Tocanita Sfintei Vineri

Imprimare

Intre multe restrictii care vin din cutumele satului romanesc se afla si aceasta: in zilele de vineri nu se coase, nu se tese, nu se toarce, nici macar nu se albesc camasile, pentru ca altminteri mare suparare va avea Sfanta Vineri. Femeile satului romanesc tin cu sfintenie aceste interdictii. Dar nimeni nu le opreste sa gateasca in ziua aceasta, poate chiar o... Tocanita a Sfintei Vineri!

Aveti trebuinta de: 2 cepe, 2 morcovi, 2 ardei grasi, 3 rosii, o telina, 100 g arpagic, 150 g ciuperci, 3 cartofi, 100 g masline (facultativ), 60 g orez, 50 ml vin alb, 100 ml untdelemn, o legatura de patrunjel verde, sare, piper.
Cum se procedeaza: Morcovii, telina si cartofii se curata, se spala si se taie in felii subtiri. Ceapa se toaca marunt si se inabusa in untdelemnul incins, impreuna cu radacinoasele si cartofii. Cand au inceput sa se inmoaie, se opareste arpagicul (curatat si spalat) si se adauga in tigaie. Se mai pun ardeii, cubulete, si ciupercile - taiate felii sau cuburi mari. Dupa ce au fiert inabusit in zeama lasata de ciuperci (se adauga, la nevoie, putina apa calda sau supa de legume), se pune orezul si, daca se doreste, masline. Se completeaza cu apa calda sau supa de legume si se lasa la fiert inca 20 de minute.
Rosiile se opresc, se despieliteaza si se toaca marunte. Se pune totul intr-un vas termorezistent sau intr-o cratita (inclusiv vinul si rosiile) si se da la cuptor la foc mic sau in rola pentru inca un sfert de ceas.
Se scoate vasul, se asezoneaza cu patrunjel tocat si se serveste calda.

Reteta culeasa de Simona Lazar din satul Hotarele, judetul Giurgiu.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)