Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Articole Cum sa ai grija de ochii tai

Cum sa ai grija de ochii tai

Email Imprimare

Ochii sunt oglinda noastra spre lume, asadar ingrijirea lor este importanta. Pentru a avea mereu ochi sanatosi, este esential sa avem un stil de viata echilibrat, sa respectam orele de somn si sa nu exageram cu statul in fata ecranelor luminoase. De asemenea, vizita periodica la medic este fundamentala si are rolul de a sesiza in timp util eventualele afectiuni. Preventia este una dintre cele mai sigure modalitati de combatere a afectiunilor, asadar, ingrijirea ochilor ar trebui sa fie la fel de importanta, ca si ingrijirea intregului corp.

Iata cateva sfaturi despre cum putem sa ne pastram sanatatea ochilor:
Alege o alimentatie echilibrata. Regimul alimentar echilibrat nu e doar o modalitate de mentinere a sanatatii ochilor, ci si a intregului organism. Fructele si legumele proaspete sunt recomandate in general pentru cei care constientizeaza rolul aportului de nutrienti de calitate. Sa nu uitam ca foarte multe afectiuni se instaleaza pe fondul deficitului de vitamine si minerale, asadar, a include in alimentatie fructe si verdeturi, mai ales cand este sezonul lor, duce la acoperirea unei cantitati apreciabile din necesarul de vitamine.

• Morcovul.
Este una dintre cele mai bogate legume in betacaroten. Acesta este antioxidant, cu rol esential in micsorarea sanselor de degenerescenta maculara si de cataracta. Desigur, se recomanda consumul radacinii crude, pentru a beneficia de toate substantele active, insa poate fi consumat si gatit, in cadrul diverselor salate. Pentru rezultate maxime, se poate consuma suc de morcov, fie singur, fie amestecat cu fructe sau alte legume, dupa preferinte.

• Varza.
Are un bogat continut de vitamina K, un gust delicios si poate fi consumata in stare cruda. Fie ca vorbim de varza alba, rosie sau de cea de Bruxelles, varza este sanatoasa. Se poate servi ca garnitura alaturi de friptura sau de alte preparate culinare sau poate fi consumata singura sau sub forma de salata in combinatie cu alte legume. Trebuie precizat faptul ca vitamina K se pierde prin preparare termica, de aceea, pentru a ne mentine sanatatea ochilor, ar trebui sa o consumam cruda sau murata (varianta murata are un continut si mai mare de vitamina K). 

• Pestele.
Fie ca preferam tonul, somonul sau macroul, este bine de stiut faptul ca pestele, prin continutul sau bogat de acizi Omega, contribuie la buna functionare a sistemului ocular. Heringul, ansoa sau orice alte tipuri de peste sunt la fel de bogate in substante care mentin ochii sanatosi. Ideal ar fi sa includem pestele in meniu de cel putin doua ori pe saptamana, insa este esential ca acesta sa fie proaspat. 

• Fructele portocalii.
La fel ca si morcovul, fructele portocalii contin o cantitate mare de antioxidanti, de aceea, pentru cei care au in vedere mentinerea sanatatii oculare, grepfrutul nu ar trebui sa lipseasca din meniu. Consumul de grepfrut mentine cristalinul ocular intr-o stare buna, impiedicand imbatranirea. O eficienta maxima in pastrarea sanatatii oculare o au si semintele de bostan, datorita continutului mare de zinc.
Tot legat de alimentatie, studiile efectuate in ultimii ani in urma sesizarii unei deteriorari tot mai accentuate a sanatatii oculare in intreaga lume au relevat faptul ca alimentatia bogata in carbohidrati rafinati (paine alba, orezul alb sau pastele fainoase) accelereaza degenerarea maculara. Asadar, in locul acestor carbohidrati, se recomanda painea integrala, pastele integrale sau orezul brun.

•
Lentilele de contact.
Cu siguranta, descoperirea lentilelor de contact a fost primita cu entuziasm de catre foarte multi purtatori de ochelari, insa este bine de stiut faptul ca utilizarea lor necorespunzatoare poate duce la complicatii grave. Asadar, este foarte important sa se respecte timpul de folosire, sa fie scoase atunci cand se merge la piscina pentru ca riscul contractarii de infectii este mare, iar complicatiile sunt pe masura.

•
Protejarea impotriva razelor nocive.
Persoanele care au probleme cu ochii ar trebui sa poarte ochelari de protectie solara atat vara, dar si in celelalte sezoane. Lumina prea puternica, vantul sau alti factori pot determina disfunctii.

•
Controlul periodic.
Chiar daca totul pare in ordine, controlul periodic la medicul oftalmolog ne poate scuti de foarte multe complicatii. In mod normal, aceste controale se recomanda o data la doi ani, insa acolo unde exista deja anumite afectiuni, vizitele la medic se vor face conform recomandarilor acestuia. (Sursa: wikihow.it, Foto: pixabay.com)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.