Reteta din Crisana: Curechi de dovleac

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta din Crisana: Curechi de dovleac. Reteta veche din Crisana Curechi de dovleac este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Curechi de dovleac, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente: 1 dovleac de 2 kg (necopt), 2 linguri untura, 1 ceapa, cateva fire de marar uscat, 1 lingurita boia, 1 lingura faina, 300 ml smantana sau lapte.
Mod de preparare: Se curata dovleacul de coaja si de seminte si se razuieste pana ce au forma unor taitei de dovleac.
Se pune dovleacul intr-un lighean, se adauga 2 linguri de sare si se inmoaie ca sa iasa apa din dovleac. Dupa 10 minute se stoarce.
Se pun intr-o oala 2 linguri de untura, se lasa pe foc sa se incinga, se pune ceapa maruntita si se rumeneste. Se adauga o lingura de faina si o lingurita de boia, mararul, laptele acru sau smantana, iar cand incepe sa fiarba toate, se adauga acei taitei de dovleac si se lasa 20–30 de minute la fiert.
Mod de servire: Se serveste si se pregateste in timpul verii cand dovlecii sunt cruzi.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu Gold Maya si Heinner, in perioada ianuarie - noiembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.


http://chimtorg.com.ua/
http://yarema.ua/