Mierea si produsele apicole, un inestimabil dar al naturii

Imprimare

Cunoasterea si utilizarea mierii de catre om dateaza din timpurile cele mai indepartate, ceea ce face ca mierea sa se numere printre cele mai vechi alimente ale umanitatii. Nici un alt produs, in afara, poate, de lapte, nu se bucura de o asemenea longevitate in istoria alimentatiei umane. Asa ca nu e de mirare ca acest veritabil aliment-medicament se bucura, si astazi, de apreciere unanima in toate colturile lumii, fiind un simbol al vietii si sanatatii. Numeroase vestigii arheologice, precum picturile rupestre din asa-numita grota a paianjenului de la Valencia, ce dateaza din mezolitic, sau multe dintre documentele istorice ale marilor civilizatii antice (de la cea egipteana si cea sumeriana la civilizatia chineza, greaca sau romana) sunt dovezi ce atesta faptul ca mierea este strans legata de viata omului de mai bine de 10.000 de ani. Sa ne amintim doar celebra fraza din Biblie, in care Pamantul lui Israel, Tara Sfanta, este descris ca fiind tara unde curge lapte si miere...

Asa ca, inainte de a va indulci ceaiul cu o lingurita de zahar, ar fi bine sa va mai ganditi... Mierea este inzestrata cu virtuti terapeutice pe care nu le gasim in zahar. Ca sa nu mai vorbim de respectul si recunostinta pe care le datoram harnicelor albine, care, ca sa produca 500 g de miere, se pare ca viziteaza milioane de flori, aceste expeditii insumand nici mai mult nici mai putin de 7000 ore de munca!
Care este diferenta intre o lingurita de zahar si o lingurita de miere? Zaharul alb contine 99,9% zaharoza, obtinuta industrial din trestie de zahar si sfecla de zahar. La randul ei, mierea este si ea bogata in zaharuri, pe care le contine in proportie de 78-80%. Insa, spre deosebire de zahar, compus aproape in intregime din zaharoza, mierea este alcatuita din mai multe glucide: fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza si alte polizaharide in cantitati mai mici. Aceasta bogatie a mierii in fructoza si glucoza sta la originea importantei sale actiuni dinamogenice (de sporire a fortei si a energiei) si stimulante pentru inima, ceea ce explica de ce mierea este atat de cautata de catre sportivi si, in general, de persoanele care trebuie sa faca fata la efort. De altfel, consistenta mierii este conferita tocmai de acest echilibru intre diferitele zaharuri: daca mierea este mai bogata in glucoza, se cristalizeaza, iar in cazul in care contine mai multa fructoza ramane fluida. Glucidele din miere sunt foarte usor asimilate de celulele din organism, care isi pot extrage din ele energia necesara pentru buna functionare. Ca sa-si recapete repede fortele dupa cursele epuizante, se spune despre atletii Antichitatii ca obisnuiau sa bea apa indulcita cu miere.
Trebuie sa stiti ca mierea are o putere de indulcire mai mare decat zaharul, ceea ce inseamna ca, pentru aceeasi cantitate, ceaiul va fi mai dulce cu miere decat cu zahar (3 bucati de zahar alb contin aceeasi cantitate de glucide ca doua lingurite de miere). In schimb, mierea este mai saraca in calorii.
Mierea ofera si alte motive care o transforma intr-un substitut ideal pentru zahar: pe langa zaharuri, mai contine apa (aproximativ 15-20%), saruri minerale si oligoelemente, lipide in cantitati mici, vitamine (mai ales din grupa B) si numeroase enzime. Prin continutul sau ridicat de substante naturale active, mierea sporeste si capacitatea de autoaparare a organismului, intarindu-ne rezistenta in lupta impotriva agresiunilor de diverse tipuri. De aici deriva si puterea mierii de a reduce anumite micro-carente ce pot deveni, in timp, sursa unor afectiuni mai mult sau mai putin grave. In plus, mierea ajuta la asimilarea calciului si la retentia magneziului in organism, doua minerale esentiale pentru buna functionare a uzinei noastre biologice, ceea ce explica de ce copiii care primesc constant miere in alimentatie se dezvolta mult mai bine decat cei care primesc zahar. Un alt argument pentru privilegierea mierii in alimentatia copiilor si a adolescentilor este legat de faptul ca, desi are o putere de indulcire superioara zaharozei, mierea se face mai putin vinovata decat zaharul de aparitia cariilor dentare.
Printre nenumaratele utilizari terapeutice ale mierii, una dintre cele mai importante este cea datorata proprietatilor sale antiseptice si antibiotice. Anumite caracteristici ale mierii ii confera o mare forta antibacteriana. Cu mult timp inainte de aparitia antibioticelor, mierea era adesea folosita in mediile medicale, de exemplu ca agent antiseptic pentru vindecarea infectiilor. In timpul primului si celui de-al doilea Razboi Mondial, mierea era utilizata pentru accelerarea cicatrizarii ranilor soldatilor.
Mierea are si capacitatea de a diminua aderenta bacteriilor, impiedicand fixarea si proliferarea lor. Astfel, o lingurita de miere adaugata in ceai contribuie la atenuarea durerilor in gat si, in cazul tusei seci, la fluidificarea secretiilor.
Pe langa toate aceste proprietati exceptionale, mierea are actiune benefica si asupra sistemului digestiv. Datorita virtutilor sale diuretice, ajuta la combaterea constipatiei si se pare ca ar fi eficienta si in tratarea unor afectiuni stomacale si intestinale.
Insa mierea nu este singurul rod al muncii albinelor. Pasionate de lucrul lor, albinele par sa nu stea locului o clipa si fac tot ce le sta in putinta ca sa-si multumeasca regina. Lasand deoparte numeroasele varietati de miere, albinele mai produc multe alte minuni, printre care polenul, laptisorul de matca si propolisul.
Polenul, pe care albinele lucratoare il folosesc ca sa hraneasca stupul, este extrem de satios, ceea ce il recomanda pentru combaterea oboselii fizice si intelectuale. 100 g de polen fac cat 500 g de carne de vita si aproximativ 7 oua! Cum unul dintre principiile homeopatiei este remedierea raului cu raul care l-a provocat, oricat de paradoxal ar parea, polenul este utilizat si in tratarea rinitei alergice. De asemenea, polenul ar fi indicat si in tratarea colitelor si a constipatiilor. Un aliment viu, de cea mai buna calitate, este si polenul crud de la ApiLand, care isi pastreaza toate proprietatile exceptionale cu care a fost inzestrat de natura.
Laptisorul de matca, considerat un adevarat elixir al tineretii, este secretat de albinele lucratoare intre a cincea si a cincisprezecea zi de viata. Substanta albicioasa cu reflexe sidefate, gelatinoasa, acida si foarte dulce este hrana reginei si a larvelor din colonie in primele trei zile de viata. Compus din glucide (in special fructoza si glucoza), apa si lipide, extrem de bogat in vitamina B5 si in oligoelemente, laptisorul de matca actioneaza asemenea unui super-catalizator, cunoscut pentru proprietatile sale revitalizante, stimulante si reechilibrante. Regina, care se hraneste exclusiv cu laptisor de matca, are o durata de viata de pana la patruzeci de ori mai mare decat celelalte albine, supusele ei. Desi asemenea efecte cu totul spectaculoase ar fi greu de obtinut in cazul omului, laptisorul de matca ramane o formidabila sursa de energie pentru organismul uman.
In plus, laptisorul de matca este un ingredient care poate face minuni nu numai asupra sanatatii, ci si asupra frumusetii. Stimuland productia de colagen din piele, laptisorul de matca estompeaza si elimina ridurile, contribuind la regenerarea tesutului epitelial. O masca pentru ten, pregatita cu produse naturale, precum laptisorul de matca pur si crud de la Apiland, este un adevarat rasfat, iar efectele vor fi cu atat mai spectaculoase cu cat actiunea benefica a laptisorului de matca va fi completata si de alte ingrediente naturale, precum galbenusul de ou sau infuzia de musetel.
La randul sau, propolisul este si el un antibiotic, un antiseptic si un fungicid imbatabil. Nu intamplator, inteleptele albine tapeteaza stupul cu propolis pentru a limita dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Transportata in stup, rasina obtinuta din mugurii anumitor specii de arbori este amestecata cu ceara, devenind o pasta folosita de neobositele albine pentru astuparea eventualelor crapaturi ale stupului.
Albinele mai utilizeaza propolisul si ca antibiotic natural, medicina valorificandu-i aceleasi proprietati antimicrobiene, cicatrizante si antiinflamatorii. Continand propolis de cea mai buna calitate, Propolets previne dezvoltarea bacteriilor, are actiune imunostimulatoare, fiind recomandat pentru imunodeficienta organismului rezultata in urma diferitelor afectiuni, prezinta un puternic efect protector pe perioadele cu risc marit de raceala, calmand iritatiile gatului si ale cavitatii bucale, cauzate de fumat sau de raceala. Datorita indepartarii oricarei urme de ceara, Propolets nu are gustul caracteristic al propolisului, deranjant pentru unele persoane, ci un gust delicios, dublat de un efect de durata.
Daca ne gandim la romani si la greci, care obisnuiau sa-si tonifice tenul cu lapte si miere, produsele apicole pot fi considerate adevarati precursori ai produselor cosmetice moderne. Dintre toate produsele stupului, propolisul este, alaturi de miere si laptisorul de matca, ingredientul natural de top in cosmetica bio. Purificator, hranitor, calmant si hidratant, propolisul se regaseste in masti si creme pentru fata, lotiuni, sapunuri si diverse produse destinate ingrijirii corporale.
Apivita, unul dintre putinele branduri recunoscute la nivel international ca pionieri in domeniul cosmeticelor naturale, vine cu o inovatie, propunand produse cu totul unice, pe baza de propolis. Produsele Apivita, fie ca sunt destinate ingrijirii tenului si a corpului sau ca sunt produse pentru protectia solara, au in comun miraculosul propolis, care le sporeste eficienta, actionand ca un calmant asupra simturilor si conferind o stare de bine si de revitalizare. Remarcabila este gama de ingrijire a parului, formata din sampoane, balsamuri, masti si vopsele naturale, imbogatite cu ulei de floarea-soarelui si cu un pretios extract de miere organica.