Semintele de dovleac, un aliment delicios

Imprimare

Semintele de dovleac au un gust delicios, putand fi consumate atat crude, cat si prajite, ca atare sau incluse in diferite retete. Dincolo de bucuria gustului, ele reprezinta, mai ales daca sunt consumate crude, si o adevarata sursa de sanatate. Astfel, nutritionistii recomanda consumul a 100-200 g de seminte de dovleac pe zi pentru a ne intari organismul si a ne asigura o sanatate de invidiat fara sa mai apelam la vreun medicament sau supliment alimentar. Aportul lor energetic devine esential in cadrul curelor de cruditati. Ele sunt o excelenta sursa de proteine, vitamine, saruri minerale si oligoelemente, dar si de fibre, rezine si enzime.

Pe langa faptul ca pot fi consumate crude, caz in care ne bucuram de un aport maxim de sanatate, ele pot fi prajite. Incercati, de exemplu, sa asezati semintele in tava de cuptor, intr-un singur strat, ungeti-le cu unt si puneti-le in cuptorul preincalzit, sa se coaca timp de aproximativ zece minute.

Dar ele pot fi adaugate si la diferite salate. Extrem de sanatoasa, dar si de gustoasa este combinatia de sfecla rosie cu portocale, usturoi si seminte de dovleac:
Luati doua sfecle rosii, le coaceti si le decojiti.
Caliti la foc mic cativa catei de usturoi, puneti si semintele de dovleac in tigaie, la foc mic, pentru cateva minute, astfel incat usturoiul si semintele de dovleac sa ajunga sa se faca usor maronii.
Amestecati in tigaie usturoiul si semintele de dovleac cu putina sare, o lingura de otet si cubuletele de portocala.
Dupa gust, mai adaugati suc proaspat de portocale si turnati acest sos peste sfecla taiata cubulete. Se consuma imediat, pentru ca e prea buna pentru a o lasa sa astepte!

Nu e de lepadat nici o crema de gulii si telina cu seminte de dovleac:
Guliile si telina curatate si fierte in apa cu sare se pun in blender. Apoi se adauga in blender si smantana dulce.
In final, se pun in crema astfel obtinuta o ligura de ulei de masline extravirgin si semintele de dovleac foarte putin prajite, fara ulei, cu sare si piper, in tigaia antiaderenta.

Sau poate va place pestele… Ce-ati spune de un somon cu lamaie si seminte de dovleac?
Doua linguri de seminte de dovleac prajite si nesarate se pun intr-un bol cu o lingura de unt, doua linguri de zeama de lamaie, o jumatate de lingurita de coaje de lamaie rasa si un sfert de lingurita de pudra de chili.
O jumatate de kilogram de somon taiat in patru bucati bine frecate cu o jumatate de lingurita de sare si un sfert de lingurita de piper bine macinat se asaza intr-o tigaie bine incinsa cu fundul gros si se tine la foc pana ce se rumeneste pe fiecare parte si carnea este bine patrunsa.
Apoi se asaza pe un platou si se toarna deasupra sosul de seminte de dovleac.

Dar sunt si nenumarate retete de mancaruri pe baza de seminte de dovleac. Ati incercat de exemplu sarmalutele cu seminte de dovleac? Sunt delicioase!
Va sunt necesare semintele de dovleac, o jumatate de sfecla rosie, un morcov, o ceapa, o lingura de faina, o ceasca de orez, marar, cimbru, dafin, sare si piper si, evident, foi de varza.
Se macina semintele si legumele, apoi se amesteca, se adauga condimentele si orezul.
Se invelesc sarmalutele si se asaza in cratita, dupa care se fierb 15 minute si in final se mai tin o jumatate de ora la cuptor.
Este o reteta de post cu care va puteti uimi prietenii!

Puteti pregati astfel o intreaga masa numai pe baza de seminte de dovleac. Retete sunt nenumarate… Iti trebuie doar timp sa le cauti sau curaj si inspiratie ca sa le prepari dupa propria ta imaginatie.

 

www.evakuator-servis.com
http://galid.com