Placinta cu spanac ca la Muntele Athos

Imprimare

Reteta ce urmeaza ne-a fost daruita de unul dintre cei mai cunoscuti monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu, nu este unul dintre acei schimnici duhovnici, cautati de toata lumea pentru vorbele-i intelepte. Parintele Epiphanios Mylopotamitul este autorul unei carti de bucate athonite, publicata deja in trei limbi de circulatie internationala. Am avut rarul privilegiu de a-l vedea gatind, in Grecia si in Romania, si de a-i afla retetele. Cum este si aceasta de placinta cu spanac.

Aveti trebuinta de: 1,5 kg spanac, 10 oua, 500 g branza (rasa), 4 linguri de unt, putin ulei de masline, 10 foi de placinta, putin marar, 10 fire de chivas, piper macinat, sare.
Cum se procedeaza:  Se spala bine spanacul, apoi se taie foarte marunt. Se sareaza putin (trebuie sa tineti cont ca si branza este sarata), se framanta, ca sa se inmoaie, apoi se preseaza, pentru a scoate surplusul de apa. Se taie marunt mararul si firele de chivas si se adauga in spanac.
Se adauga ouale (batute, in prealabil, cu un tel), branza rasa, piperul. Se amesteca totul. Se unge cu ulei o tava de copt (traditional, se face in tava rotunda), se asaza in ea cinci foi de placinta, se stropesc cu ulei, se pune o treime din umplutura, se asaza o foaie de placinta, pe care o stropiti cu ulei, apoi inca o treime din umplutura, inca o foaie de placinta stropita cu ulei si restul de umplutura.
Deasupra se pun ultimele trei foi de placinta. Se ridica marginea foilor si se pliaza deasupra placintei. Se stropesc foile cu apa, apoi se toarna deasupra untul topit si fierbinte. Se da la cuptor la foc mic pana se rumeneste.
Dupa ce ati scos placinta din cuptor, se pune deasupra un prosop curat timp de citeva minute, sa se abureasca si sa fie mai usor de taiat.

Reteta aflata de Simona Lazar de la Parintele Epiphanios, bucatarul-sef al Muntelui Athos.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)