afectiuni, ci uneori au chiar ferma convingere ca boala este deja instalata. Conform specialistilor, ipohondria a luat amploare odata cu dezvoltarea tehnologiei. Datorita accesului facil la informatie, foarte multi oameni au posibilitatea de a-si analiza unele simptome. Unii, din pacate, interpreteaza gresit aceste date, iar rezultatul este o temere exagerata, fie de diverse tumori, de accidente cerebrale sau de alte afectiuni grave. Odata instalata temerea aceasta, ea se alimenteaza atunci cand bolnavul cauta sa interpreteze si alte simptome. Astfel, cautarea automedicarii se transforma intr-o autoalimentare a temerilor.
Celebritati afectate de ipohondrie. Nu doar oamenii obisnuiti pot fi afectati de aceasta tulburare, ci si vedetele de talie internationala, precum Kylie Minogue, Woody Allen sau cantaretul Mika. Este evident ca in fata tulburarilor, de orice natura, indiferent de statutul social, ne aratam cu totii slabiciunile umane. Celebru pentru studiile sale atat de elocvente in teoria evolutiei, fondator al teoriei evolutioniste, Charles Darwin era ipohondru. De teama bolilor care i-ar fi putut da tarcoale, Darwin tinea diverse cure cu apa. Cei din anturajul sau il considerau un ipohondru notoriu. Un alt ipohondru celebru a fost Hitler. Acesta nu doar ca se temea de diverse afectiuni, ba chiar era ferm convins ca le avea. Astfel, de frica marelui Hitler, medicii ii prescriau medicamente pentru afectiuni ale pielii, pentru ca a doua zi sa li se solicite medicamente de depresie sau Parkinson.
Daca povestile sale au incantat si inca mai incanta copilaria atator generatii, ei bine… marele si celebrul povestitor Hans Christian Andersen suferea de ipohondrie. Pe cand se afla intr-o calatorie in Europa, marele povestitor a sesizat o mica pata langa ochi. A intrat in panica, fiind ferm convins ca pata se va extinde rapid si va acoperi intreaga fata. Un alt scriitor celebru afectat de ipohondrie a fost Marcel Proust. Se pare ca servitorii acestuia nu aveau viata usoara. In baia marelui scriitor existau nu mai putin de 25 de prosoape, iar atunci cand avea oaspeti, Proust ii ruga sa nu aduca flori pentru ca nu voia sa primeasca surse de infectii in casa.
Simptome. Fara indoiala, ipohondria se manifesta printr-o asidua insistenta pe anumite afectiuni. Specialistii spun ca bolnavii de ipohondrie prefera sa se trateze la domiciliu si cei mai multi dintre ei se trateaza dupa propriile conceptii, isi procura singuri medicamente si incearca sa combata afectiunea fizica fictiva. Atunci cand ajung la medic, cea mai mare parte dintre pacientii afectati de ipohondrie manifesta „sindromul gulerului alb” – bruste tulburari intestinale, nervozitate, tremurat si o teama excesiva. Unii sunt intr-o stare puternica de frica, fiind ferm convinsi ca verdictul medicului va fi acela pe care il cred si ei. Specialistii sunt de parere ca persoanele cu tulburari de ipohondrie trebuie neaparat depistate si investigate, intrucat agravarea bolii poate duce la delir sau chiar la sinucidere. Boala de care sufera cei cu ipohondrie este de natura psihica, asadar se trateaza apeland la ajutorul unui medic psihiatru. (Foto: www.freeimages.com)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.