Fursecurile cu miere si scortisoara sunt aromate, gustoase si usor de preparat. Pot fi decorate cu ciocolata, glazura de apa cu zahar pudra sau simple. Combinatia de miere si scortisoara insoteste perfect un ceai fierbinte si o lectura placuta in zilele reci de iarna!
Ingrediente: 100 g miere; 2 oua; 3 linguri ulei; 30 g zahar pudra; 1 lingura scortisoara pisata; un varf de cutit de sare; 1½ lingurita bicarbonat; zeama de lamaie; zahar vanilat; faina cat cuprinde.
Arta culinara
Fursecuri cu miere si scortisoara
Alvita de casa cu miere
Tocana manastireasca - reteta maicii Domitiana
Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte "ca intr-o statie de aer": oaspetii se vedeau mai mult decat surorile, iar unele locuinte ii pareau niste vile in stil nou. Daca astazi istoricul ar ajunge la manastirea ascunsa intre dealurile buzoiene, s-ar intrista vazand-o in starea de-acum, dupa alunecarile de teren din ultimii ani.
Ulei de masline extravirgin si arome mediteraneene, pentru gatit usor si gustos, de la Monini
Monini a selectat o linie completa de uleiuri de masline extravirgine aromate, care pot adauga rapid si usor o nota speciala, gourmet, oricarui fel de mancare. Gama a fost aleasa pentru a satisface toate gusturile, fara a pierde autenticele si traditionalele arome ale bucatariei italiene - atat de celebra si de ravnita in toata lumea. Cateva picaturi sunt suficiente pentru a obtine o aroma completa.
Supa de rosii cu zdrente
In dieta bolnavului de rinichi, se recomanda ca masa de pranz sa inceapa cu o supa sau cu o ciorba calda, preparata in acea zi ori cel mult in seara precedenta (in general, nu sunt recomandate mancarurile conservate sau gatite de pe o zi pe alta). In cazul supelor si ciorbelor, e bine sa tinem cont de cateva aspecte: ingredientele trebuie sa fie bine spalate sub jet de apa si nu in baie de apa, pentru a nu-si diminua din proprietati si vitamine, se va prefera fierberea la foc mic, pe indelete, iar sare se va pune foarte putina sau mai bine deloc, preferandu-se obtinerea gustului din plantele aromatice folosite, ca pentru Supa de rosii cu zdrente.
Tarte cu branza si cirese (reteta pentru vremea secerisului)
Odinioara, inainte de a se apuca de seceris, gospodarii curatau toate acareturile din curte, inclusiv podurile, pentru ca acolo se aflau nu numai uneltele agricole necesare, cat mai ales pentru ca in hambare va fi depozitat graul. Acest ritual vechi de cand lumea asigura spor, bucate multe si destula paine pentru a indestula intreaga familie. Intotdeauna la sfarsitul secerisului se lasau cateva spice incarcate de boabe aurii pentru fi oferite drept ofranda lui Dumnezeu.
Ciuperci umplute cu cas dospit
Se pare ca obiceiul de a gati si consuma ciuperci, omul l-a avut inca din epoca primitiva. Si tot de pe atunci a descoperit care sunt calitatile lor... terapeutice. Noi mergem mai departe cu o poveste si o reteta. Cu ciuperci! Iarna anului 1991. Italia. Muntii Alpi. Un excursionist pasionat de munte descopera din intamplare ceea ce parea a fi un corp foarte bine conservat in ghetarul alpin. Parea la prima vedere un accident montan, dar dupa primele cercetari, Iceman, asa cum a fost botezat de ziaristi, si-a dezvaluit secretele.
Dulceata de pepene galben (sau cantalup)
Primii oameni care s-au bucurat de gustul deosebit al dulcetii au fost locuitorii din Orientul Mijlociu. Acum cateva sute de ani, ei au gasit o metoda de conservare a fructelor, pregatind dulceata, dar si peltea, cu zahar de trestie. Cavalerii cruciati nu au ramas indiferenti la inedita savoare si au adus-o cu ei in Europa, spre sfarsitul Evului Mediu.
Oblete de Dunare, gatit ca la Oltenita
Ajungem absolut din intamplare la Dunare. Iesisem dintre lanurile de floarea-soarelui, sora-soarelui - bantuisem pe un drum judetean, sinonim cu "plin de gropi" - si intram pe DN 4, Bucuresti-Oltenita. In cautare de retete! Suntem exact la jumatatea distantei dintre cele doua orase. Stanga - Capitala. Dreapta - orasul-port de pe Dunare. Privim ceasul, mai sunt cateva ore pana la caderea intunericului, e timp, deci, de inca o explorare...
Placinta pe piatra (reteta din Tara Motilor)
Mult imi mai place sa vantur tara, in cautare de suflete bune si de retete gustoase! Si tare ma incanta, cand ajung in tara Motilor, sa musc zdravan din placinta gatita pe lespede, povestind de unde vine vorba "piatra-n casa". Cu opt ani in urma, cam pe vremea asta, cu putine zile inainte de a se stinge din viata, Radu Anton Roman a fost invitat in Apuseni, printre moti, la Garda de Sus, la o intalnire a satului, unde a fost pus - cum altfel? - in fruntea bucatelor! Tare il mai incanta sa muste zdravan din placinta gatita pe lespede, moteasca, povestind tuturor, cu placere nespusa, de unde vine vorba "piatra-n casa".
Prajitura de casa insiropata cu nuci si miere de albine
Daca cumva combinatia dintre nuci si miere se afla printre preferintele tale, atunci prajitura insiropata cu nuci si miere de albine te va face cu siguranta fericit/a! Este pufoasa si aromata si poate fi folosita si ca tort, daca este ornata cu frisca!
Pentru prepararea prajiturii ai nevoie de o tava de 18-20 cm diametru pentru ca, in cazul in care tava este mai mare, prajitura nu va fi suficient de groasa!
Ostropel de mistret (reteta vanatoreasca)
Lumea vanatorilor e un teritoriu inchis. O lume paralela, cu tainele si regulile ei. Dar bucataria vanatoreasca e... fabuloasa! Iar un ostropel de mistret e cea mai frumoasa experienta culinara la care mi-a fost dat sa asist.Sa asist, doar! Caci "novicilor" nu le e permis decat sa priveasca. Si, evident, apoi, sa se infrupte din bunatati!
Prajitura cu miere de albine, visine si mac
Ai pofta de ceva dulce, rapid si usor de facut? Prajitura cu miere de albine, visine si mac este cea mai buna alegere! Daca nu ai timp la dispozitie, aceasta reteta te va scoate din impas in momentele in care vrei sa pregatesti ceva special, de sezon sau pentru un moment deosebit!
Ingrediente: miere de albine, 1 lingurita scortisoara macinata, 50 g unt, 150 g de mac, 1 plic zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 100 g visine fara samburi, coaja de la o lamaie, 1 lingura lapte.
Gogosi de post cu magiun de prune Topoloveni
Suntem in postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Un post usor, asemanator cu postul Craciunului, insa cu durata variabila si ceva mai scurt. Inceperea acestui post variaza in functie de data Sfintelor Pasti, iar terminarea lui se face la data praznuirii Sfintilor Apostoli, adica in data de 29 iunie. El poate dura maximum 28 de zile, sau poate fi chiar exclus din calendar atunci cand sarbatorim Pastele mai tarziu. Este cu siguranta cel mai lesne de tinut, fiind un post de vara, cand avem din belsug fructe si legume proaspete. Din calendar nu lipsesc dezlegarile la untdelemn si vin, iar sambata, duminica sau in alte zile de sarbatoare randuite de biserica se mananca peste.
Chec cu miere de albine si lamaie
Cei dragi pot avea oricand la dispozitie un desert gustos si foarte simplu de preparat. Checul cu miere de albine si lamaie poate fi preparat in orice sezon din ingrediente pe care le ai tot timpul in bucatarie si este, pur si simplu, delicios!
Ingrediente: 100 g zahar, 1/4 miere de albine (noi va recomandam cu drag mierea Apidava), 100 g unt, 3 oua mari, 100 g nuci macinate, 1 pliculet zahar vanilat, o lingurita cu varf de praf de copt, lamaie, 200 g faina.
Cozonac cu miere bucovinean
Nici nu ne-am putea imagina Craciun sau Paste, nunti sau botezuri fara traditionalul cozonac! Este nelipsit la mesele de sarbatori sau evenimente festive, traditionale sau nu, in diverse variante, in retete care mai de care mai imbunatatite sau chiar in variante de post. Cozonacul cu miere bucovinean este, cu siguranta, o reteta traditionala ce va da un plus de savoare oricarei mese festive!
Somn gustos pregatit (retete romanesti pe gustul tau)
Nu va asteptati sa gasiti un asemenea preparat intr-o carte de retete romanesti!... Exista un timp, insa, al rafinamentelor culinare, in casele inaltei societati a marilor orase. Astazi, va propun sa ramanem la inceputul veacului 20. Atunci cand Ecaterina Comsa aseza Craiova pe harta cartilor de bucate esentiale din Romania. Si, daca tot ramanem, chit ca-i dimineata, sa tragem... un pui de somn.
Legume si sarmale umplute cu grau, ca-n Baragan
O carte-ntreaga de retete romanesti, scrisa pe un bob de grau! In inima Baraganului, graul tine loc de orice alta cereala. Nu-i de mirare, deci, ca-n vremurile de demult, umplutura de sarmale se facea cu grau, si nu cu orez, ca-n ziua de azi. Cum tot cu grau erau umplute si legumele, dupa cum se va vedea in aceasta reteta culeasa cu vreo doua decenii in urma din Stelnica ialomiteana. Trecand din bucatarie in cult si din ritual din nou pe masa fiestecaruia, graul poarta daltuit, dupa credinta taranului roman, chipul lui Hristos, pe fiecare bob.
Bulz de maruntaie, ca pe Rarau
Retete (mai) romanesti, ca-n Bucovina, nu gasesti! E un slogan pe care l-am auzit si eu, candva, urcand pieptis spre Pietrele Doamnei, si zau ca mi-a parut rau atunci ca nu aveam in rucsac si caietul meu de retete. Ca sa notez iute-iute toate cate le-am aflat. Dar unele dintre acele retete mi-au fost spuse inca o data, la gura sobei, intr-o iarna bucovineana.
Coltunasi sau vareniki ca la Ulma (reteta Mariei Gorban)
Pe Maria Gorban am intalnit-o cu ani in urma la festivalul ProEtnica de la Sighisoara. Reprezenta comunitatea de ucraineni din comuna Ulma si ma tot imbia sa gust din bucatele specifice femeilor din neamul sau, de-a lungul veacurilor. Retete insa impamantenite la noi si asimilate de intregul sat, de intreaga comuna.
Pilaf ca la Muntele Athos (reteta Parintelui Epifanios)
Viata la manastire presupune impunerea unor restrictii, inclusiv in alimentatie, pe care oamenii de rand le pot insa si ei aplica, atunci cand credinta lor ii ridica la un asemenea nivel de intelegere, asa cum este cel zis monastic. Sunt diferente la fel de vizibile si intre ceea ce mananca un monah care traieste in sanul unei comunitati monastice si hrana ascetilor.
Pastrav cu vin rosu
Ai trebuinta de: 2 pastravi, 500 g rosii, 300 g ciuperci, 150 g arpagic, 1 legatura de patrunjel, 1 ceapa, 4 catei de usturoi, 500 ml vin rosu, 75 ml ulei de floarea-soarelui, 500 ml apa, sare, piper.
Cum se prepara: Pastravii se curata, se eviscereaza si se spala. Se condimenteaza, se asaza intr-o tava si se inconjoara cu ciuperci taiate felii. Arpagicul se curata de foi, se spala si se presara peste peste. Rosiile se spala, se taie rondele si se asaza deasupra pestelui. Ceapa si usturoiul se curata de foi, se toaca marunt si se presara peste peste. Se adauga patrunjel tocat, se toarna deasupra vinul amestecat cu uleiul si apa si se coc in cuptorul incins pana scade sosul si se ingroasa.
Sursa: Antena Satelor
Tarta de branza cu legume si ciuperci
Ai trebuinta de: 500 g branza de vaci, 100 g branza telemea, 300 g cartofi, 2 ardei grasi, 2 cepe, 4 catei de usturoi, 200 g rosii, 4 oua, 1 conserva de ciuperci, 1 salata verde, 100 ml ulei, sare, piper.
Cum se prepara: Branza telemea se taie cuburi si se amesteca cu branza de vaci. Cartofii se curata de coaja, se spala si se fierb. Se racesc si se taie in felii subtiri. Cepele si usturoiul se curata de coaja si se toaca marunt.
Mai multe articole:
- Ciorba de fasole cu laste, ca la Ampoita
- Cartofi cu sos de legume
- Charoset, desertul biblic
- Reteta de paine de casa a mamei (retete romanesti pe gustul meu)
- Dovleac copt, cu miere (reteta razaseasca)
- Prajitura rapida cu miere
- Osteria Zucca - restaurantul autorizat de Accademia Italiana della Cucina
- Atunci cand ai frigiderul gol si esti in pana de idei
- Savureaza ardeleneste ciorba de pui cu rantas!
- Gusturi bogate de sarbatori alaturi de Monini!
- Atunci cand te grabesti si iti este foarte foame
- 10 beneficii pro sanatate aduse de o dieta care include ton
- 4 ciorbe care te vor tine departe de raceli
- Sardinele, sanatoase, delicioase si de nelipsit din alimentatie!
- Carnea de pui, pe cat de gustoasa, pe atat de sanatoasa!
- Retete ingenioase pentru sandvisuri savuroase
- Surprinde-i pe cei dragi cu o cina in stil irlandez!
- Trei retete delicioase cu peste recomandate de chef Liviu Balint
- Aromele toamnei sunt numai bune de premiat!
- Aceeasi friptura, mai multe gusturi
- Toamna trebuie sa fie bogata in culori, nu in calorii!
- 3 retete delicioase si sanatoase cu sprot
- Stiati ca acum sute de ani condimentele erau mai pretioase decat aurul?