Legume si sarmale umplute cu grau, ca-n Baragan

Imprimare

O carte-ntreaga de retete romanesti, scrisa pe un bob de grau! In inima Baraganului, graul tine loc de orice alta cereala. Nu-i de mirare, deci, ca-n vremurile de demult, umplutura de sarmale se facea cu grau, si nu cu orez, ca-n ziua de azi. Cum tot cu grau erau umplute si legumele, dupa cum se va vedea in aceasta reteta culeasa cu vreo doua decenii in urma din Stelnica ialomiteana. Trecand din bucatarie in cult si din ritual din nou pe masa fiestecaruia, graul poarta daltuit, dupa credinta taranului roman, chipul lui Hristos, pe fiecare bob.

Dar sa trecem la reteta zilei: Legume umplute cu grau, ca in Baragan.
Ai trebuinta de: 4 vinete, 4 dovlecei, 4 rosii, 400 g grau fiert, o ceapa, doi ardei rosii, un ardei galben, o legatura de marar, sare, piper, untdelemn; facultativ: smantana.
Cum se prepara: Vinetele se spala, se taie in doua parti egale si se scobesc de miez. La fel se procedeaza si cu dovleceii. Rosiilor mai tari li se taie capacelul si li se scoate miezul. Se lasa la scurs un sfert de ora.
Intre timp se prepara umplutura: Graul fiert se da prin masina de tocat. Intr-o tigaie se caleste ceapa, impreuna cu ardeii maruntiti. Apoi totul se amesteca si cu graul fiert si se adauga marar tocat. Se condimenteaza dupa gust.
Legumele se umplu cu aceasta compozitie. Se ia un vas termorezistent si se unge cu putin untdelemn. Se asaza dovleceii si vinetele umplute si se dau la cuptor, la foc moderat, pentru aproximativ un sfert de ora. Dupa aceea se pun si rosiile (mai tarziu, dat fiind faptul ca acestea se patrunde mai repede).
Se servesc calde, eventual cu sos de smantana si verdeata presarata deasupra.
(Reteta culeasa din satul Stelnica, judetul Ialomita, si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul 2010)
Sursa: Antena Satelor