Reteta care-nvinge canicula, inventata de Jamie Oliver

Imprimare

Este reteta despre care zice ca-i racoreste zilele de vara. Zilele caniculare, cum sunt acestea de acum, care te fac sa te-nfiori (si-i vorba despre altfel de "fiori") numai la gandul ca trebuie sa iesi sa respiri aerul fierbinte si sa simti dogoarea soarelui in crestetul capului. Pentru astfel de zile, el, bucatarul adorat, Jamie Oliver, are o reteta unica! Si nu poti decat sa-i urmezi sfaturile - de dragul lui si de dragul bucatelor lui! Caci nu te poti stapani sa nu iti spui asta in vreme ce il privesti bucatarind la televizor sau ii rasfoiesti cartile de bucate. Si ceea ce iti doresti imediat este sa treci dincolo de sticla si sa gatesti umar la umar cu el.

Si de ce nu ti-ai dori tu asta, cand Delia Smith, una dintre vedetele gastronomice "mai vechi" ale televiziunii britanice - pe care pana si Jamie, in adolescenta lui, a urmarit-o cu sufletul la gura, evoluand in show-urile ei - nu se sfieste sa exclame: Jamie Oliver este unic! E minunat sa-l privesti! E minunat sa gatesti alaturi de el! El este un perfect one-man-show. Jamie stie sa te tina cu sufletul la gura din primul pana in ultimul minut al emisiunii... Dar ceea ce mi se pare si mai interesant este ca adeseori, atunci cand ne apucam noi insine de gatit dupa retetele lui, suntem tentati sa o facem a la maniere de Jamie.
Adica, nu stiu cum sa zic, parca un pic in joaca. Spiritul lui pare sa fie in bucatarie, ustensilele de gatit sunt mai usoare, ingredientele mai "prietenoase", iar mancarea... e imposibil sa nu fie o reusita! Suntem si noi gata-gata sa strigam, precum jurnalistul de la Evening Standard: Face totul sa para atat de usor, fir-ar el sa fie! Secretul ar fi urmatorul: De la salate la fripturi, de la deserturi la paste, el a creat un repertoriu de retete accesibile oricui, simple, spectaculoase si delicioase, care combina aromele indraznete cu ingredientele proaspete.
Si fiindca tot am pomenit de ingredientele proaspete si, mai ales, de plantele aromatizate carora prospetimea le da un plus de savoare, iata cum isi sfatuia Jamie Oliver cititorii intr-una dintre cartile sale: Cand m-am mutat la Londra pentru prima oara stateam intr-o garsoniera si aveam jardinierele pline cu verdeturi. Neavand loc si pentru frunze de salata, puneam seminte de laptuci, rucola si fenicul salbatic intr-un loc linistit din parcul din apropiere si stateam cu ochii pe ele pana ce erau gata de cules! Este o diferenta foarte mica intre frunzele de salata si buruieni. De pilda, rucola este, in esenta, o buruiana. Uneori infloreste si face seminte, dar, sincer, daca m-as intoarce la acel loc din parc sunt sigur ca as mai gasi cateva plante de rucola si astazi. Feniculul creste si el singur an dupa an. Asa ca mergeti si aruncati cateva seminte si veti avea ce pune in salata!

Salata de morcov copt si avocado cu vinegreta din portocala si lamaie
Ingrediente: 500 g morcovi de marime medie de diverse culori, cu frunze; 2 lingurite rase de seminte de chimen; 1 sau 2 ardei iuti mici, uscati, zdrobiti; sare de mare si piper negru proaspat rasnit; 2 catei de usturoi, curatati; frunzele de la 4 fire de cimbru proaspat; ulei de masline extravirgin; otet de vin rosu sau alb; o portocala, taiata in doua; 3 fructe coapte de avocado; otet de vin rosu; 4 felii de paine buna (preferabil ciabatta), groase de 1 cm; 2 maini de diverse frunze interesante pentru salate de iarna (treviso, rucola, radicchio, cavolo nero), spalate si zvantate; 2 cosulete de creson; 150 ml smantana; 4 linguri seminte mixte, prajite.
Preparare: Incingeti cuptorul la 180 grade C/ treapta 4. Fierbeti morcovii in apa sarata clocotita timp de 10 minute, pana cand sunt aproape fragezi, apoi scurgeti-i si puneti-i intr-o tava pentru copt. Este bine sa ii condimentati cat sunt fierbinti, asa ca, in timp ce sunt pe foc, luati un mojar si pisati semintele de chimen, ardeiul iute cu sare si piper. Adaugati usturoiul si frunzele de cimbru si pisati in continuare pana cand obtineti un fel de pasta. Ideea este sa dizolvati aromele. Adaugati destul ulei de masline extravirgin cat sa acopere generos pasta si doua linguri de otet. Veti avea o marinata si o vinegreta in acelasi timp! Amestecati si turnati peste morcovii din tava, acoperindu-i bine. Adaugati jumatatile de lamaie si portocala cu partea taiata in jos. Se vor coace odata cu morcovii, iar zeama lor poate fi folosita ca baza pentru vinegreta.
Dati la cuptorul preincalzit pentru 25 pana la 30 de minute sau pana cand morcovii se rumenesc. In timp ce se coc morcovii, taiati in doua fructele de avocado, curatati-le de coaja, scoateti-le samburii, apoi taiati-le in felii pe lungime si puneti-le intr-un castron mare. Scoateti morcovii din cuptor si puneti-i langa avocado. Cu grija, cu ajutorul unor clesti, stoarceti portocala si lamaia coapta intr-un castron si adaugati aceeasi cantitate de ulei de masline extravirgin si un pic de otet de vin rosu. Condimentati cu sare si piper si turnati aceasta vinegreta peste morcovi si avocado. Amestecati, gustati si mai puneti, la nevoie, sare sau piper.
Chemati-va gasca la masa in timp ce prajiti feliile de paine ciabatta. Rupeti painea in bucati mici si adaugati morcovii si avocado cu vinegreta. Amestecati, adaugati frunzele si cresonul si transferati pe un platou mare sau repartizati in farfurii individuale. Puneti o lingura sau doua de smantana, presarati semintele prajite si stropiti cu ulei de masline extravirgin. Daca e sa folositi morcovi copti intr-o salata, trebuie s-o faceti cu un pic de atitudine! Aceasta salata fantastica in stil marocan combina morcovii copti cu avocado - si din cauza ca au aceeasi consistenta, m-am gandit sa adaug gustul de gratar al painii ciabatta prajite pentru contrast. Cu mirodenii, seminte, smantana si o vinegreta delicioasa din citrice, aveti o salata de mana-ntai.
Sursa: www.antenasatelor.ro