Escalop domnesc

Imprimare

Dupa traditia satului romanesc, astazi incep Joile domnesti, timp de noua saptamani la rand, cu interdictii ce trebuie respectate. In Joile domnesti nu se iese cu plugul in camp, caci e pericol de inundatii si furtuni, ce se vor abate asupra culturilor. Tot in aceste zile, femeile dau de pomana colaci si vin turnat in ulcele noi de lut. Se mai dau de pomana haine si cate un blid cu mancare.
Cum joile sunt domnesti, si reteta noastra de azi e domneasca, gatindu-se in prima dintre curtile voievodale ale Tarii Romanesti, la Campulung Muscel.

Aveti trebuinta de: 500 g carne de vitel (escalop), 250 g ciuperci, 150 g cascaval, 20 g faina, o legatura de marar, 5 rosii mari, 70 g unt, doua cepe, sare, piper.
Cum se procedeaza: Carnea de vitel se curata, se spala si se portioneaza in felii potrivite, se sareaza si se lasa deoparte. Ciupercile se curata, se spala, se toaca si se calesc in unt, adaugandu-se ceapa taiata marunt. Se adauga piper, sare si marar tocat. Se lasa sa scada bine zeama. Carnea de vitel se trece prin faina si se prajeste in unt, apoi se asaza pe fundul unui vas plat, termorezistent. Rosiile se curata de pielita si se taie felii. Se portioneaza si cascavalul, dupa numarul de portii de escalop care ne-au iesit. Se pune peste fiecare felie de carne cate putin din compozitia de ciuperci, se asaza deasupra cate o bucata de cascaval si cate o felie de rosie, se mai presara sare si piper (cat e nevoie), dupa care se pune la cuptor, pana se gratineaza.

Reteta culeasa din Campulung Muscel si publicata in volumul Retete de Pasti, de Simona Lazar si Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)