Imam Bayaldi (reteta lui Bacalbasa)

Imprimare

Nu e gospodina in Dobrogea sau in tot intinsul sudic al Romaniei care sa nu stie sa gateasca Imam Bayaldi, adica vinete umplute. Reteta nu-i nicidecum romaneasca, insa imprumutul e atat de vechi, incat de multa vreme am bagat-o in cartile nostre de bucate. Imam Bayaldi sau Imam Bayaldam est un fel de mancare de origine turceasca, avand ca ingredient principal vinetele, ca doar va spusei. In traducere, inseamna imamul a lesinat.
Legenda spune ca, in urma cu multe sute de ani, femeile musulmane nu aveau voie sa iasa din casa si sa faca singure piata; de aceea, in casa imamului, acesta era cel care cumpara toate cele necesare. Intr-o zi, insa, a uitat sa cumpere alimente, iar sotia lui a fost nevoita sa gateasca numai cu ceea ce mai ramasese in camara, respectiv vinete, ardei si ulei de masline. Ea a pregatit un fel de mancare ce a fost pe placul imamului care a si laudat-o.

A doua zi, femeia i-a spus sotului sa cumpere si ulei de masline, daca tot face piata. El s-a mirat, pentru ca stia ca mai este un vas plin in camara. Atunci, nevasta i-a spus ca l-a pus pe tot in mancare: Ai vazut ca, desi nu era nici un pic de carne, mancarea a fost foarte gustoasa, pentru ca am scaldat vinetele in ulei. Auzind ca a mancat ceva pregatit cu un vas intreg de ulei de masline, scump, imamul a lesinat!
Reteta nu-i nici pe departe atat de complicata pe cat pare. Constantin Bacalbasa in Dictatura gastronomica zice asa:
Ia patlagele vinete mici, curata in lung si la intervale ate o suvita din coaja, cresteaza-le si impaneaza-le cu usturoi. Opareste-le cu apa sarata, taie ceapa si prajeste-o cu untdelemn. Dupa ce s-a rumenit, dar nu prea mult, adauga bulion de patlagele rosii sau, vara, patlagele fara pielita si seminte taiate marunt; mai adauga ardei gras taiat in patrate mici, marar, patrunjel tocat si amesteca toate cu sare, putin vin alb si putina apa calda. Amestecul acesta il asezi intr-o tava, peste el insira patlagele vinete si pune la cuptor. Mai toarna putin untdelemn si putin vin, pune si putin pier si lasa in cuptor pana ce se topeste amestecul.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)