O leguma banala, extrem de utila in verile caniculare

Imprimare

Au trecut deja cateva milenii de cand si-au probat calitatile de medicamente naturale, fiind folosite inca din vechime intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata! Aceste legume, cu un continut bogat in apa - 95% -, sunt folositoare in primul rand in hidratarea organismului, dar ele contin, de asemenea, cantitati importante de fosfor, potasiu, magneziu, calciu, carbon, dar şi de vitaminele A, B, C şi E şi antioxidanti carotenoizi, ceea ce le recomanda in tratarea multor boli. Chiar daca nu au o culoare portocalie evidenta - precum morcovii, de exemplu -, aceste legume, prin antioxidantii carotenoizi, sunt importanti pentru mentinerea sanatatii ochilor. Te invitam sa afli la ce anume sunt bune aceste legume si care este cea mai indicata in zilele caniculare!

Inainte de a afla numele acestui aliment pretios, sa vedem in ce boli anume are efect consumul lor, mai ales pe timp de vara:
 
1. Impotriva bolilor cardiovasculare
Riscul de infarct si de accidente vasculare scade daca veti consuma constant aceasta leguma, cu rol benefic in scaderea tensiunii arteriale. Manganul, vitaminele A, C şi B2, magneziul, potasiul, cuprul, fosforul şi fibrele ajuta la prevenirea aterosclerozei, iar acidul folic ajuta organismul sa reduca homocisteina care contribuie la aparitia atacurilor de cord sau cerebrale. Fibrele scad nivelul colesterolului din sange, reducand astfel riscul aparitiei aterosclerozei şi aparitia afectiunilor cardiace. Iata, deci, un aliment-medicament complex, care e recomandat atat cardiacilor recunoscuti, cat si in prevenirea bolilor de tip cardiovascular, care pot sa apara fara veste, pe timp de vara, mai ales in verile caniculare, cum este aceasta.
Inainte de a trece la urmatoarele grupe de boli in care aceasta leguma si-a dovedit eficienta, sa-i spunem si numele. Este vorba despre: dovlecel. Banalul dovlecel.
Iata acum si celelalte beneficii ale sale:

2. Impotriva cancerului
Consumul de dovlecei este indicat in lupta cu diverse forme de cancer, dar este de un real ajutor şi suferinzilor de scleroza multipla. Mai mult, deşi fitonutrientii din dovlecei nu sunt in numar prea mare, s-a constatat ca sucul natural obtinut prin presarea acestei legume, chiar daca nu are un gust placut, da rezultate uimitoare impotriva diverselor forme de cancer.

3. Impotriva reumatismului

Specialiştii in medicina naturala recomanda o cura de o luna cu suc proaspat de dovlecei persoanelor care sufera de reumatism. Cantitatea consumata trebuie sa fie de 200 ml de suc pe zi. Acesta trebuie consumat imediat, iar pe langa efectul sau antireumatic, sucul de dovlecei regleaza tranzitul intestinal şi are un efect de intinerire.

4. Impotriva astmului
Consumul de dovlecei este indicat şi bolnavilor de astm sau celor care sufera de lipsa acuta de calciu, deoarece aceasta leguma contine o cantitate importanta de magneziu, esentiala in asimilarea calciului. Persoanele cu astm au nevoie de o cura de o luna cu suc de dovlecei. In aceasta perioada se consuma 100 ml de suc de dovlecei in combinatie cu suc de morcov, de doua ori pe zi. O cura tinuta de doua ori pe an poate duce la vindecarea totala de astm.

5. Impotriva obezitatii
Dovlecelul este util in curele de slabire deoarece are un continut bogat de apa, o valoare nutritionala ridicata şi un numar scazut de calorii. Mai mult, prin continutul bogat de magneziu şi fosfor, aceasta leguma ajuta şi la intarirea sistemului osos.


Sursa: www.antenasatelor.ro