Cozonaci (reteta din 1865)

Imprimare

Miercurea Mare exista obiceiul de a se aduna pe un deal flacaii din sat. Ei striga tot ce au aflat de-a lungul anului despre vecinii lor. In felul acesta, secretele crezute bine ascunse se dezvaluie, iar functia moralizatoare a comunitatii este bine pusa in evidenta. Copiii merg cu colindul prin sat si primesc in dar oua ce vor fi inrosite de Pasti. Cenusa din sobe, aruncata peste straturile din gradina, are puteri mari, facand plantele sa rodeasca bogat. In cuptor curat de-acum se vor pregati, in zilele urmatoate, bucatele si, mai ales, cozonacii. Poate chiar dupa aceasta reteta veche de un secol si jumatate.

Aveti trebuinta de: 100 dramuri de unt, o oca de lapte, 4 oua, drojdie de bere ca o nuca, lapte, sare, faina, zahar, stafide
Cum se procedeaza: Untul caldicel se amesteca cu laptele, tot caldicel, cu ouale, dojdia topita in lapte, sare si cu atata faina incat aluatul sa fie mult mai moale decat cel de pane.
Pe la jumatatea framantaturii, se adauga putin zahar si stafide; framanti pana ce nu se mai lipseste aluatul de mani; apoi lasi le dospit; il asezi impletindu-l pe o tava unsa cu unt; ungi pe d'asupra cu galbinare de ou si pui de se coace intr-un cuptor cald.
Reteta aleasa din volumul Bucataria romana. Carte coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet, Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci, Typographia Stephan Rassidescu, 1865.

Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)