Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Modalitati de preparare a ceaiului in China

Modalitati de preparare a ceaiului in China

Email Imprimare

In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata Ceremonia ceaiului. Modul de preparare si servire a ceaiului in China a fost prezentat de catre reprezentantii Institutului Confucius Bucuresti, la Restaurantul Nan Jing, in cadrul Petrecerii chinezesti ce a incheiat perioada de promovare a bucatariei si culturii chinezesti. Va prezentam in cele ce urmeaza Ceremonia ceaiului, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Tipuri de ceai chinezesc
In functie de gradul de procesare a frunzelor plantei camellia sinesis, exista 5 categorii de ceai: negru (fermentat integral), oolong (fermentat partial), verde (nefermentat), alb (nefermentat, cu frunzele culese mai devreme de la plante tinere), pu-erh (vestejit si oxidat). Un alt tip de ceai apreciat de chinezi este ceaiul galben (o categorie individuala de ceai); este un ceai rar din cauza procesului elaborat de obtinere.

Trei modalitati de preparare a ceaiului in China
Spre deosebire de Japonia, unde Ceremonia ceaiului se axeaza pe atmosfera, in China se pune accentul pe prepararea produsului. In functie de tipul de ceai folosit, pentru prepararea ceaiului chinezesc se poate utiliza un gaiwan, un ceainic din lut yixing (ceramica nesmaltuita) sau o colba de ceai.

Metoda Gaiwan
Prepararea ceaiului in gaiwan: (gaiwan = un bol mic de portelan asezat pe o farfurioara si acoperit cu un capac din care se bea ceaiul) este o metoda traditionala si universala de pregatire. Cu ajutorul gaiwanului se poate prepara orice tip de ceai verde, alb sau pu-erh, dar metoda se foloseste in special pentru ceaiurile oolong. Pentru a prepara ceaiul in gaiwan se folosesc urmatoarele ustensile: gaiwan, un ceainic deschis, o strecuratoare speciala, cupe sau cesti mici, un cleste sau o lingura de lemn pentru frunze. Volum unui gaiwan este de obicei de 100-120 ml, iar cantitatea de ceai folosita este de 5 g.
Etapele prepararii: Clatirea cestii cu apa fierbinte, aceasta etapa pregateste recipientul in care va fi pus ceaiul, purificandu-l simbolic si practice, deoarece apa fierbinte incalzeste ceasca si o curate. 1-2 lingurite de ceai sunt sunt luate cu un cleste sau o lingura de lemn, speciala si adaugate imediat dupa clatirea cestii, inainte ca aceasta sa se raceasca. Inaintea infuzarii, frunzele sunt inmuiate cu cateva picaturi de apa fierbinte, eliberandu-se aroma ceaiului, ce trebuie adulmecata inaintea adaugarii restului de apa; alta modalitate de inmuiere este turnarea apei fierbinti si scurgerea ei imediat dupa aceea;
Infuzarea: Pentru aceasta etapa este preferabila apa de izvor cu un continut potrivit de minerale; temperatura apei la care se infuzeaza ceaiul difera, in functie de tipul de ceai: pentru ceaiul verde, temperatura apei trebuie sa fie sub punctul de fierbere; cu cat temperatura este mai scazuta, cu atat mai mult creste aroma ceaiului. Ceaiul oolong se recomanda a fi infuzat 3 minute la 80 de grade Celsius; ceaiul negru se infuzeaza 3 minute la 85 de grade Celsius; ceaiul pu-erh: se foloseste apa la 100 de grade Celsius, lasand la infuzat intre 3 si 5 minute. Dupa ce infuzia este gata, se acopera cu capacul; se ridica gaiwanul cu mana stanga, apuncand farfurioara; se trece in mana dreapta si se toarna intr-o carafa mica, miscand usor pozitia capacului si tinand gaiwanul cu degetul mare plasat pe capac si restul degetelor sustinand farfuria. Daca frunzele sunt intregi si de buna calitate, se mai pot realiza inca doua infuzari, imediat dupa prima.

Metoda Gongfu
Gongfu inseamna indemanare si grija sau sa faci lucrurile bine. Metoda Gongfu este utilizata in special pentru ceaiurile verzi si maronii. In metoda clasica se utilizeaza un ceainic mic, de preferat unul in stilul Yixing, cesti mici de marimea unui degetar, pensete de bambus, o scafa de bambus si o tava cu canale de scurgere. Totul in Gongfu este mic si delicat, relevand eleganta ceaiului pe care il promoveaza. Este o modalitate traditionala de preparare a ceaiului, ce dateaza din aceeasi perioada ca si metoda Gaiwan.
Ceainicele Yixing originale sunt facute din argila nisipoasa descoperita aproape de orasul Yixing din provincia Jiangsu. Au forme si marimi variate nefiind emailate. Interiorul poros al unui ceainic neemailat este uscat de repetatele infuzii cu frunze de ceai si nu necesita curatare.
Etapele prepararii: Mai intai se toarna apa fierbinte din urcior peste cesti si ceainic pentru a le clati si incalzi. Se umplu doua treimi din ceainic cu frunze si se adauga apa fiebinte peste ele. Imediat se scurge apa pentru a pastra aroma frunzelor. Se umple din nou ceainicul cu apa si se inlocuieste capacul. Se toarna din nou apa fiarta peste capacul ceainicului si se lasa ceaiul sa se odihneasca cateva minute. (Aceasta infuzie are cea mai puternica aroma). In aceasta metoda de preparare se pot utiliza doua seturi de cesti: ceaiul este turnat in prima ceasca si apoi din prima este turnat in a doua. Fiecare ceasca trebuie sa contina infuzie la fel de tare, de aceea se umplu cestile doar pe jumatate la inceput (de obicei de la stanga la dreapta, si apoi de la dreapta la stanga). A doua infuzie dureaza putin mai mult decat prima. Are o aroma mai slaba, dar mai multa savoare. Infuziile urmatoare vor fi mai lungi. Unele ceaiuri pot avea si patru sau cinci infuzii, sau chiar mai multe.

Metoda in colba
Colba pentru ceai reprezinta un dispozitiv simplu, ieftin si functional, care a aparut recent in China. Colba pentru ceai este formata din doi cilindri din sticla, unul extern si altul intern. Cilindrul din interior are orificii mici, prin care infuzia de ceai se varsa in cilindrul exterior. Ea combina functii ale gaiwan-ului, ceainicului deschis si sita. Atunci cand se prepara ceaiul intr-o colba, este nevoie doar de cupe mici pentru ceai. Cilindrul interior va fi umplut cu 5 grame de ceai. In continuare se urmeaza aceiasi pasi ca la prepararea infuziei in gaiwan. In loc de colba se poate folosi un pahar cilindric inalt, dar in acest caz trebuie folosita o sita pentru separarea frunzelor.
Proiectul 50 de saptamani in bucatariile lumii este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu Arpis si Kotanyi Romania, in perioada ianuarie - noiembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.