Reteta basarabeana: Limba soacrei

Imprimare

Spunea Esop ca mancarea cea mai gustoasa este limba... cu masline. Si ca tot limba este si cea mai rea, cand nu o stapanesti bine si ai de patimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam sa va vorbesc. Nici macar despre vreun preparat din limba de vaca. Ci despre un fel anume de bucate de post, despre care am aflat cum se prepara de la Maica Iroida, stareta Manastirii Hirova din Basarabia.

Aveti trebuinta de: 4 vinete de marime potrivita, nu prea „grase” (mai subtiri) si drepte, sare, untdelemn pentru prajit; pentru sos (adjika): doua rosii, 3 catei de usturoi, un ardei iute (pot fi doi), doi gogosari, un morcov, o lingura de zahar, o lingura de otet, sare dupa gust.
Cum se prepara: Vinetele se spala si se taie in patru felii, pe lung (se curata partial de coaja cele doua felii laterale, in asa fel incat sa semene cu celelalte doua). Se presara cu sare si se lasa o ora la scurs, pe un fund de lemn. Intre timp, se pregateste sosul. Legumele se curata si se spala, se trec prin masina de tocat, se amesteca si se pun la fiert, cu zahar si putina sare. Catre sfarsit, se adauga otetul, se potriveste de sare si se mai lasa un minut pe foc. Se prajesc apoi feliile de vanata pe amandoua partile, in untdelemn incins si se scot sa se raceasca. Vinetele se asaza apoi pe un platou, se ung cu adjika si se aduc la masa.

Reteta culeasa de la Maica Iroida, stareta Manastirii Hirova din Basarabia, si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)