Dulceata de pepene galben (sau cantalup)

Imprimare

Primii oameni care s-au bucurat de gustul deosebit al dulcetii au fost locuitorii din Orientul Mijlociu. Acum cateva sute de ani, ei au gasit o metoda de conservare a fructelor, pregatind dulceata, dar si peltea, cu zahar de trestie. Cavalerii cruciati nu au ramas indiferenti la inedita savoare si au adus-o cu ei in Europa, spre sfarsitul Evului Mediu.

Pana in zilele noastre, dulceata a trecut printr-o serie de transformari, trecand chiar de la statutul unic de desert la cel de... garnitura pentru fripturi. O informatie interesanta: celebrul pictor spaniol Joan Miro (1893-1983) a fost inspirat in crearea tabloului Nasterea lumii de o pata accidentala de dulceata de mure.
Deschizand o carte de bucate, descoperim zeci de retete cu dulceturi, gemuri sau peltele. Printre cele deja consacrate (dulceata de capsuni, visine, cirese, caise sau prune) se afla si unele pe care le gasim mai greu in borcanele din camara sau in rafturile magazinelor. Dulceata de pepene galben (sau de cantalup) aduce intr-o lingurita o parte din caldura si din lumina verii. Pentru succesul acestei retete aveti nevoie de un pepene galben (cam de 1 kg), copt doar pe jumatate.
Dupa ce se curata de coaja si se indeparteaza semintele, se taie in cubulete. Se oparesc intr-o oala cu 2 litri de apa si 250 ml de otet. Dupa ce s-au inmuiat putin, bucatile de pepene se strecoara si se spala sub un jet de apa rece. Intr-un alt vas se obtine un sirop din doua cani cu apa, 1 kg de zahar, zeama de la o lamaie si 3 pliculete cu zahar vanilinat. In siropul bine legat se pun bucatile de pepene. Se fierbe dulceata, luand din cand in cand spuma. Cand s-a legat suficient, se ia de pe foc. Se pune in borcane dupa ce s-a racit. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor