Marti, 5 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Prevenirea obezitatii infantile. Sfaturile unui specialist in endocrinologie pediatrica

Prevenirea obezitatii infantile. Sfaturile unui specialist in endocrinologie pediatrica

Email Imprimare

Obezitatea infantila este o adevarata epidemie, atat la nivel mondial, cat si in Romania, iar specialistii trag semnale de alarma in acest sens. Insa, pentru a-l determina pe un copil sa manance sanatos, acesta trebuie motivat. Dr. Camelia Banut, medic primar pediatrie si medic specialist in endocrinologie, deruleaza un program axat pe obezitatea infantila.
Ne-am schimbat stilul de viata foarte mult, ni se pare ca suntem active, dar, de fapt, din punct de vedere fizic suntem mult mai sedentari, alimentele sunt mai la indemana noastra si posibilitatile de alegere sunt foarte mari, marketingul este foarte agresiv pentru unele produse nesanatoase si atunci copiii sunt primii afectati! Creste consumul de alimente, de calorii goale, care sunt acele calorii neinsotite de nutrienti, de vitamine, de minerale sau proteine; vorbim aici de dulciuri, fast-food. Copiii trebuie sa invete cum sa-si aleaga ei mancarea pentru ca dupa o anumita varsta primesc bani, au acces la magazine si trebuie sa fie invatati cum sa isi aleaga alimentele, cum sa citeasca etichetele, a declarat dr. Camelia Banut.
Potrivit specialistului, in scoala romaneasca se pune accentul pe unele materii la care se sustin examene si uitam, de multe ori, de partea aceasta a stilului de viata, care trebuie si ea invatata, in familie si la scoala.
La educatie nutritionala suntem putin deficitari! Nu toti elevii de liceu au cunostinte despre proteine, vitamine sau minerale. Pe internet gasim foarte multe informatii din diferite surse, dar nu toate sunt corecte, iar tinerii nu stiu ce sa isi selecteze daca nu sunt avizati, ei se axeaza pe ceea ce li se pare mai credibil sau mai usor de inteles, a adaugat medicul.
De fapt, problema este ca in multe dintre unitatile de invatamant copiii mai mari nu au posibilitatea de a lua masa la scoala, ei au multe ore intr-o zi, cei mai multi au program de dimineata, mananca sau nu mananca micul dejun, iar o treime dintre ei sar peste masa, isi iau sau nu la ei sendvisuri si isi cumpara la scoala ce gasesc, de obicei cornuri, produse de patiserie, sucuri, chipsuri. Apoi, pranzul va fi servit foarte tarziu dupa-amiaza, si astfel se infometeaza in prima parte a zilei, exact cand ei ar avea nevoie de energie pentru a se putea concentra la ore si consuma multe calorii dupa-amiaza si seara. Asadar, regimul lor alimentar este dezechilibrat.
Ideal ar fi sa existe un loc de luat masa la scoala, daca ei ar lua pranzul la scoala, poate s-ar rezolva o parte din probleme. Pranzul ar trebui luat pana intr-o anumita ora, micul dejun la fel, iar ei nu au cum, daca au ore pana la doua-trei. Ei chiar au pus aceasta problema si au cerut asta intr-una dintre discutii; eu ii ascult, le dau dreptate, dar masurile trebuie luate de mai sus, a precizat medicul pediatru.
Dr. Camelia Banut este implicata intr-un program dedicat copiilor cu obezitate in care copiii primesc diagnostic si are loc o discutie cu parintii cu privire la programul alimentar.
Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.