Piept de vita pe pat de ceapa si morcovi

Imprimare

Descoperisem, intr-un miez de primavara ca aceasta de-acum, cand inviorata de floare, cand infiorata de ploi si ninsori, o vale vranceana cu oameni cuminti si frumosi si cu bucate gatite pe-ndelete. Intr-o casa de oameni gospodari, la Lepsa, am aflat si reteta acestei zile.

Aveti trebuinta de: 500 g piept de vita (se poate folosi si alta bucata de carne), 400 g ceapa uscata, 200 g morcovi, 200 g gogosari, piper, ulei, doua linguri cu mustar, 200 ml vin.
Cum se procedeaza: Pieptul de vita se portioneaza si se pune cu o zi inainte intr-un bait din: apa, ulei, piper, mustar, vin sec. Ceapa se taie julien si se tine in apa rece timp de o ora. Apoi se asaza pe fundul unui vas de lut sau a unui vas de Jena. Se pune deasupra morcovul taiat rondele. Pieptul de vita se da putin in fiert in apa cu ulei. Se scoate apoi si se asaza pe acest pat de ceapa si morcov. Deasupra se pune gogosarul, se toarna o parte din baitul in care a stat carnea, se mai condimenteaza (daca este cazul) si se pune capacul. Se lasa sa fiarba inabusit aproximativ o ora.

Reteta culeasa de Simona Lazar din satul Lepsa, judetul Vrancea, si publicata in volumul Retete de Pasti, de Simona Lazar si Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)