Reteta traditionala din Maramures: Ciurigai

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta traditionala din Maramures: Ciurigai. Reteta maramureseana Ciurigai a fost primita de la Pensiunea Ideal, Baia Mare (Maramures) si preparata de restaurantul Casa Oprescu in cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Ciurigai, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente: 1 kg faina 000, 4 oua, 100 g untura, 20 g drojdie, 1 plic zahar vanilat, 200 g zahar, 400 ml lapte, sare, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Se bat ouale separate, drojdia se inmoaie in lapte cald.
Se amesteca faina cu ouale si se toarna treptat laptele cald, zaharul tos, zahar vanilat si untura. Se framanta pana se formeaza un aluat mai vascos.
Aluatul se imparte in doua parti egale si se intinde pana se obtine o foaie de aluat subtire, se taie in forma de romb, la mijlocul fiecarui romb se face un orificiu, iar unul dintre colturile rombului se trece prin acel orificiu.
Intr-o tepsa (tigaie) se pune suficient de mult ulei incat ciurigaii sa fie inabusiti. Se prajesc la o temperatura ridicata pana prind o pojghita aurie. Inainte de a fi serviti se trec prin zahar pudra.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu brandul Arpis, in perioada februarie - decembrie 2013. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

http://www.europosud.ua
europosud.ua/