Ciorba de fasole in coaja de paine

Imprimare

Sa trecem iarasi muntii, in Ardeal, in cautare de retete romanesti. Pe gustul vostru, al tuturor! Va promit azi o reteta lesne de facut si de post, si de dulce, dupa cum e ziua din calendar si vrerea voastra de a tine postul si restrictiile lui. Stramosii, oameni cu credinta si cu respect pentru paine, nu ar fi risipit niciodata trupul Domnului pentru a confectiona inedita vesela ce e atat de mult pe placul turistilor de acum. Intrarea painii inaltute si cu coaja groasa in retetarul pensiunilor si al restaurantelor cu bucatarie traditionala are cel putin o coada de influenta frantuzeasca - dupa unii, austriaca - dupa altii.

Dar, de unde ar fi, cata vreme ciorba e neaosa, paine - la fel, asocierea dintre ele ne convine. De aceea, fara alte farafastacuri, eu zic sa trecem la reteta! Ai trebuinta, deci, de: fasole boabe, costita afumata (daca nu-i zi de post, ca daca e si vrei sa-l tii va trebui sa treci iute peste acest ingredient), ceapa, ardei, telina, pastarnac, rosii proaspete, bulion, sare, marar, tarhon, o paine rotunda, coapta in casa (cu coaja groasa).
Cum se procedeaza: Se pune fasolea la inmuiat, de cu seara, in apa rece. Dimineata, fasolea se scurge, se spala si se pune la oparit. Se schimba apa, se pune din nou la fiert in apa oparita, impreuna cu costita. Cand este pe jumatate fiarta se adauga zarzavatul spalat si tocat. Cand toate ingredientele sunt fierte se adauga rosiile proaspete, bulionul si se mai fierbe timp de 20 de minute. La final se adauga sarea si tarhonul. Painea se taie putin, i se scoate miezul, se toarna ciorba peste care se presara marar tocat fin si se asaza la loc capacul de paine.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)