Ciorba de peste ca la Manastirea Dervent

Imprimare

La Manastirea Dervent, inaltata pe un gorgan de langa ostroavele Dunarii, ziua binecuvantata a Intrarii Domnului in Ierusalim e asteptata intotdeauna cu bucate alese, intre care cele din peste se afla la loc de cinste. Retetele sunt ale locului, in masura in care calugarul-bucatar foloseste ingredientele pe care i le ofera Dunarea si oamenii Baraganului ori ai Dobrogei, oaspetii spirituali ai manastirii. Retetele sunt ale parintelui Casian, in masura in care a pus in ele ceea ce a invatat de la parinti.

Aveti trebuinta de: La o oala de 50 de litri se pun 2 kg de cartofi cuburi, o jumatate de kilogram de morcovi dati pe razatoare, 2-3 teline, putin hrean.
Cum se procedeaza: Se curata legumele si se pun in oala. Se lasa sa fiarba. Dupa ce a fiert, se potriveste de sare, se mai adauga apa (daca e nevoie) si se pune si pestele la fiert (cateva kilograme de peste din mai multe soiuri: crap, caras, fitofag, mreana).
Se adauga bors, ardei iute tocat, codite de leustean si de telina. Dupa ce se opreste focul, se mai adauga oua batute cu telul.

Reteta culeasa de la parintele Casian, de la Manastirea Dervent.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)