Reteta din Crisana: Piparaica (Oaspica)

Imprimare

In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta din Crisana, Piparaica (Oaspica). Reteta veche din Crisana Piparaica (Oaspica) este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Piparaica (Oaspica), pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!

Ingrediente: capatana de usturoi, ulei, smantana, faina, iaurt dulce.
Pentru servire: miez de paine, slanina prajita sau carnat prajit (optional).
Mod de preparare: O capatana de usturoi se piseaza marunt in rasnita Heinner, se pune in ulei usor incins, se trage la marginea plitei, se amesteca repede si se stinge cu putina smantana.
Se pune din nou pe foc, iar cand smantana fierbe, se toarna un amestec din 4 linguri de faina si apa sau iaurt mai dulce.
Se pune pe foc toata compozitia si se amesteca mereu pana devine o pasta alifioasa.
Secretul bucatarului: Amestecul din cele 4 linguri de faina si iaurt care se adauga in cursul fierberii in smantana trebuie sa fie lichid, sa curga si trebuie amestecat bine ca sa nu aiba cocoloase.
Mod de servire: se serveste la ora 10 cu miez de paine, bucatele de slanina prajita sau carnat prajit.
Proiectul Descopera traditiile culinare romanesti! este derulat de agentia Russenart Comunications, in parteneriat cu Gold Maya si Heinner, in perioada ianuarie - noiembrie 2014. Printre partenerii media se numara si revista noastra online, Dacic Cool, care sustine si promoveaza traditiile romanesti.

www.bestcool.com.ua
yarema.ua/