Bors de gaina cu taitei de casa, ca in Basarabia de Sud

Imprimare

Cele cateva zile petrecute in Basarabia de Sud, cu densitatea lor de intamplari, cu oamenii pe care i-am intalnit si care m-au captivat cu povestile lor, vor ramane pentru totdeauna gravate in memorie. Istorii si locuri pe care le credeam cunoscute din carti si-au definit imaginea si au prins viata prin oamenii lor. Stiu de pe acum ca ma voi intoarce in sudul Basarabiei, de dragul unor oameni precum mos Arhip din Borisauca ori Nicolae Mosu din Tatarbunar, pentru mos Nichita, Ion Culcia, Viorel Popescu sau Alexandru Cepoi din Erdec-Burnu, pentru mos Toader si matusa Dochia Stiuca din Babele sau pentru vrednicul primar al locului, tanarul literat Grigore Cozma. Acum, pofticioasa cum ma stiti, marturisesc si ca m-as intoarce pentru inca un blid cu bors de gaina cu taitei de casa, pregatit dupa reteta locului.

Aveti trebuinta de: o gaina, ceapa, morcov, radacina de patrunjel, o crenguta de cimbru, bors de casa, taitei de casa, leustean, patrunjel verde, marar (facultativ: leurda sau macris).
O zeama facuta dintr-o gaina de-un an, nici prea tanara, nici prea batrana, ci numai atat cat sa fie grasa, de sa vezi stelutele stralucind in zeama, la care mai adaugi ceva legume - ceapa, morcov, radacina de patrunjel - si musai o crenguta de cimbru, pusa la fiert o data cu carnea. De acrit se acreste cu bors de casa, facut cu huste oparite, in putineiul pastrat la cald vreo doua zile. Taiteii, facuti din faina si ou (de asemenea, ou de tara, cu galbenusul cum ii aurul), se pregatesc cu vreo doua zile inainte si se zvanta, ca sa nu se lipeasca atunci cand ii fierbi. Se adauga in oala mai tarzior si se lasa sa fiarba cat sa se umfle. De aromat, borsul acesta basarabean merge cu leustean, patrunjel si marar, dar la vremea asta, cand se desprimavareaza, se mai poate adauga leurda - sau usturoiul ursului -, in vreme ce pe timp de vara nu-i strica o mana de macris... acrisor. La masa se-aduce cu smantana si ceapa uscata, zdrobita cu pumnul. Batranii spun ca odata se punea un castron mare in mijlocul mesei joase, cu trei picioare, si de acolo mancau, randuindu-se, intai batranii, apoi parintii, apoi copiii mai mari, care mergeau la camp, si la urma cei mai mititei.

Reteta culeasa de Simona Lazar din satul Erdec-Burnu, Basarabia de Sud, Ucraina.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)