Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Verbina, planta sfanta si versatila

Verbina, planta sfanta si versatila

Email Imprimare

Verbina este o planta medicinala destul de discreta, mai putin cunoscuta, dar foarte interesanta! Chiar daca, de-a lungul timpului, a fost folosita in multe culturi ale lumii, ea fost uitata, oarecum... O putem redescoperi acum, afland mai multe detalii despre calitatile si beneficiile ei pentru sanatate! Vorbim de o planta ierboasa, uneori lemnoasa, care creste salbatic, liber peste tot in Europa si in Statele Unite.

Originile acestei plante nu sunt cunoscute, dar se crede ca vine din regiunea mediteraneeana. Are frunze inguste, delicate, de forma ovala, dintate si cu flori mici, cu cinci petale, care sunt de obicei albastre pana la violet, dar care pot fi si roz sau albe. Florile nu sunt parfumate, dar atrag imediat fluturii si albinele in gradina. Ele apar in buchete dense la final de primavara si tin pana vara. Ii plac locurile insorite si creste in aproape orice tip de sol, cu conditia sa nu retina apa. Se raspandeste lent, ramanand la sol pana cand infloreste. De multe ori, este confundata cu lamaita, care, chiar daca apartine tot familiei Verbenacea, este o planta cu totul diferita.
Numele botanic al verbinei europene este Verbena officinalis. Popular, i s-au dat mai multe nume, de la verbina, spornic sau veronica pana la iarba porumbelului, iarba sacra (herba sacra), herba veneris sau iarba crucii. Verbina din America se numeste Verbena hastata. I se spune verbina americana, verbina albastra (pentru ca face flori albastre), verbina falsa, isop indian, bucuria calatorului, verbina albastra, isop salbatic etc. Exista si varietatea verbina alba (Verbena urticifolia).
Numele de verbina, vervain in engleza, provine din cuvantul celtic ferfaen, care inseamna "indeparteaza pietrele", deoarece se credea ca aceasta planta ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi. In trecut, verbina a fost folosita adeseori in scopuri medicinale, ceremoniale si religioase. Vechile popoare europene o venerau – acest lucru explica si numeroasele nume populare pe care le-a primit. Vechii egipteni credeau ca verbina s-a ivit din lacrimile zeitei Isis, atunci cand a deplans moartea zeului Osiris. Verbina era o planta sacra, de asemenea, in vechea Persie. Druizii din Irlanda de astazi credeau si ei ca ea are puteri supranaturale.
Adoratorii lui Thor din Scandinavia foloseau verbina, la fel, in ceremonii si ritualuri. Si vechii greci, si romanii o considerau o planta sfanta, folosind-o pentru purificarea templelor. Grecii o numeau hierobotane, adica "planta sfanta", iar romanii, herba sacra, adica "iarba sacra". Marele medic Hipocrat o recomanda deja pentru tratarea febrei si a leziunilor. Iar traditia crestina considera ca ranile lui Iisus Hristos de pe Drumul Crucii si dupa ce a fost coborat de pe cruce au fost alinate cu verbina - de aici, numele de iarba crucii si credinta ca ea are mari puteri vindecatoare.
Aztecii și alte triburi indigene americane, la randul lor, foloseau radacina si florile de verbina pe post de diuretic natural si ca tratament pentru dureri de cap, probleme de circulatie si insomnie. In Evul Mediu european, verbina era un remediu foarte popular si eficient in tratarea acneei, a afectiunilor organelor din zona abdominala, a infectiilor de la nivelul plamanilor si ca antispasmodic. Tot atunci, o regasim in potiunile magice pentru protectie, dar si ca afrodiziac, de unde numele de herba veneris sau iarba dragostei. Se credea ca ea poate reaprinde o iubire aflata pe moarte. De asemenea, uneori era pusa in buchetul miresei sau ascunsa in rochia miresei, pentru ca proaspatul cuplu sa aiba parte de dragoste.
Era utilizata si in cazuri de guta, icter, depresie, anxietate, insomnie, in dureri menstruale, precum si ca stimulent al lactatiei pentru mamele care alaptau. Timp de secole, verbina a fost folosita pentru a mentine sanatatea gingiilor. Vechile popoare celtice preparau o apa de gura cu verbina, pentru a-si rezolva gingivita. Se spunea ca puterile ei vindecatoare sunt cele mai mari atunci cand e recoltata dupa apusul soarelui sau inainte de rasarit.
In traditia populara romaneasca, verbina se culege in noptile de Inaltare sau de Ispas, de Sanziene si de Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Frunzele ar trebui sa fie culese inainte ca florile sa se deschida, iar radacina, dupa ce planta moare, toamna tarziu. Verbina este mai eficienta atunci cand e consumata proaspata, dar poate fi uscata intr-un loc bine ventilat, pentru utilizare ulterioara.
Verbina e prezenta in multe credinte populare si superstitii ale popoarelor europene. Ea rezoneaza cu energia zodiei Gemenilor, cu planeta Venus si cu elementul Apa. E considerata feminina si e asociata cu zeitatile Isis, Cerridwen, Thor si Jupiter. In ritualurile inchinate lui Thor sau Jupiter, ea era arsa ca ofranda sau infuzata in apa cu care se stropea altarul, pentru purificare. Uneori, e folosita in ritualurile solstitiului de vara. In ritualurile vechilor greci, altarul sau zona rituala erau atinse cu un manunchi de verbina sau erau stropite cu apa cu ajutorul verbinei.
Poate fi purtata la gat pentru protectie fata de dureri de cap, dar si fata de serpi. Se spune ca aceasta amuleta iti aduce ajutor atunci cand esti in nevoie, indiferent cat de dificila e situatia respectiva. Iar daca porti la tine un lastar proaspat de verbina, acesta te va proteja de blesteme si de farmece… Asociata cu mararul, ea poate curata zona din jurul unei persoane care emana energii negative. Iar daca bei o infuzie de verbina tii vampirii la distanta…
Se spunea ca, daca plantezi verbina langa casa, te va proteja de stricaciuni cauzate de vremea rea. Iar daca ingropi o verbina in pamant, in gradina, acest lucru iti va aduce recolte bogate. Iar daca arzi frunze de verbina, vei avea parte de bogatie.
Astazi, verbina (mai ales Verbena hastata) este recomandata oficial in unele afectiuni. S-au facut studii cu diferite extracte de verbina (publicate in revista internationala Planta Medica) si s-a constatat ca ea are un puternic efect antiinflamator, atat extern, cat si intern. In plus, aceste extracte au diminuat semnificativ unele afectiuni gastrointestinale.
Infuzia de verbina este amara, dar relaxanta. Reduce anxietatea si este un eficient tonic al sistemului nervos, diminuand, de asemenea, insomnia si manifestarile epilepsiei. Ii ajuta si pe cei care sufera de stres din cauza activitatii de zi cu zi, la birou. De asemenea, femeile care au probleme cu menstruatia din cauza stresului pot bea aceasta infuzie. Ajuta si in problemele vezicii urinare, actionand ca diuretic. Rezolva unele probleme ale fierii si stimuleaza ficatul. Totusi, e bine sa stim ca utilizarea in exces a infuziei de verbina poate da senzatia de greata. Verbina este inclusa, de asemenea, in unele remedii naturale utilizate in terapia florala Bach, pentru stari de stres, tensiune etc. S-a confirmat, de asemenea, efectul binefacator al verbinei asupra gingiilor inflamate (gingivita).
In domeniul culinar, verbina poate fi utilizata pentru a aroma sarea. Se pune intr-un vas cu sare si se lasa acolo timp de cateva zile. Astfel, mancarurile in care se va pune aceasta sare vor primi din energia unica a verbinei. Inainte de utilizarea sarii, se indeparteaza insa florile de verbina.
Intalnim verbina, de asemenea, ca ingredient intr-o serie de produse cosmetice si de ingrijire. Sapunul cu miere si verbina din portofoliul Apidava, de pilda, este benefic pentru tratarea acneei, hidratarea pielii aspre si rugoase de pe coate, pentru calmarea pielii cu eczeme si contuzii, precum si pentru ochi inflamati, cu cearcane. (Foto: www.istockphoto.com, www.apidava.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.