Minitarte cu crema de nuci, ca la Videle

Imprimare

Retete romanesti... dulci-dulci, ca asteptarea sarbatorilor. Iar eu azi va propun pe cea mai savuroasa dintre toate aceste retete romanesti la care ravniti! Carui copil nu-i plac dulciurile!? Si cine poate alunga copilul din fiecare dintre noi atunci cand pe dinainte iti trec minunile dulci ale Mioarei Stochita? De la ea am invatat cum se pregatesc prajiturile, placintele si celelalte copturi "ca la Videle"... Adica, da, ca acasa la doamna Mioara, maestra dulciurilor noastre de fiecare weekend. Ne-am obisnuit sa o intalnim prin mai toate targurile de produse traditionale din Bucuresti si pe la toate evenimentele organizate de Muzeul Satului sau de Muzeul Taranului Roman. Si de fiecare data ne imbie cu bucatele ei minunate, provocandu-ne cu un nou produs culinar. Vedeta zilei este minitarta cu crema de nuci.

Pentru tarte, aluatul cel nisipos se pregateste din 500 g faina, 200 g unt, 200 g zahar farin, 3 oua, razatura de la o lamaie, sare, o lingurita de bicarbonat, stins cu zeama de lamaie. Aluatul se intinde, se decupeaza si se asaza in formele de tarte, dupa care se pune deasupra compozitia de umplutura, facuta din 500 ml lapte, 400 g zahar, 500 g nuca, 200 g pesmet, sare si o lingurita de scortisoara. Dupa ce au fost scoase din cuptor si lasate sa se raceasca, ineditul acestor tarte il constituie glazura de ciocolata, peste care gospodina presara nuca maruntita cu cutitul. (Reteta aflata de la doamna Mioara Stochita din Videle, Teleorman.)

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)