Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete

Sanatate si frumusete

Nucul, impunator si atat de binefacator

Email Imprimare

Juglans regia pe numele sau stiintific, nucul este originar din Asia Mica, unde, pentru foarte mult timp, a fost un arbore foarte temut. Datorita impozantei sale, se credea ca acest arbore este unul cu puteri miraculoase, dar malefice, pentru ca, acolo unde rasarea si crestea, coroana acestuia umbrea cerul si compromitea toate culturile din vecinatatea sa. Se spune ca, in perioada de glorie a Imperiului Roman, vrajitoarele preparau cu migala leacuri impotriva otravurilor… si adaugau intotdeauna miez de nuca sau frunze ale acestui arbore.

Topinamburul, o leguma redescoperita

Email Imprimare

Era o vreme in care topinamburul (sau napul) era folosit destul de des, apoi a intrat intr-un con al uitarii, pentru ca acum sa fie redescoperit si utilizat pentru beneficiile sale. Oamenii de stiinta l-au numit Helianthus tuberosus. Topinamburul, o planta perena, originara din America de Nord, este asemanatoare la aspect cu floarea-soarelui. Se spune despre aceasta planta ca ar fi primit denumirea tribului amerindian Topinambas, unde era principala sursa de hrana. Treptat, topinamburul a devenit una dintre legumele cele mai folosite in bucatariile intregii lumi, asta pana cand cartoful l-a depasit in clasamentul celor mai utilizate legume din lume.

Caisele, esentiale in sanatate

Email Imprimare

Cultivat acum pe zone ample din toate continentele si iubit pentru delicioasele sale fructe, caisul s-a nascut pe meleagurile indepartate ale Asiei, de unde a fost adus mai intai in Europa, apoi s-a raspandit in intreaga lume. Cum denumirea stiintifica a caisului este Prunus armeniaca, se presupune ca ar fi originar din Armenia, insa exista si surse care sustin ca acest pom s-a cultivat in India, cu 3.000 de ani inainte de nasterea lui Hristos. Dincolo de controversele legate de originea sa, caisul este astazi cultivat pe toate continentele, acolo unde relieful si clima ii sunt favorabile.

Fructe deshidratate versus fructe confiate

Email Imprimare

As incepe acest articol cu o definitie din Dictionarul explicativ al limbii romane: confiat (despre fructe) - conservat prin fierbere in sirop de zahar si prin uscare. Cu alte cuvinte, fructele confiate au un adaos foarte mare de calorii si carbohidrati, sunt adevarate bombe calorice. Le putem asimila mai degraba cu fructele din dulceata sau gem. Cu siguranta, trebuie consumate cu moderatie.
Fructele uscate sunt mult mai sanatoase, dar si mult mai scumpe. E si normal, daca ne gandim cam cat ramane dintr-un kilogram de prune dupa uscare. Fructele deshidratate inseamna pur si simplu uscate, acestea pastreaza o parte foarte mare din proprietatile fructului proaspat. Atunci cand sunt expuse la caldura uscata, spre a se deshidrata, fructele pierd o parte din vitamina C, insa isi pastreaza integral continutul de fibre si fier.

Ceapa, beneficii, superstitii si un gust unic

Email Imprimare

Acum cateva mii de ani, in Egiptul Antic se cultiva o planta considerata sacra, oferita ca ofranda zeilor - ceapa. Se spune ca cercetatorii au gasit ceapa la mormantul faraonului Ramses, aceasta simbolizand trecerea spre eternitate. Tot in aceasta perioada, se credea ca mirosul puternic emanat de ceapa avea capacitatea de a readuce mortii la viata. In vremea gladiatorilor, exista credinta ca ceapa consumata in cantitati mari creste forta si implicit sansele in lupta. Saracii din Mesopotamia erau platiti cu ceapa, aceasta fiind considerata o leguma asortata numai acestei categorii sociale, in timp ce bogatii, cei care isi permiteau sa puna pe masa legume din cele mai sofisticate, nu ii suportau in preajma lor pe cei a caror respiratie emana mirosul neplacut si intepator al cepei.

Rosia, in bucatariile intregii lumi!

Email Imprimare

Se spune despre rosie ca este originara din America de Sud si ca in Europa a ajuns abia in jurul secolului al XVI-lea, mai intai in Spania, unde a devenit in foarte scurt timp ingredientul principal in bucatarie, apoi s-a extins si in restul Europei, insa in unele tari, ca Germania, a intampinat dificultati, oamenii locului considerand ca rosia este un fruct magic, malefic, folosit in ritualurile vrajitoresti, pentru a da nastere varcolacilor; in Anglia s-a crezut, pentru un timp, ca sub aspectul frumos si imbietor al rosiei se ascunde o otrava ucigatoare. Astfel, a ramas in istorie un celebru caz din Boston, cand un cetatean nedreptatit si revoltat a decis sa se sinucida in fata tribunalului, mancand un kilogram de rosii. Spre uimirea multimii de oameni adunati la fata locului sa vada evenimentul, omul a ramas la fel de viu cum era si inainte sa consume atat de temutele rosii… De atunci, in Anglia s-a acceptat folosirea rosiei ca ingredient in bucatarie.

Vinetele, un gust rafinat

Email Imprimare

Nascuta pe indepartatele meleaguri ale Indiei, acum circa 4.000 de ani, vanata sau patlageaua vanata, Solanum melongena, asa cum au denumit-o oamenii de stiinta, este o planta cunoscuta in Occident de numai 1.500 de ani. Pentru foarte mult timp, vanata nu a fost privita cu ochi buni, datorita culorii fructelor sale, considerandu-se ca sunt aducatoare de ghinion sau ca sunt unelte ale magiei negre. In Europa au fost aduse si cultivate de catre nemti, acestia dezvoltand noi si noi specii, printre care vanata alba sau cea castanie.

Sucul de mere, bautura medicament!

Email Imprimare

Inca din anul 6000 I.H., oamenii se bucurau de aroma marului, iar de-a lungul timpului a devenit unul dintre cele mai consumate si mai apreciate fructe. Una dintre cele mai populare forme de consum este sucul de mere, recunoscut pentru proprietatile sale anticancerigene, tonice, antireumatice, depurative, de stimulare a sistemului nervos, de protejare a functiei hepatice, de detoxificare a organismului. Sucul de mere, consumat in stare proaspata, are un continut substantial de minerale si vitamine (fosfor, calciu, potasiu, fier, vitamina B1, B2, C, PP) motiv pentru care este inclus in lista de sucuri naturale pe care le pot consuma femeile care alapteaza.

Murele, nestemate delicioase

Email Imprimare

Mici nestemate care stralucesc sub roua, la adapostul frunzelor, murele sunt, fara indoiala, unele dintre cele mai iubite fructe de padure. Rubus fruticosus, acest stravechi arbust raspandit in lumea intreaga, este cunoscut inca din vremurile indepartate ale lui Hipocrate. Murul este un copacel cu tulpinile taratoare, care se poate extinde pana la 5 metri, cu frunzele verzi chiar si in sezonul rece, cu fructe delicioase, dulci-acrisoare. Murul creste atat la campie, cat si in zonele inalte, ocupand spatiu mult mai rapid decat alte plante care cresc in mediul umed al padurilor. In intreaga lume se cunosc peste 100 de specii de mur, iar in Europa, productia de mur provine in principal din regiunile salbatice si numai o mica parte din ceea ce este cultivat, in Romania, murul fiind una dintre plantele cel mai putin raspandite.

Despre prune si preparate din prune

Email Imprimare

Se spune ca prunul, acest pom caruia ii este usor sa creasca si sa rodeasca in conditii variate de mediu, neavand pretentii speciale, vine tocmai din indepartatele meleaguri ale Chinei, cultivat si pretuit inca de pe vremea lui Herodot. Romanii sunt cei care au raspandit aria de cultivare a prunului, mai ales in regiunile Angliei, Germaniei sau Belgiei. La noi in tara, cultivarea prunului a luat amploare in jurul secolului al XVII-lea, iar de atunci este raspandit in toate regiunile tarii, in fel de fel de soiuri, care de care mai productive si cu fructe mai aromate. In unele zone din tara, prunul este principalul pom fructifer cultivat, Romania ocupand un loc important in Europa la exportul de prune sau de produse din prune.

Nuci pentru minte si trup

Email Imprimare

Stiati ca nucile se utilizeaza ca hrana concentrata pentru astronauti? Miezul de nuca este un aliment complet, foarte bogat in calorii, grasimi si saruri minerale. Este unul din fructele cu cea mai mare valoare calorica. Miezul de nuca poate fi un real inlocuitor al carnii, fiind ideal pentru vegetarieni. Nucile sunt bogate in lipide si grasimi vegetale, benefice pentru sanatate. Potrivit studiilor, nucile ajuta la scaderea glicemiei, tensiunii arteriale si a colesterolului. Nuca este un bun remediu pentru imbunatatirea memoriei, un energizant si un leac minunat contra oricaror boli mintale sau a durerilor de cap. Nuca se situeaza in fruntea listei vegetalelor bogate in antioxidanti, ceea ce inseamna ca reduce efectele imbatranirii organismului.

Telina, leguma imblanzita

Email Imprimare

Demult, tare demult, pe taramurile mediteraneene, crestea o planta salbatica, cu frunze verzi, crestate, cu un miros intepator. Pentru ca vremea nu era intotdeauna buna, vantul umed ii secera adesea frunzele si o impiedica sa creasca in voie. Se spune ca intr-o zi oamenii au luat-o si au ingrijit-o, cultivand-o in preajma caselor lor si folosindu-se de radacina acesteia in alimentatie.
Pe masura ce timpul trecea, pentru a-si arata gratitudinea fata de oameni, radacina telinei a devenit din ce in ce mai mare, iar oamenii au inceput sa recunoasca beneficiile acesteia in sanatate, asa ca nu au regretat ca au ocrotit si au imblanzit telina. Din acele vremuri si pana astazi, telina si-a dovedit capacitatile curative, si nu e vorba numai de radacina, ci si de frunze, seminte si tulpina. Asadar, nu degeaba se spune in popor ca cine include in alimentatie telina, mai ales in stare cruda, are parte de o sanatate de fier.

Ceaiul, savuros si sanatos

Email Imprimare

Ceaiul este una dintre cele mai vechi bauturi si, in zilele noastre, a doua ca popularitate, dupa apa. Pe langa gustul aromat si vigoarea pe care ne-o confera, are o multime de beneficii pentru sanatate. Prepararea si bautul ceaiului au reprezentat, timp de secole si milenii, un aspect foarte important al culturii chineze. Unele legende spun ca ceaiul a fost descoperit de un om simplu, caruia i s-a facut sete pe munte. Altele spun ca imparatul Shen Nong l-a descoperit, in anul 2737 i.H., din intamplare, atunci cand o frunza de camelia (Thea japonica) i-a cazut in cana cu apa fierbinte. Dar mai important e faptul ca in jurul anului 300 d.H. ceaiul a inceput sa fie baut zilnic in China, de placere, pana atunci fiind considerat o bautura medicinala.

O cafea pentru sanatatea mea!

Email Imprimare

In fiecare zi, in intreaga lume se beau nu mai putin de 1,6 miliarde de cani de cafea. Altfel spus, 2 milioane de cani la fiecare 5 minute. 54% dintre americanii de peste 18 ani beau cafea zilnic, iar 68% dintre bautorii de cafea de pretutindeni beau o cana in prima ora dupa ce se trezesc. In mod evident, cafeaua este una dintre cele mai raspandite bauturi de pe glob. Povestea ei este fascinanta si a nascut multe pasiuni, iar modurile in care poate fi preparata sunt nenumarate.

Vinul, licoarea divina

Email Imprimare

Vinul este o licoare care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Cu totii ii cunoastem gustul rafinat, savoarea, aroma si calitatile... Un pahar cu vin ne face sa ne simtim mai bine, sa fim mai optimisti, sa socializam mai usor. Vestea buna este ca, spre diferenta de alte bauturi care contin alcool, vinul este bun si pentru sanatate. Cei din vechime il numeau "remediul tuturor bolilor" si considerau ca ii face pe barbati invincibili, iar femeilor le da frumusete. In istoria omenirii, strugurii si vinul sunt strans legate de agricultura, dar si de cultura, caci au insotit, de-a lungul timpului, aproape toate civilizatiile dezvoltate.

Ciocolata, un aliment delicios

Email Imprimare

Ciocolata este extrem de iubita pe toate continentele. Nu doar datorita gustului sau delicios si faptului ca satisface pofta de dulce, ci si pentru calitatile sale. In zilele noastre, fiecare american din SUA consuma cam 32 kilograme de dulciuri pe an, jumatate din aceasta cantitate fiind reprezentata de ciocolata. In 1998, Gallup a facut un sondaj in care 43% dintre americani au spus ca gustul lor preferat este acela al ciocolatei. Ciocolata a fost inventata in America, fiind una dintre cele mai importante comori pe care acest nou continent le-a daruit lumii. Povestea cuceririi Europei este cu adevarat... delicioasa!

Varza si proprietatile ei

Email Imprimare

Varza, un aliment de baza, dar in acelasi timp un adevarat medicament, este cunoscuta de peste 4.000 de ani, fiind adusa pe meleagurile noastre de catre sciti acum mai bine de 3.000 de ani. Batrana varza, pe atunci se pare inca destul de amara, s-a diversificat, bucurandu-ne astazi atat de varza de Bruxelles, de cea creata, de excelenta varza rosie si de atat de populara varza alba timpurie sau de toamna, folosita si pentru murat. Acest procedeu ne ofera insa si un alt produs de exceptie, moarea, adica zeama in care a fost murata varza.

Entomologia deschide noi drumuri in medicina

Email Imprimare

Am primit ieri coletul de la dumneavoastra, pentru care va multumesc. Cum am intrat pe site-ul Dacic Cool, am vazut ca mi-ati publicat studiul despre veninul de albine. Din pacate, nu reusesc nicicum sa-mi procur veninul de albine necesar. Acum studiez ceva nou, entomologia (ramura a zoologiei care se ocupa cu studiul insectelor). Mai exact, extracte, preparate, unguente din insecte. Dar nu exista material de studiu, carti, nu sunt proceduri explicate pe intelesul nostru. Am adunat cate ceva de pe internet si din Formula AS. Va trimit un studiu sumar. Dr. doc. virusolog Mircea Ciuhrii este intemeietorul acestei discipline medicale (entomologia in medicina, extracte-preparate entomologice pentru tratarea unor afectiuni si boli).

Sfecla rosie, des consumata de romani, este o leguma minune

Email Imprimare

Sfecla rosie, leguma ce o consumam frecvent sub diverse forme (cel mai mult ca muratura), este un medicament natural, caci are foarte multe proprietati benefice organismului. Datorita continutului ridicat de vitamine, este buna pentru tratarea ficatului, diverse boli de sange si chiar in cazurile de cancer. Contine vitamine, fibre si minerale care stimuleaza sistemul imunitar. Mai nou, am aflat despre sfecla (pur intamplator) ca incetineste procesul de imbatranire.

Mararul, planta tamaduitoare

Email Imprimare

In bucataria romaneasca, mararul este folosit, din cele mai vechi timpuri, pentru aroma sa. Se adauga in ciorbe, salate, sosuri sau la muraturi. Insa mararul merita mai multa atentie, pentru ca are si numeroase alte calitati. Continutul de minerale ii confera mararului numeroase proprietati medicinale. Prin folosirea frecventa in alimentatie, mararul amelioreaza problemele digestive, imbunatatind activitatea sistemului intestinal, regland eliminarea urinei si a substantelor toxice din organism.

Patlagina, planta de leac

Email Imprimare

Se spune adesea, in intelepciunea poporului roman, ca orice suferinta isi regaseste leacul sub forma unei plante medicinale. Cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri pentru efectele sale terapeutice, patlagina, denumita stiintific Plantago Major, a fost pretuita de catre inteleptii daci si folosita pentru remedierea unei game variate de afectiuni. Despre insusirile miraculoase ale acestei plante se pastreaza inca marturii scrise in unele dintre cele mai vechi carti dedicate plantelor medicinale, printre care si celebra Historia Plantarum, scrisa de catre Trophrastos, o lucrare ampla, in care sunt expuse proprietatile a peste 400 de ierburi cu valoare medicinala.

Totul despre veninul de albine

Email Imprimare

Cititorul nostru fidel Ioan Marcus din Aiud ne-a trimis o veritabila sinteza a intrebuintarilor veninului de albine pentru sanatate. Desigur, alaturi de informatiile stiintifice si medicale, domnia sa ne-a oferit reteta originala a unui unguent antireumatic complex si reteta unei alifii antireumatice.
Intepaturile albinelor reprezinta un act reflex de autoaparare si se materializeaza prin folosirea organului specializat pentru functia de aparare, format din partea vulneranta cu punga de venin, partea motoare si glandele secretoare de venin. Cantitatea pe care o poate elimina la o intepatura o albina cu glanda de venin dezvoltata este de circa 0,3 mg de venin lichid, corespunzand la circa 0,1 mg substanta uscata. Cantitatea de venin e determinata de varsta albinei, de hrana si de sezon.

Leusteanul, planta magica

Email Imprimare

Dupa atatea mancaruri de sarbatori, un bors de fasole cu leustean verde e nemaipomenit. Am invatat ca leusteanul nu trebuie sa lipseasca din nici o bucatarie, asa ca, an de an, in timpul sezonului, congelez cateva pungute cu leustean verde, numai bun de adaugat in mancare. Aroma speciala, mirosul unic au facut ca leusteanul sa fie una dintre cele mai folosite verdeturi pentru ciorbe. Important este, pentru a nu-si pierde proprietatile terapeutice, sa fie mancat cat mai putin preparat termic, fiind adaugat dupa ce am gatit hrana, nu in timp ce este pe foc.

<< Inceput < Inapoi 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ...43 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.