Dieta mediteraneana imbunatateste memoria. Afla meniul pentru 7 zile

Imprimare

Dorinta de a fi mai creativi, mai productivi , de a excela in tot ceea ce facem ne cuprinde pe toti, insa, din cauza stresului de zi cu zi, este foarte greu de exploatat intregul potential al creierului. Doar adoptand un stil de viata sanatos, din care exercitiile fizice si alimentatia sanatoasa sa nu lipseasca, vom descoperi mai multe moduri prin care ne putem stimula activitatea creierului. Conform DelawareNews, un studiu publicat de Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, a constatat ca o dieta mediteraneana bogata in ulei de masline si nuci poate ajuta persoanele in varsta sa castige lupta in procesul pierderii de memorie si declinul cognitiv.

Realizat de cercetatori cu sediul in Barcelona, Spania, studiul a analizat modul in care dieta mediteraneana ar putea sa diminueze problemele cardiovasculare, care sunt considerate a fi un factor de risc pentru boala Alzheimer si dementa. Studiul a fost realizat pe persoane cu varsta medie de 66 de ani, pe o perioada de patru ani, timp in care alimentatia lor s-a bazat pe retete mediteraneene. Cercetatorii au descoperit ca o dieta mediteraneana bogata in fructe, legume, cereale integrale, nuci contribuie la mentinerea in parametrii normali a functiilor cognitive si la stimularea memoriei.
Ce anume poti sa mananci, pe parcursul unei saptamani, daca doresti sa urmezi dieta mediteraneana:

Luni
1. Mic dejun
O portie de omleta preparata dintr-un ou intreg sau 2 albusuri de ou, ½ ceasca de ciuperci feliate Portabella, 1 lingurita de marar si ¼ cana de lapte degresat sau apa, amestecate si prajite in 1 lingurita ulei de masline
1 – 2 felii de paine prajita din cereale integrale
1 ceasca de lapte de soia scazut de grasimi si bogat in calciu sau lapte de vaca degresat

2. Pranz
O portie de legume mediteraneene cu nuci si dressing cu ulei de masline
½ ceasca de fasole alba cu chimen
1 rulou mic din cereale integrale

3. Gustare
O portie de rosii coapte

4. Cina
O portie de tocana de pui cu stafide
O portie de salata verde si dressing cu ulei de masline
½ lipie mica din cereale integrale si 1 lingura tapenade (piure de masline)

Marti
1. Mic dejun
1 ceasca de fulgi de ovaz si cu topping de afine proaspete si 1 lingura de nuci crude pisate
1 ceasca de lapte de soia scazut de grasimi si bogat in calciu (sau lapte de vaca degresat)

2. Pranz
1 lipie mica din cereale integrale, umpluta cu salata verde, 60-90 g ton si mustar
1 ceasca de struguri rosii
pentru desert, 1 ceasca de iaurt fara grasimi , fara fructe. Se poate adauga o lingurita miere sau sirop de artar

3. Gustare

6-12 migdale intregi si 1-2 crochete din faina integrala de grau

4. Cina
1 ceasca de supa de fasole toscaba cu o jumatate de cana de orez brun
2 cesti de salata verde si rosii, cu 1 lingura dressing ulei de masline
1 portocala cu scortisoara.

Citeste continuarea pe antenasatelor.ro