Ciorba de fasole cu laste, ca la Ampoita

Imprimare

Reteta pe care v-o daruiesc astazi am primit-o si eu in dar de la Mama Luta din Ampoita, celebritatea satului de la poalele Apusenilor, loc unde se zice ca ar fi poposit si Dumnezeu, intr-una dintre peregrinarile sale pe pamant. Pe Valea Ampoiului a gasit salas de odihna si tarani vrednici, care l-au omenit cu placinta pe lespede si cu… ciorba de fasole cu laste de casa. Cum se prepara aceasta ciorba?

Ai trebuinta de: 400 g fasole boabe (alba), 1 lingura de untdelemn, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 lingurita de boia dulce, 1 lingura de malai, 1 legatura de patrunjel, 1 legatura de marar, sare, piper, 1 lingura cu otet, 200 g laste (taitei de casa); facultativ: 200 g smantana.
Cum se procedeaza: Fasolea se curata, se spala, se pune la inmuiat in apa rece, de seara. Se schimba apa cel putin o data. A doua zi se varsa apa, se trece fasolea pe sub jet de apa, se pune in alt vas cu apa, cat sa o acopere de doua degete si se da la fiert. Dupa primele clocote, se varsa apa si se pune alta, de data aceasta deja fiarta, se adauga sare si morcovii taiati rondele sau cubulete. Se lasa sa fiarba la foc potrivit.
Intre timp, intr-o tigaie („lespede” se spune in Apuseni) se pune o lingura de untdelemn, se adauga ceapa taiata marunt, paprika (boia de ardei) si malai. Se calesc toate impreuna si se rastoarna peste fasole. (Acest rantas de malai este mai sanatos decat cel de faina de grau).
Se lasa sa mai dea cateva clocote, apoi se adauga lastele de casa (taiteii). Se lasa sa fiarba si acestea. La sfarsit, daca se doreste si daca e dezlegare, se pune smantană. Daca nu, se adauga doar patrunjelul si mararul tocate marunt, se acreste cu otet si se mai drege gustul cu sare si piper. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor