Sambata, 25 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Apa – miracolul vietii

Apa – miracolul vietii

Email Imprimare

Lao Tse spunea ca adevarata maretie este aidoma apei. Apa este aceea care scalda toate lucrurile. Ea alege locurile cele mai joase, dispretuite de oameni. Cu siguranta, apa este un miracol… unul din care s-a revarsat insasi viata. Suntem alcatuiti - asa cum spun specialistii – dintr-un procent foarte mare de apa. In jur de 70% suntem apa, dar uitam adesea cat de importanta este contributia acestui element primordial in sanatatea noastra.

Cei 2 l de apa care trebuie consumati zilnic – atat de mediatizati de catre cei care promoveaza sanatatea - nu reprezinta in realitate o cantitate pe care toata lumea ar trebui sa o consume. Cantitatea de apa consumata ar trebui sa depinda de mai multi factori, printre care: greutatea corporala, activitatea efectuata zilnic, metabolismul etc. Dincolo de parerile despre factorii care determina cantitatea de apa necesara, este important de stiut nu doar faptul ca apa are numeroase beneficii pentru sanatate, ci, mai mult decat atat, este esentiala pentru viata.
Molecula de apa reprezinta mediul ideal pentru transportul de substante, de aceea un consum adecvat faciliteaza procesul de digestie, de absorbtie si de distributie a nutrientilor. Pe langa aceste procese, are loc si eliminarea toxinelor, apa fiind unul dintre cei mai buni detoxifianti.
Specialistii leaga consumul de apa de procesul de imbatranire. Studiile efectuate pe pacienti care nu au consumat suficienta apa au demonstrat ca acestia sufera de o accelerare a procesului de imbatranire. Dereglarile cauzate de consumul redus de apa duc la dezechilibre, iar pacientii acuza adesea simptome ca: dureri de cap, oboseala, schimbari bruste de dispozitie, crampe si dureri musculare.
Deshidratarea poate agrava afectiuni existente deja in organism sau poate favoriza aparitia unora noi. Cei care beau sub 3 pahare de apa pe zi ar trebui sa stie ca isi supun organismul unui risc foarte mare, nu doar de deshidratare, ci si de aparitie a altor dezechilibre: dereglari in functionarea colonului, probleme cu activitatea renala etc. 
Inlocuirea apei cu cantitati mari de cafea sau sucuri din comert nu este o solutie buna, dimpotriva, procesul de deshidratare se va accentua. Cantitatea de toxine adusa in organism va fi mai mare, iar presiunea pe activitatea rinichilor va fi supusa unui stres mai mare. Ca raspuns al lipsei de apa, organismul devine mai lenes, metabolismul devine incet, favorizand depunerile de grasime.
Tot lipsa unei cantitati suficiente de apa determina si aparitia episoadelor de carcei – acele crampe musculare extrem de neplacute si dureroase care apar mai des pe timpul zilei, dar si noaptea. Ce determina aceste crampe? Ei bine, lipsa apei determina dereglarea echilibrului electrolitic muscular. Sarurile minerale din apa sunt responsabile de mentinerea elasticitatii muschilor. 
Persoanele care sufera de retentie de apa se grabesc adesea la concluzii pripite si limiteaza aportul de apa. Aceasta nu este o solutie buna, dimpotriva! Atunci cand se reduce consumul de apa, organismul se va grabi sa isi faca rezerve, deci cantitatea de apa retinuta va creste si ea. Sistemul limfatic, denumit de catre specialisti "gunoierul organismului", va functiona mai greoi in cazul unui consum scazut de apa. In acest caz, complicatiile se vor transmite si rinichilor, care nu vor mai avea combustibilul necesar pentru a functiona optim. 
Consumul adecvat de apa – asa cum s-a constatat in urma studiilor efectuate – are un rol esential si in coeficientul de inteligenta. Oxigenarea creierului si functionarea in conditii optime au loc numai atunci cand organismul primeste suficienta apa.
Starile indelungate de stres, iritabilitate sau oboseala pot aparea tot pe fondul unui deficit de apa. Iata de ce este recomandat ca dimineata, inainte de toate, sa se bea un pahar cu apa la temperatura camerei, de preferinta cu inghitituri mici. Starea de oboseala va disparea, iar organismul va avea suficiente resurse pentru activitatea de peste zi. (Surse: guna.com, Foto: pixabay.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.