Reteta veche din Banat: Mancare de brozbe

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Banat: Mancare de brozbe. Reteta traditionala Mancare de brozbe este folosita in comuna Brebu Nou, judetul Caras-Severin (Banat). Reteta banateana a fost obtinuta cu sprijinul prof. dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Mancare de brozbe, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente: Brozbe - napi (pot fi inlocuiti cu  sfecla rosie), 1 ciolan sau carne de porc, faina, ulei, piper si sare dupa gust, smantana (pentru servire).
Mod de preparare: Se curata brozbele de coaja si se rad pe razatoarea de mere. Se calesc impreuna cu putina ceapa.
Peste brozbele rase se adauga un ciolan crud sau carne de porc si se caleste impreuna pana se inmoaie carnea.
Se presara cu faina ca la ciuspais, adaugandu-se in mancare dupa gust putin piper macinat si se mai lasa pe foc aproximativ 10 minute.
Secretul bucatarului: Pentru o culoare placuta a mancarii si avand in vedere ca napii se gasesc mai greu, in prepararea Mancarii de brozbe se poate folosi sfecla rosie in loc de napi; mancarea va avea o culoare foarte apetisanta, insa va pastra gustul dulceag ca si in cazul in care ar fi fost folositi napi.
Mod de servire: In mancarea gata preparata, cand este servita, se mai poate adauga smantana, pentru un gust dulce-acrisor.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu brandul de morarit Gold Maya si brandul de condimente Kotanyi Romania, in perioada ianuarie - decembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

http://crimea-house.com.ua
http://www.altris-it.com/