Chiftelute cu sos de smantana si tarhon (reteta batraneasca)

Imprimare

Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete si taine gospodaresti. Tanti Maria si sora-sa, Floarea, mai batrana si mai invatata ca ea, ma initiara, inainte de toate, in lumea cea fantastica a mancarurilor aromate cu tarhon - ciorbe si sosuri, dar si banalele urzici, fierte si maruntite bine, drese cu ou, cu smantana si aromate cu putin praf de nucsoara si cu tarhon proaspat, tocat maruntel, ca nici nu mai stiai bine ce bucate imparatesti mananci...

Bucatele la noi se fac gospodareste, ca omu' se duce la munca grea, cu sapa, cu coasa, cu toporul, si nu-i nime' sa faca lucrul in locul lui, trebuie sa aiba putere sa mantuie el ce-i de mantuit. Si daca toata saptamana nu-i lipsesc din desaga painea, slanina si ceapa rosie, duminicile sunt ale sarbatorilor si ale bucatelor alese.
Uite asa, cam cum sunt chiftelutele astea cu tarhon si sos de smantana, a caror reteta v-o dau mintenas si dumneavoastra. Carnea, cata o ai, trebuie sa fie cam o treime de porc si doua treimi de vita. Sa zicem ca aveti 200 g carne de porc, 400 g carne de vita. Adaugati-le atunci o lingura mare de faina, doua oua, o ceapa potrivita, 400 g de smantana, 250 g de cartofi, 3-4 linguri de otet, sare (dupa gust), un varf de cutit de piper alb macinat si unul de piper negru (macinat, asemenea) si, bineinteles, tarhon.
Taina cea mare e sa nu arunci crengutele, desi partea lemnoasa nu prea e pe gustul gospodinelor de azi. Trebuie sa te invrednicesti sa le tai maruntel-maruntel, ca tocmai in ele e aroma cea mai curata, imi spune tanti Floarea, in vreme ce mainile-i continua sa trebaluiasca.
Reteta miraculoaselor chiftelute e urmatoarea: Ceapa se curata de foi si se opareste. Carnea se spala, se curata de vinisoare si apoi se da prin masina de tocat. La urma se toaca si ceapa oparita si o bucatica de paine uscata, sa scoata tot din pantecul masinii. Cartofii se curata si se dau pe razatoare. Se amesteca apoi cu carnea si ceapa tocate, cu sare, piper, patrunjel tocat si cu ouale, dupa care se omogenizeaza. Compozitia se modeleaza in palma, in forme rotunde, care se tavalesc prin faina si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Se dau la cuptor pentru 25-30 de minute, timp in care se coc si prind o crusta frumoasa. Eventual, se pot intoarce si pe cealalta parte, dupa primul sfert de ora. Se adauga smantana in tava, se presara tarhonul si se mai lasa la cuptor 5-10 minute.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)