Reteta traditionala veche: Tasche cu pegmez

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti!, a fost prezentata o reteta traditionala veche: Tasche cu pegmez. Reteta Tasche cu pegmez a fost oferita si preparata de Laura Laurentiu. Reteta este raspandita in Banat si Crisana (zona Arad). Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Tasche cu pegmez, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Ingrediente: Aluat: 2 oua, 200 grame faina (+/- 1 lingura), 1 praf sare. Umplutura: pegmez (un gem consistent de prune, caise sau macese). Finisaj: 100 grame pesmet, 30 grame unt sau ulei, 100 grame zahar, 1 plic zahar vanilat, faina pentru presarat, 1 albus de ou pentru lipit foile, smantana dulce (pentru frisca) lichida, pentru servit.

Mod de preparare: Se framanta un aluat neted, elastic si nelipicios din oua, faina si un praf de sare. Aluatul se imparte in doua parti identice, care se intind pe planul de lucru presarat cu faina, in doua foi dreptunghiulare, cat mai egale. Pe suprafata uneia dintre foi se traseaza cu un cutit sau cu rola de patiserie, fara a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale. In fiecare patrat se asaza aproximativ 1/2 lingurita de pegmez.
Cu pensula inmuiata in albusul putin batut se traseaza liniile ce delimiteaza patratele, se unge si de jur imprejurul foii de aluat.
Deasupra se asaza cealalta foaie de aluat, se preseaza bine deasupra portiunilor unse cu albus, ca sa se lipeasca. Marginile, eventual, se presara cu putina faina (daca e nevoie). Urmand liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit intre ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cutit bine ascutit) in patratele.
Se pune o oala incapatoare (4 litri) plina cu apa pe foc. Cand apa da in clocot, se pun in oala taschele, toate deodata. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra. Intre timp, pesmetul se rumeneste in unt sau ulei pana ce primeste o culoare aurie. Se amesteca pesmetul rumenit cu zaharul si zaharul vanilat. Dupa ce s-au fiert, taschele se scurg de apa, se tavalesc prin pesmet, apoi se servesc calde, stropite cu smantana dulce si (sau) gem (fluid).
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie – decembrie 2013. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

http://europosud.ua/
europosud.ua/