Marti, 5 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Bolile coloanei vertebrale la copii. Sfaturile unui chirurg ortoped

Bolile coloanei vertebrale la copii. Sfaturile unui chirurg ortoped

Email Imprimare

Maladiile spinale – bolile coloanei vertebrale – apar tot mai des in diagnosticul tinerilor, al adolescentilor, al copiilor de varste mici, chiar. O cauza unanim acceptata pentru indesirea acestor cazuri o reprezinta folosirea computerului, a tabletei, chiar si a telefonului mobil, pentru timp indelungat si stand in pozitii defectuoase. A trecut demult vremea copilului care-si petrecea vacantele la tara la bunici si, in restul anului, intre blocuri, la joaca, avand cheia legata la gat. Care sunt principalele afectiuni care se intalnesc la aceste grupe de varsta aflate inca in crestere? Raspunsul il primim de la dr. Georgiana Nedelea, medic specialist in ortopedie-traumatologie, doctor in medicina si chirurg.

– Sunteti medic specialist in chirurgie ortopedica si in traumatologie, sunteti doctor in stiinte medicale, sunteti considerata unul dintre cei mai avizati cunoscatori ai maladiilor spinale. Ar trebui sa ne oprim asupra acestei grupe de boli care afecteaza si varstele foarte tinere. Copiii nostri stau toata ziua aplecati deasupra computerului, nu mai este doar pozitia gresita la scris de pe vremuri, e mai mult decat atat si iata ca apar toate acele deformatii ale coloanei, de la cifoza la scolioza… din cauza mersului, a asezarii incorecte sau chiar a pozitiei in timpul somnului, maladii ale secolului, nu?
– Sunt, de buna seama. Maladiile spinale sunt un flagel al mileniului pe care il traim. Nu ucide, dar deformeaza si provoaca durere. Credem ca trebuie sa invinovatim stilul de viata – mereu la computer si tableta – al tinerilor si copiilor de azi doar pentru afectiuni ale vederii. Dar, de fapt, efectul asupra sanatatii noastre, pe termen mediu si lung, e mai complex. Sa ne gandim ca intregul sistem osteoarticular este, de fapt, un sistem de parghii care ne ajuta sa ne deplasam, sa adoptam diferite pozitii si, uneori, daca este suficient de puternic, acest sistem de parghii ne poate salva dintr-un pericol grav: sa ne gandim ca de capacitatea noastra de a ramane fixati intr-un loc, de a ne sustine in atarnare ori de a fugi din fata unui pericol poate sa depinda, la un moment dat, insasi existenta noastra. Trebuie sa avem grija de acest sistem complex de oase – fie ca vorbim de membre ori de coloana – asa cum ai avea grija de un mecanism de roti pe care il ungi, ca sa nu rugineasca, sau caruia ii verifici dintii de fier, sa nu se fi rupt sau indoit.

Maladiile spinale la copii au nevoie de un program de screening national
– In copilaria mea se punea foarte mult accent pe practicarea unui sport. Azi, parca nici in scoli nu se mai face miscare ca altadata. Si atunci, care este rolul familiei, al doctorului pediatru si al ortopedului pentru ca generatiile viitoare sa nu ia drumul inapoi?
– E simplu. Parintii trebuie sa faca pentru copiii lor un program corect si echilibrat. Nu se poate sa-si petreaca toata ziua la biro, citind si nici toata ziua la calculator. Trebuie sa aiba program de sport, activitati fizice. Un copil cu o activitate fizica normala nu are nevoie de suport special sau de indrumare speciala legat de coloana. Nu trebuie sa faca kinetoterapie sau inot… trebuie, pur si simplu, sa aiba 2-3 ore pe zi in care se joaca, alearga si desfasoara o activitate fizica normala. Vizavi de medicul pediatru, categoric trebuie sa existe un program de screening care, din pacate, nu exista in acest moment in Romania. Dar un astfel de program ar functiona si ca sa ne avertizeze, statistic, care sunt varstele „pandide” de maladiile spinale, ce stil de viata le provoaca. Intr-un astfel de program de screening, copiii aflati in perioada de crestere ar trebui vazuti si evaluati macar o data pe an. In aceste conditii, lucrurile ar fi vazute si tratate mult mai din timp si mai la momentul potrivit, in care putem sa rezolvam, sa corectam si sa tinem sub control boli care, din pacate, pot evolua prost si care pot duce catre o interventie chirurgicala. Desi suntem chirurgi si ne dorim si ne place sa operam, scopul nostru este totusi sa nu ajungem cu acesti copii la operatie. Scopul principal este sa-i aducem la varsta de 18-22 de ani, cand practic isi incheie perioada de crestere si atunci maladiile de tip diformitati la nivelul coloanei, maladiile spinale, sunt considerate a fi sub control. Trebuie sa-i aducem deci, in acest moment, cu o coloana cat mai corect formata.
– Cum se poate face, concret, asta?
Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.