Miercuri, 4 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Meridianele energetice

Meridianele energetice

Email Imprimare

Medicina europeana a avansat in ultimele sute de ani analizand structura substantiala a corpului omenesc, organele, celulele, structurile moleculare si schimburile de substante ce au loc in organism in cadrul diferitelor procese vitale. In schimb, medicina chineza si cea indiana, care au o vechime de cateva mii de ani, s-au axat pe studiul fluxurilor de energie. Privita de europeni mult timp cu un zambet superior de desconsiderare, abordarea energetica a functiilor vitale ce ne determina starea de sanatate si-a demonstrat insa in ultimele decenii in mod clar si de netagaduit valoarea.

Astfel, tehnicile bazate pe aceasta abordare sunt astazi general acceptate de majoritatea scolilor europene si americane de medicina. Avantajul lor nu consta doar in costuri mult mai mici, ci mai ales in faptul ca se pun in evidenta si se trateaza diferitele afectiuni inainte ca ele sa produca modificari functionale care sa ne afecteze starea de sanatate. Acest lucru este posibil deoarece s-a demonstrat ca modificarile energetice premerg cu mult aparitia disfunctiilor ce ne afecteaza starea de sanatate, ele putand fi evidentiate si tratate prin metodele energetice clasice intr-un stadiu precoce in care nu pot fi obiectivate nici chiar prin cele mai moderne tehnici ale medicinii europene. Modificarile energetice pot fi insa evidentiate in ultimul timp inclusiv prin masuratori asupra activitatii electrice a punctelor energetice.
Este interesant de stiut ca meridianele energetice, considerate ca apartinand traditiei chineze, au reprezentat in acelasi timp si modul de abordare utilizat in spatiul carpato-danubiano-pontic unde au fost descoperite figurine de lut datand din secolul al IX-lea i.H. pe care erau clar marcate punctele ce corespund meridianelor clasice chineze de acupunctura. Este de semnalat si descoperirea intr-un ghetar a unui corp omenesc extrem de bine conservat, datand de acum 5.200 de ani, care avea tatuate punctele majore de tratament apartinand meridianelor de acupunctura. Aceste descoperiri sunt cu atat mai interesante cu cat textele clasice de acupunctura nu au decat o vechime de aproximativ 3.000 de ani. Astazi, se considera ca aceasta arta de diagnosticare, prevenire si tratament a bolilor are o vechime de peste 10.000 de ani.

Ce sunt meridianele energetice?
La chinezi, energia vitala fundamentala este numita energie Qi. Aceasta se gaseste intr-o continua curgere, numita circulatie energetica, ce se desfasoara de-a lungul meridianelor energetice. Spre deosebire insa de sange sau de semnalele nervoase, energia Qi nu are nevoie de canale substantiale, de tipul vaselor de sange sau al nervilor, prin care sa curga, dar, la fel ca si in cazul acestora, urmeaza anumite trasee precise numite meridiane energetice. Astfel meridianele energetice nu pot fi obiectivate anatomic, ci doar energetic. Ele conduc energia vitala Qi catre fiecare organ, identificandu-se astfel 12 meridiane principale, cate unul pentru fiecare organ sau viscere: Meridianul Ficat, Meridianul Inima, Meridianul Intestin Gros, Meridianul Intestin Subtire, Meridianul Plaman, Meridianul Rinichi, Meridianul Splina-Pancreas, Meridian Stapanul Inimii (numit si pericard sau vase-sex), Meridianul Stomac, Meridianul Trei Focare (numit si triplu incalzitor), Meridianul Vezica Biliara si Meridianul Vezica Urinara. In afara de acestea, mai exista doua meridiane nepereche, Meridianul Guvernor si Meridianul de Conceptie, si mai multe meridiane secundare. Meridianele impreuna cu colateralele lor formeaza o retea densa care leaga intre ele la interior organele si la exterior tendoanele, muschii si pielea. Acest sistem energetic este cel care regleaza si comanda intregul organism.

Punctele de acupunctura
Medicina traditionala chineza utilizeaza in mod curent 365 de puncte de acupunctura, fiind insa cunoscute peste 4.000 de astfel de puncte. Prin stimularea lor se controleaza si se dirijeaza circulatia energiei in organism, un punct putand sa actioneze asupra mai multor organe sau functii din organism. Aceste puncte au forma unui trunchi de con cu baza mare in adancime si cu o suprafata la exterior de aproximativ 2 milimetri patrati. Ele pot fi stimulate cu ajutorul acelor de acupunctura realizate din otel inoxidabil, cupru, argint, aur sau platina, in Romania cele mai utilizate fiind cele din otel inoxidabil si din argint, prin presiune mecanica, curent electric, caldura, unde de lumina sau unde sonore. Aceste interventii sunt necesare atunci cand circulatia energetica nu se mai desfasoara corect, energia trebuind sa fie directionata in anumite zone sau, dimpotriva, disipata. Pot apare anumite blocaje care impiedica circulatia corecta a energiei si care trebuie eliminate. Intuitiv, meridianele energetice pot fi privite ca un sistem de canale de irigatii in care pot apare stagnari, care duc la acumulari in anumite zone si la un deficit in altele. Aceste disfunctii trebuie remediate cat mai rapid, pentru a nu conduce la afectarea functionala a diferitelor organe. Circulatia corecta a energiei poate fi reglata insa si prin actiunea diferitelor substante active prezente in plante. In acest sens, trebuie inteles ca intre cele trei sisteme (sistemul nervos, sistemul sanguin si cel al meridianelor energetice) exista o stransa interdependenta.

Ritmurile naturale ale organelor si meridianelor
Mai trebuie inteles faptul ca exista un ritm biologic natural, care face ca fiecare organ si, implicit, fiecare meridian principal sa treaca zilnic prin perioade de activitate mai intensa si mai slaba. Astfel, in ceea ce priveste plamanii si respectiv Meridianul Plamanilor, maximul de activitate se inregistreaza in intervalul orar de la 3 la 5, iar minimul de activitate - de la 15 la 17. Pentru celelalte meridiane ritmul activitatii este dupa cum urmeaza:
- pentru Intestinul Gros, maximul este de la 5 la 7, iar minimul - de la 17 la 19;
- pentru Stomac, maximul - de la 7 la 9, iar minimul - de la 19 la 21;
- pentru Splina-Pancreas, maximul - de la 9 la 11, iar minimul - de la 21 la 23;
- pentru Inima, maximul - de la 11 la 13, iar minimul - de la 23 la 1;
- pentru Intestinul Subtire, maximul - de la 13 la 15, iar minimul - de la 1 la 3;
- pentru Vezica Urinara, maximul - de la 15 la 17, iar minimul - de la 3 la 5;
- pentru Rinichi, maximul - de la 17 la 19, iar minimul - de la 5 la 7;
- pentru Stapanul Inimii, maximul - de la 19 la 21, iar minimul - de la 7 la 9;
- pentru Trei Focare, maximul - de la 21 la 23, iar minimul - de la 9 la 11;
- pentru Vezica Biliara, maximul - de la 23 la 1, iar minimul - de la 11 la 13;
- pentru Ficat, maximul - de la 1 la 3, iar minimul - de la 13 la 15.
Deoarece maxima activitate poate fi privita ca o deschidere, administrarea remediilor in acest interval va conduce la o crestere a eficientei tratamentului.

Acupunctura si fitoterapie
Restabilirea echilibrului energetic atrage dupa sine armonizarea functiilor organice si metabolice. Combinand acupunctura cu fitoterapia se poate trata orice afectiune. Organizatia Mondiala a Sanatatii a considerat ca in cazul a 400 de afectiuni acupunctura ofera un tratament eficace. Printre acestea se numara si tumori benigne si maligne, noduli la san, noduli tiroidieni, sterilitate, tulburari de dinamica sexuala - impotenta, tulburari de erectie si frigiditate, chisturi ovariene, fibroame uterine, dereglari ale ciclului menstrual, endometrioza, galactoree falsa, afectiuni ale prostatei, pietre la rinichi, chisturi renale, esofagita de reflux, ulcer, gastrita, enterocolite, colite, afectiuni hepatice - hepatite sau ciroze in stadiu incipient, pietre la vezica biliara, diabet de tip I si tip II, pancreatita, constipatii, fisuri anale, hemoroizi, cardiopatii, aritmii cardiace, hipertensiune si hipotensiune arteriala, infarcturi miocardice, astm cardiac, astm pulmonar, bronsite, pneumonii, accidente vasculare cerebrale, tumori medulare si cerebrale benigne, stres, imunitate scazuta, anxietate, depresie, migrene, insomnii, nevralgii, Zona Zoster, epilepsie, hipertensiune intracraniana, disfunctii endocrine la nivelul hipofizei, tiroidei si a suprarenalelor, obezitate, discopatii, hernii, spondiloze, osteoporoza, reumatism, coxartroza, vitiligo, pitiriazis, psoriazis, veruci, hirsutism, alergii dermice, rinite alergice, faringita, laringita, sinuzita, otita, sforait, apnee, anemie, tromboflebita, arterita.
Este remarcabil faptul ca in momentul de fata gasim pe piata tincturi, special concepute pentru echilibrarea fiecarui meridian energetic, realizate de Santo Raphael. Este vorba de deja binecunoscutele tincturi pe meridiane Steaua Divina.

Tincturile pe meridiane Steaua Divina
Tinctura pentru Meridianul Ficat este recomandata pentru insuficienta hepatica, hepatite toxice (nonalcoolice), hepatite cronicizate, convalescenta dupa hepatita acuta, hipercolesterolemii. Este indicata asocierea acesteia cu tinctura pentru Meridianul Vezica Biliara.
Tictura pentru Meridianul Inima este recomandata ca adjuvant in palpitatii, tahicardie, cardiopatie ischemica, distonie neurovegetativa, cefalee, astenie.
Tinctura pentru Meridianul Intestin Gros este recomandata pentru constipatie, colon iritabil, hemoroizi, colici abdominale, colita, paraziti intestinali.
Tinctura pentru Meridianul Intestin Subtire este recomandata in cazuri de enterocolita, diaree, duodenita, dureri abdominale, parazitoze intestinale, meteorism abdominal.
Tinctura pentru Meridianul Plaman este recomandata ca adjuvant in cazuri de amigdalita, faringita, laringita, traheita, bronsita, astm bronsic, tuse, silicoza.
Tinctura pentru Meridianul Rinichi este recomandata ca adjuvant in cazuri de litiaza renala, nefrita, pielonefrita, edeme, frigiditate, impotenta, tulburari ale ciclului menstrual, constipatie sau diaree, lumbago. Se recomanda asocierea ei cu tinctura pentru Meridianul Vezica Urinara.
Tinctura pentru Meridianul Splina-Pancreas este recomandata ca adjuvant pentru diabet zaharat, gastroduodenita, meteorism abdominal, perturbari ale sistemului imunitar, eczeme.
Tinctura pentru Meridianul Stapanul-Inimii este recomandata ca adjuvant in depresii, insomnie, anxietate, migrena, stres, suprasolicitari nervoase, hipertensiune arteriala.
Tinctura pentru Meridianul Stomac este recomandata ca adjuvant in lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, gastrita.
Tinctura pentru Meridianul Trei Focare este recomandata in cazuri de sinuzita, alergii, ateroscleroza, guta, reumatism.
Tinctura pentru Meridianul Vezica Biliara este recomandata in dischinezie biliara, colecistita, icter, acnee, migrena, cefalee asociate afectiunilor hepatobiliare. Este indicata asocierea ei cu tinctura pentru Meridianul Ficat.
Tinctura pentru Meridianul Vezica Urinara este recomandata in dereglari ale ciclului menstrual, cistita, uretrita, sciatica, lumbago.
Tincturile pe meridiane Steaua Divina se gasesc in farmacii si in magazinele cu remedii naturiste.


www.steaua-divina.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.